Εβδομάδες εγκυμοσύνης:
Εβδομάδα 11 της εγκυμοσύνης: Τα όργανα του μωρού σας αρχίζουν πραγματικά να σχηματίζονται
Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 11
Το μικρό μωρό στην κοιλιά σας έχει μέγεθος μεταξύ 3,7 και 4,1 cm, ζυγίζει περίπου 8 γραμμάρια - ακόμα πολύ μικρό, αλλά σίγουρα ορατό. Τις επόμενες εβδομάδες, θα είναι σίγουρα μεγαλύτερο.
Η ανάπτυξη του μωρού σας
Το μωρό σας ξεκινά τώρα την πιο εντατική φάση της ανάπτυξής του. Το μήκος του αυξάνεται τόσο πολύ που θα διπλασιαστεί σχεδόν τις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Την Εβδομάδα 11 τα όργανα του μωρού σας αρχίζουν να αναπτύσσουν τις σύνθετες λειτουργίες τους. Τα όργανα που σχετίζονται με το φύλο, θα αναπτυχθούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, αν και θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να καταλάβετε εάν περιμένετε αγόρι ή κορίτσι. Τώρα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο εάν περιμένετε μόνο ένα παιδί ή δίδυμα.
Το πλέγμα που ένωνε τα δάχτυλα του μωρού σας έχει πλέον εξαφανιστεί και τώρα μπορεί να παίξει με τα δάχτυλά του και να βάλει τον αντίχειρά του στο στόμα. Την 11η εβδομάδα, αρχίζει επίσης να αναπτύσσει τα αναγνωρίσιμα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του: τα αυτιά του, τα οποία προηγουμένως ήταν πιο κοντά στην κορυφή του κεφαλιού, τώρα κινούνται προς τα κάτω, δηλαδή στο σημείο που θα έπρεπε να είναι.
Ο σχηματισμός κυττάρων παράγει τα διάφορα στρώματα που σχηματίζουν το δέρμα και αυξάνουν το πάχος του, καθιστώντας το λιγότερο ημιδιαφανές από πριν. Οι ρίζες των μαλλιά του αναπτύσσονται στο δεύτερο στρώμα, το χόριο, και από την 13η εβδομάδα, το μωρό σας θα αναπτύξει μικροσκοπικά, λεπτά μαλλιά, τα οποία θα καλύψουν σχεδόν πλήρως το σώμα του και θα βοηθήσουν στην προστασία του. Κάθε ρίζα έχει επίσης ένα σμηγματογόνο αδένα, ο οποίος παράγει μια λιπαρή, αδιάβροχη ουσία. Τα μαλλιά και οι παραπάνω ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο: εμποδίζουν το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας να γίνει πολύ μαλακό στο αμνιακό υγρό, ενεργούν ως αποτελεσματική θερμομόνωση και προσφέρουν προστασία από δονήσεις, ήχο και πίεση. Το μωρό σας θα αποβάλει αυτά τα μαλλιά στο τέλος της εγκυμοσύνης σας.
Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 11
Τώρα είστε στην εβδομάδα 11, ελπίζουμε να αισθάνεστε πολύ καλύτερα. Δεν πρέπει να αισθάνεστε πια ναυτία, και ο κίνδυνος αποβολής είναι μικρός, γεγονός που θα σας καθησυχάσει. Ίσως αρχίσετε να σκέφτεστε πότε και πώς να πείτε στην οικογένεια και στους φίλους σας τα καλά νέα, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη. Οι κοιλιά σας δεν έχει φουσκώσει ακόμα, παρόλα αυτά αν για εσάς αποτελεί τη 2η ή την 3η κύηση, θα είστε σε θέση να καταλάβετε την κοιλιά που φουσκώνει. Σε κάθε περίπτωση, θα έχει αρχίσει να αυξάνετε το βάρος σας, καθώς το σώμα σας συσσωρεύει τα αποθέματα λίπους· μην ανησυχείτε. Μετά τη γέννηση, λίγη άσκηση και μια υγιεινή διατροφή θα σας κάνει να απαλλαγείτε από το βάρος που βάλατε, και ο θηλασμός θα σας βοηθήσει επίσης να επιστρέψετε σε φόρμα καθώς το σώμα σας παίρνει την ενέργεια που χρειάζεται από τα αποθέματα λίπους που συσσωρεύετε τώρα.
Κοινά σημεία και συμπτώματαΠόνος στην πλάτη και κοιλιακό άλγοςΠόνος στην πλάτη και κοιλιακό άλγος
Πόνος στην πλάτη και κοιλιακό άλγος
Οι τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι δύσκολες, οπότε θα πρέπει να αυξήσετε τη δύναμή σας εκ των προτέρων και να παραμείνετε όσο πιο δυνατοί μπορείτε. Οι κράμπες στην κοιλιά σας συμβαίνουν συχνά και προκαλούνται από την ανάπτυξη της μήτρα σας. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε πόνο στην πλάτη όταν ασκείστε ή όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε στη μία πλευρά του σώματός σας, καθώς οι τένοντες σας είναι τώρα πιο χαλαροί και ευέλικτοι για να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο βάρος σας. Τα χαλαρά αθλήματα και οι δραστηριότητες είναι αποτελεσματικοί τρόποι για να βοηθήσετε το σώμα σας να κάνει τη δουλειά του, να ενισχύσει τη δύναμή σας και να αποφύγει πόνο στους μυς, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο συγκεκριμένων συμπτωμάτων.
Ο τοκετός χρειάζεται επίσης σκληρή δουλειά - θα πάρει όλη τη δύναμη και την αντοχή που έχετε. Έτσι, η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης! Ήσασταν αθλητικό άτομο πριν; Τότε συνεχίστε! * Εάν όχι, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε, αλλά μην το παρακάνετε: πηγαίνετε περιπάτους, κολυμπήστε, κάντε γιόγκα κ.λπ.
*Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας σχετικά με ποια αθλήματα είναι κατάλληλα και αν είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε.
Πόνος στο στήθος
Θα συνεχίσετε να αισθάνεστε πόνο, επώδυνο στήθος (και ευαίσθητες θηλές) για τις επόμενες εβδομάδες. Αυτά τα συμπτώματα θα χαλαρώσουν τους επόμενους μήνες της εγκυμοσύνης σας, καθώς οι μαστικοί σας αδένες θα έχουν αναπτυχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι τότε.
Η διατροφική πυραμίδα για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
Το ζήτημα της διατροφής σας γίνεται πιο σημαντικό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 11, καθώς εσείς και το μωρό σας χρειάζεστε περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ο γιατρός σας μπορεί να απαντήσει σε τυχόν απορίες σας και να σας συμβουλέψει για τις τελευταίες επιστημονικές διατροφικές συστάσεις.
Η βάση της διατροφής σας ως έγκυος, δηλαδή η βάση της πυραμίδας, είναι τα υγρά. Το νερό, το τσάι χωρίς ζάχαρη, χυμοί φρούτων και χυμοί λαχανικών είναι ιδανικά.
Το δεύτερο επίπεδο της πυραμίδας, και εξαιρετικά σημαντικό για την ευημερία σας και την υγιή ανάπτυξη του μωρού σας, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά ιδιαίτερα και τα όσπρια. Θα πρέπει να τρώτε έως και έξι μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα - αλλά μην ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να τρώτε αυτές τις ποσότητες κάθε μέρα, καθώς θα είναι πάρα πολύ για ορισμένες γυναίκες.
Το τρίτο επίπεδο είναι οι υδατάνθρακες και πρέπει να τρώτε πέντε μερίδες από αυτούς την ημέρα. Περιλαμβάνονται σε πατάτες, προϊόντα ψωμιού και δημητριακά, ρύζι και ζυμαρικά (και το ολικής αλέσεως είναι εντάξει όποτε το επιθυμείτε). Κι αυτό μπορεί να σας φανεί υπερβολικό, οπότε είναι δική σας απόφασή για το τι είναι καλό για εσάς.
Το τέταρτο επίπεδο της πυραμίδας διατροφής για τις έγκυες γυναίκες είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η ημερήσια πρόταση είναι τρεις μερίδες για τους πρώτους τρεις μήνες. Στη συνέχεια, από τον τέταρτο μήνα, αυξάνει έως και τέσσερις μερίδες την ημέρα για να καλύψει την αυξημένη ανάγκη ασβεστίου στο σώμα σας.
Το πέμπτο επίπεδο της διατροφικής πυραμίδας είναι τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνετε μόνο σε μικρές ποσότητες, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος και των ψαριών ως πηγών πρωτεΐνης. Το κρέας πρέπει να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα λιπαρά και η σύσταση δεν είναι περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα. Ποτέ μην τρώτε ωμό κρέας και βεβαιωθείτε ότι είναι σωστά μαγειρεμένο πριν το φάτε για να αποφύγετε την κατανάλωση παθογόνων βακτηρίων. Μπορείτε να τρώτε ψάρια λίγο πιο συχνά - τρεις φορές την εβδομάδα είναι εντάξει.
Το επίπεδο έξι είναι λίπη όπως το βούτυρο και τα έλαια (όπου τα έλαια είναι καλύτερα για σας από το βούτυρο). Μια έως δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα είναι η συνιστώμενη ημερήσια δόση για λίπη και ο καλύτερος τρόπος να το καταναλώσετε είναι σε μια σαλάτα ή όταν τηγανίζετε φαγητό σε ένα τηγάνι.
Το έβδομο και υψηλότερο επίπεδο της πυραμίδας είναι τα γλυκά και τα αλμυρά τρόφιμα.
Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σαςΤροφικές αλλεργίεςΤροφικές αλλεργίες
Τροφικές αλλεργίες
Εάν έχετε αλλεργίες, ρωτήστε το γιατρό σας για το πώς μπορείτε να αντικαταστήσετε το φαγητό που δεν μπορείτε να φάτε. Ορισμένα σημαντικά θρεπτικά συστατικά είναι χρήσιμα. Μην ανησυχείτε - υπάρχει μια υγιής εναλλακτική λύση για σχεδόν όλα τα τρόφιμα και ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε διαιτολόγο εάν είναι απαραίτητο.