Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 7 της εγκυμοσύνης: Μπορείτε να κάνετε τσεκ-απ ανά τακτά χρονικά διαστήματα (σύμφωνα με τις συμβουλές του γιατρού σας) από τώρα και στο εξής

Στην εβδομάδα 7, το μωρό σας είναι 5 εβδομάδων και είστε στα μέσα του δεύτερου μήνα και στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας.

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 7

Το μωρό σας έχει μέγεθος περίπου 5 χιλιοστά και μοιάζει με ένα μικρό πράσινο μπιζέλι. Είναι σταθερά ενσωματωμένο στη μήτρα σας έχοντας αρκετό χώρο στον αμνιακό σάκο. Την 7η εβδομάδα, εξακολουθούν να είναι πολύ μικρά σε μέγεθος σε σύγκριση με το χώρο που διαθέτουν.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Το μωρό σας θα κινείται πολύ, αν και οι κινήσεις του θα μοιάζουν περισσότερο με σπασμούς χωρίς συντονισμό. Ωστόσο, ο συντονισμός τους θα βελτιωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η καρδιά του χτυπά γρήγορα και δυναμικά με περίπου 150 παλμούς ανά λεπτό, μια αξιοσημείωτη προσπάθεια που απαιτείται ώστε να μπορεί να χειριστεί όλες τις ενέργειες  που συμβαίνουν στο σώμα του.

Εάν περιμένετε δίδυμα, θα μπορείτε να δείτε δύο ξεχωριστές καρδιές να χτυπούν δυνατά, αν και ο γιατρός δεν θα μπορεί ακόμα να τους ξεχωρίσει καθώς το ένα από τα μικροσκοπικά σώματα θα είναι πίσω από το άλλο.

Οι ώμοι, τα χέρια και τα πόδια τους αρχίζουν σιγά σιγά να σχηματίζονται, και αυτό το στάδιο συχνά ονομάζεται στάδιο «jelly baby». Ένας υπέρηχος θα εμφανίσει μικρά εξογκώματα στα χέρια τους, τα οποία θα γίνουν τα δάχτυλά τους.

Ο κορμός του μωρού σας θα εξακολουθεί να είναι ορατός, αν και θα εξαφανιστεί τις επόμενες εβδομάδες μόλις τα πόδια και η σπονδυλική στήλη του σχηματιστούν πλήρως.

Το πρόσωπό του αρχίζει να σχηματίζεται. Τα μάτια του μοιάζουν με μαύρες κουκκίδες και μπορείτε να δείτε το στόμα του και τα ρουθούνια του. Η μύτη του αναπτύσσεται σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο πλακούντας συνεχίζει επίσης να αναπτύσσεται προκειμένου να συμβαδίζει με τις αυξανόμενες ανάγκες του μωρού σας και να διασφαλίζει ότι λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από το σώμα σας. Στην εβδομάδα 7, ο πλακούντας έχει το ήμισυ του μεγέθους που θα έχει μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης σας και, περίπου την 14η εβδομάδα, θα έχει το ίδιο σχήμα, μέγεθος και βάρος με εκείνο που θα γεννήσετε.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 7

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα ως αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών στο σώμα τους κατά το πρώτο τρίμηνο. Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την ευζωΐα σας την 7η εβδομάδα.

Εάν τα συμπτώματα σας ταλαιπωρούν, θα δείτε ότι θα αρχίσουν να σταματούν εντελώς μέχρι τον τρίτο μήνα. Από αυτό το σημείο, οι έγκυες γυναίκες αισθάνονται συνήθως πιο αισιόδοξες.

 

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Πόνος στο στήθος

Τα στήθη σας αρχίζουν να μεγαλώνουν και αυτό σημαίνει ότι θα νιώσετε πόνους. Μπορεί να προκληθούν προβλήματα τη νύχτα, διότι είναι συχνά δύσκολο να βρείτε μια θέση όπου μπορείτε να ξαπλώσετε.

Ευαισθησία στη μυρωδιά

Γνωρίζατε ότι η ευαισθησία στις οσμές όταν πρόκειται για ορισμένα τρόφιμα είναι ο τρόπος της φύσης να αποτρέψει τη μαμά να βλάψει τον εαυτό της και το παιδί της; Για να αποφύγετε να θέσετε εσάς και το παιδί σας σε κίνδυνο, το σώμα σας χρησιμοποιεί ένα αντανακλαστικό «απόλυτης αποστροφής» για να αποτρέψει την κατανάλωση ουσιών που δεν πρέπει.

Κολπική απόρριψη

Μπορεί επίσης να εμφανίσετε αυξημένη κολπική  έκκριση. Εάν δεν υπάρχει αιμορραγία ή εάν είναι μόνο ελάχιστη, τότε όλα είναι όπως πρέπει. Εάν υπάρχει αιμορραγία και έχετε σοβαρούς κοιλιακούς πόνους, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη αποβολής.

Προετοιμασία για θηλασμό

Έχει ήδη αρχίσει να αυξάνεται το βάρος σας καθώς το σώμα σας συσσωρεύει στο απόθεμά του λιποκύτταρα - προετοιμάζεται για τις απαιτήσεις του τοκετού. Θα χρειαστείτε επίσης πολλά αποθέματα (λίπους) για να θηλάσετε το παιδί σας. Η περίοδος θηλασμού είναι όταν οι μητέρες αρχίζουν να χάνουν το βάρος που έχουν βάλει τους τελευταίους μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι μια σημαντική στιγμή τόσο για το παιδί σας όσο και για την υγεία σας. Ο θηλασμός μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και διάφορα είδη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της μήτρας.

 

Χρήσιμες συμβουλές

Εάν υπάρχει κάτι που δεν είστε σίγουροι, προσπαθήστε πραγματικά να ακούσετε το σώμα σας. Εμπιστευτείτε τα σημάδια που σας δίνει και σας λέει το ένστικτό σας.

Φάτε πολλά από τα αγαπημένα σας φρέσκα φρούτα και λαχανικά - συνιστώνται ιδιαίτερα τα smoothies.

Προσπαθήστε να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς αυτό επιτρέπει στο δέρμα σας να αναπνέει και δεν θα σας περιορίζει καθόλου.

Χρησιμοποιήστε μόνο ζεστό νερό για να τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής  και αποφύγετε το σαπούνι (εκτός αν έχετε μια ειδική λοσιόν που προστατεύει και δημιουργεί υγιή κολπική χλωρίδα).

 

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Προστασία από παθογόνα και χημικές ουσίες σε πισίνες

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το κολπικό περιβάλλον σας είναι πιο ευαίσθητο από το συνηθισμένο και τα επίπεδα του pH του πρέπει να προστατευθούν ιδιαίτερα για να διασφαλιστεί η διατήρηση της ευαίσθητης ισορροπίας του. Ο κόλπος σας είναι επίσης ιδιαίτερα ευαίσθητος σε παθογόνα και μυκητιασικές λοιμώξεις.

Επιθετικές ουσίες όπως το χλώριο που χρησιμοποιείται στις πισίνες μπορούν να βλάψουν αυτήν την ισορροπία. Εάν αντιμετωπίζατε παρόμοια προβλήματα πριν την εγκυμοσύνη, τότε η αποτελεσματική προστασία είναι ακόμη πιο σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Όπως έχουν αναφέρει πολλές γυναίκες, το ταμπόν δεν προσφέρει αξιόπιστη προστασία από τις χημικές ουσίες και τα παθογόνα στο νερό, καθώς το νήμα δίνει στους παθογόνους μια εύκολη διαδρομή στον κόλπο. Το χλώριο απορροφάται επίσης με το νερό στο ταμπόν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί επίσης να μπει στον κόλπο και να επηρεάσει την επένδυσή του.

Το κολύμπι δεν είναι εντελώς απαγορευτικό, καθώς υπάρχουν ειδικά ταμπόν που προστατεύουν την κολπική επένδυση από παθογόνα και χλώριο. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ήπιες θεραπείες μέσω της ομοιοπαθητικής

Υπάρχουν φυσικές και ήπιες μέθοδοι θεραπείας για τα δυσάρεστα συμπτώματα που βιώνουν οι έγκυες γυναίκες. Ένα από αυτά είναι η ομοιοπαθητική, η οποία δεν έχει σχεδόν καμία παρενέργεια και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.