Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 29 της εγκυμοσύνης: Το μωρό σας συσσωρεύει τα λιπώδη κύτταρα και αυξάνει το βάρος του

Την εβδομάδα 29, είστε στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης σας και στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, το μωρό σας θα μεγαλώσει και θα αυξήσει το βάρος του. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ετοιμάσετε το δωμάτιο του παιδιού σας.

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 29

Το μωρό σας έχει μέγεθος 38,7 cm, περίπου τόσο μεγάλο όσο μια καρύδα. Ζυγίζουν περίπου 1240 γραμμάρια, οπότε έχουν πάρει βάρος. Όσο περισσότερο ζυγίζει το μωρό σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι εάν γεννηθεί πρόωρα.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Το μωρό σας μοιάζει πολύ με το πώς θα μοιάζει όταν γεννηθεί: οι αναλογίες και οι δυνατότητές του έχουν αναπτυχθεί γρήγορα τις τελευταίες εβδομάδες και δεν θα αλλάξουν πάρα πολύ από τώρα έως τη γέννηση. Η εστίαση τώρα είναι στα όργανα τους, τα οποία γίνονται όλο και πιο περίπλοκα, στην ανάπτυξη των λειτουργιών τους, και στην αύξηση του βάρους καθώς πλησιάζουν στο βάρος ενός νεογέννητου.

Αύξηση βάρους

Την εβδομάδα 29, το μωρό σας έχει τώρα αυτό που χρειάζεται για να αυξήσει το βάρος, καθώς τα λιποκύτταρά τους έχουν σχηματιστεί και μπορούν να αποθηκεύσουν αποθέματα λίπους. Αυτό σημαίνει ότι φορούν σταθερά το "padding", το οποίο θα χρειαστούν μετά τη γέννηση, καθώς δεν θα παράγετε αρχικά ώριμο μητρικό γάλα. Στην άμεση περίοδο μετά τη γέννηση, στην πραγματικότητα, το μωρό σας θα χάσει λίγο βάρος - μέχρι την τρίτη ημέρα της ζωής έξω από τη μήτρα σας για να μπορεί να καταναλώσει τις θερμίδες του μητρικού γάλατος.

Αν περιμένετε δίδυμα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα διπλάσιο βάρος: τα δύο μωρά σας θα έχουν διαφορετικά βάρη κατά τη γέννηση και δεν θα έχουν το ίδιο μέγεθος. Είτε υπάρχουν δύο μωρά στη μήτρα σας ή μόνο ένα, ωστόσο, ο εγκέφαλος όλων των μωρών αναπτύσσεται γρήγορα την 29η εβδομάδα και σταδιακά καθίστανται σε θέση να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος και τον καρδιακό ρυθμό τους, έτσι ώστε να μπορούν να επιβιώσουν όταν είναι έξω από την κοιλιά σας.

Ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Μια βασική εξέλιξη αυτού του μήνα είναι το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Όλο και περισσότερα αντισώματα μεταφέρονται από το σώμα σας στο δικό τους μέσω του πλακούντα, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και το εκπαιδεύουν. Το μωρό σας θα χρειαστεί το ανοσοποιητικό του σύστημα για να επιβιώσει έξω από το προστατευτικό περιβάλλον της μήτρας σας, καθώς θα έρθει σε επαφή με όλα τα είδη βακτηρίων. Έτσι, έως ότου είναι περίπου ενός έτους, είναι σημαντικό να προστατεύονται από σοβαρές ασθένειες.

Τα μαλλιά «lanugo» του μωρού σας έχουν γίνει πυκνότερα και καλύπτουν τώρα σχεδόν ολόκληρο το σώμα τους, αν και μπορεί επίσης να έχουν τα μαλλιά με τα οποία γεννιούνται σε αυτό το στάδιο. Αυτό ποικίλλει από μωρό σε μωρό - μερικά θα έχουν πολλά μαλλιά όταν γεννηθούν, ενώ άλλα θα έχουν πολύ λίγα. Είναι ζήτημα γενετικής και δεν επηρεάζεται από άλλους παράγοντες.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 29

Καθώς μεγαλώνει το μωρό σας συνεχίζει να «κλωτσάει». Τα μωρά ασκούν τις κινήσεις τους οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο αισθητές. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει καθημερινά έχει όλο και λιγότερο χώρο στη μήτρα σας. Όσο μπορούν ακόμα να γυρίσουν και να κινηθούν θα συνεχίσουν.

Τα γνωστά συμπτώματα του πόνου στην πλάτη, προβλήματα που προκαλούνται από τις δυναμικές κινήσεις του μωρού σας μπορεί να επανεμφανιστούν την εβδομάδα 29. Τα συμπτώματα που αντιμετωπίσατε κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης έχουν αντικατασταθεί από συμπτώματα που επηρεάζουν το μυοσκελετικό σας σύστημα, αν και μπορεί να να αισθανθείτε ελαφρώς ναυτία ή να έχετε καούρα τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τη γέννηση, καθώς η μήτρα σας πιέζει την πλευρική αψίδα σας και πιέζει μερικά από τα άλλα όργανα σας.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Αύξηση πόνου στην πλάτη

Πολλές έγκυες γυναίκες υποφέρουν από πόνο στην πλάτη. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς το βάδισμα έχει αλλάξει και η πλάτη σας έχει βαρύτερο φορτίο. Το βάρος του μωρού σας μπορεί επίσης να επηρεάσει το νευρικό σας σύστημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα: οι ξαφνικές μυϊκές κράμπες στα πόδια, το κάτω μέρος, τους γοφούς και την άνω κοιλιακή χώρα είναι κοινές. Αυτό θα το παρατηρήσετε ιδιαίτερα εάν τα επίπεδα άγχους σας είναι υψηλά - οπότε αν τα πράγματα γίνονται αγχωτικά για εσάς, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό μαγνήσιο από την τροφή που τρώτε.


Προετοιμασία για τη ζωή με το παιδί σας

Πιθανότατα θα είναι δύσκολο να σκεφτείτε κάτι άλλο εκτός από το μωρό σας, και τώρα είναι η ώρα να ετοιμάσετε το μέρος που θα κοιμάται. Το μωρό σας μπορεί να κοιμηθεί στην κρεβατοκάμαρά σας στην αρχή, φυσικά, και είναι καλή ιδέα να πάρετε μια βρεφική κούνια ώστε να την έχετε δίπλα στο κρεβάτι σας (αυτό θα βοηθήσει επίσης όταν πρόκειται για θηλασμό τη νύχτα).

Καλύτερες συμβουλές

  • Να προσπαθείτε να τρώτε πολλά μικρά γεύματα. Αυτό θα διατηρήσει τα επίπεδα ενέργειας σας σε υψηλά επίπεδα.
  • Για να εξασφαλίσετε ότι έχετε αρκετό μαγνήσιο, τρώτε τρόφιμα όπως ξηρούς καρπούς, προϊόντα σίτου ολικής αλέσεως, όσπρια, σπανάκι και λάχανο.
  • Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετά υγρά.
  • Χρησιμοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο σας για βόλτες εκτός σπιτιού, κάτι που θα μειώσει την ένταση και τον πόνο στην πλάτη.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σαςΠροβλήματα στην πλάτηΠροβλήματα στην πλάτη

Προβλήματα στην πλάτη

Εάν υποφέρετε από επαναλαμβανόμενα προβλήματα στην πλάτη, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές που μπορούν να έχουν άμεσα αποτελέσματα εκτός από τις συμβατικές θεραπείες άσκησης.

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση ή την εξάλειψη του πόνου είναι η ακουστική πίεση. Αυτός ο τρόπος είναι παρόμοιος με τον βελονισμό, και περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης σε ορισμένα σημεία του σώματός σας για την ανακούφιση του πόνου μέσω των μεσημβρινών, των ενεργειακών καναλιών του σώματός μας.

Μια άλλη χρήσιμη επιλογή είναι το αυτοκόλλητο tape, το οποίο μπορείτε να εφαρμόσετε στις επώδυνες περιοχές και να κάνετε συνεχώς μασάζ στους μυς σας. Έρχεται σε μια σειρά χρωμάτων, και μπορεί να χαλαρώσει τους μυς σας.

Ωστόσο, δεν υπάρχει υποκατάστατο της τακτικής άσκησης, οπότε επωφεληθείτε από μαθήματα που έχουν σχεδιαστεί για έγκυες γυναίκες. Θα σας κρατήσουν ευέλικτες και θα μειώσουν σταδιακά τα συμπτώματα που έχετε, ενώ θα αποτρέψετε την εμφάνιση άλλων.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.