Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 13 της εγκυμοσύνης: Το μωρό σας αρχίζει να παίρνει την μορφή ενός μοναδικού ανθρώπου.

Ως επί των πλείστων, το σώμα σας έχει πλέον προσαρμοστεί στα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών. Τα συμπτώματα που αντιμετωπίσατε τους πρώτους τρεις μήνες έχουν εξαφανιστεί και ελπίζουμε ότι μπορείτε τώρα να απολαύσετε πλήρως την εγκυμοσύνη σας. Το μωρό σας είναι τώρα 12 εβδομάδων, οπότε είστε στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης σας και την τελευταία εβδομάδα του πρώτου τριμήνου.

Μέγεθος του εμβρύου την εβδομάδα 13

Το μωρό σας θα έχει μέγεθος περίπου 6-7 εκατοστά, τόσο μεγάλο όσο ένα ακτινίδιο. Θα ζυγίζει περίπου 20 γραμμάρια, όσο δηλαδή μία φράουλα.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Η Εβδομάδα 13 σηματοδοτεί τη φάση της ταχείας ανάπτυξης για το μωρό σας. Ενώ μεγαλώνει γρήγορα όλο και περισσότερο, οι αναλογίες του αυξάνονται σταδιακά, ώστε να αναπτύξει πιο αναγνωρίσιμα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και να αρχίζει να μοιάζει με ένα νεογέννητο μωρό. Το μικρό του πρόσωπο συνεχίζει να αναπτύσσεται με βάση τις γενετικές πληροφορίες από εσάς και τον σύντροφό σας, έτσι ώστε να είναι προφανές από την εμφάνισή του ότι μοιάζει και τους δύο.

Το πάγκρεας του παράγει τώρα ινσουλίνη, μια ορμόνη που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να μεταβολίσει τη ζάχαρη.

Μέχρι την 13η εβδομάδα, το έντερο του μωρού σας είναι επίσης στη θέση του και είναι έτοιμο για το πέρασμα των ουσιών. Καθώς έχει αρχίσει να καταπίνει το αμνιακό υγρό, αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσει να κινείται το έντερο του.

Υπάρχει ακόμη αρκετός χώρος στη μήτρα σας για να κάνει το μωρό σας κάποια κίνηση, καθώς εκπαιδεύεται στο αντανακλαστικό του πιπίλισμα, πιπιλίζοντας τον αντίχειρά του. Τα μωρά, θα στρέφονται όλο και περισσότερο προς το κοιλιακό τοίχωμα, καθώς θα αισθάνονται τι συμβαίνει έξω, ανταποκρινόμενα σε ερεθίσματα δικά σας. Ίσως για αυτό το λόγο θέλετε διαισθητικά να βάλετε τα χέρια σας στην κοιλιά σας;

 

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 13

Δεν χρειάζεται να τρώτε υπερβολικά - αρκεί να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, έχοντας το κάτι παραπάνω από τρόφιμα που αγαπάτε περισσότερο.

Υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος για να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε πώς θα γίνουν τα πράγματα: υπάρχουν ακόμη 27 έως 29 εβδομάδες για να μπορέσετε να κρατήσετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας. «Εάν η εγκυμοσύνη σας ήταν ένα βιβλίο, θα είχατε διαβάσει τώρα το ένα τρίτο αυτού.»

 

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματαΚαταιγισμός σκέψεων

Καταιγισμός σκέψεων

Πολλά πράγματα θα τρέχουν στο μυαλό σας την συγκεκριμένη περίοδο, και δεν θα μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε την εγκυμοσύνη. Θα θελήσετε να μάθετε περισσότερα πράγματα από τις εμπειρίες των γυναικών που είναι ήδη μητέρες και να έχετε μια εικόνα των σκέψεων τους. Κάτι άλλο που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι αντιδράσεις όλων όσων γνωρίζουν για την εγκυμοσύνη σας, των οποίων οι απόψεις θα σας επηρεάσουν.

Ακούστε τι σας λέει το μυαλό και το σώμα σας και αφιερώστε χρόνο για να είστε μόνες με τις σκέψεις σας. Θυμηθείτε να επικοινωνείτε με το μωρό σας βάζοντας το χέρι σας στην κοιλιά σας - τώρα μπορεί να το αισθανθεί και να ανταποκριθεί.

Δυστυχώς, ωστόσο, δεν θα μπορείτε να νιώσετε τις κινήσεις του για μερικές εβδομάδες ακόμη. Οι γυναίκες που περιμένουν το πρώτο τους παιδί αρχίζουν συνήθως να αισθάνονται το μωρό τους να κινείται απαλά από περίπου την 18η εβδομάδα.

Τα συμπτώματα των πρώτων εβδομάδων υποχωρούν

Όλες αυτές οι εξωτερικές επιρροές μπορούν να σας επηρεάσουν, οπότε είναι καλό που αισθάνεστε πολύ καλύτερα και τα συμπτώματα των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης σας έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να αισθανθείτε μια αίσθηση τραβήγματος στην κοιλιά σας (επειδή η μήτρα σας μεγαλώνει συνεχώς) και τα στήθη σας θα συνεχίσουν επίσης να είναι ευαίσθητα και να πονάνε.

Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί, ήπιοι τρόποι για την ανακούφιση και των δύο αυτών συμπτωμάτων. Ένα από τα πιο χρήσιμα είναι να βεβαιωθείτε ότι είστε ήρεμες και χαλαρές: οι ασκήσεις γιόγκα ή οι  εξειδικευμένες ασκήσεις για την εγκυμοσύνη μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την περίπτωση. Είναι καλή ιδέα να μάθετε τώρα τι σας βοηθά και τι σας δίνει τη σωστή ισορροπία.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Καταγράψτε όλες τις πληροφορίες που λαμβάνετε από τους φίλους σας, την οικογένειά σας και οποιονδήποτε άλλο, και ταξινομήστε τις ανάλογα με αν συσχετίζονται με εσάς.
  • Ψάξτε ομάδες που έχουν τμήματα για έγκυες γυναίκες και εγγραφείτε.
  • Εναλλακτικά, βρείτε ένα μάθημα γιόγκα για έγκυες γυναίκες.
  • Βεβαιωθείτε ότι είστε προστατευμένες από λοιμώξεις και σοβαρές ασθένειες. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν είναι τόσο ισχυρό όσο πριν εφόσον πρέπει να φροντίζει για όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα σας.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σαςΛεπτομερής διάγνωση

Λεπτομερής διάγνωση

Κατά την εξέταση, ο γιατρός σας θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο μέγεθος των διαφόρων μερών του μωρού σας. Ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξής του που μπορεί τώρα να μετρηθεί, είναι κάτι που ονομάζεται αυχενική διαφάνεια, η εμφάνιση μιας συσσώρευσης υγρού στη σχισμή του λαιμού. Τις επόμενες εβδομάδες, αυτή η ρωγμή θα εξαφανιστεί εντελώς. Η ποσότητα υγρού υποδεικνύει εάν το μωρό σας έχει προβλήματα όπως καρδιακό ελάττωμα ή εάν έχει σύνδρομο Down.

Τοξίνες, το άμεσο περιβάλλον σας και ο ευρύτερος κόσμος

Βαφή των μαλλιών σας

Όλο και περισσότερες γυναίκες συνειδητοποιούν το ζήτημα της βαφής των μαλλιών τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των τοξικών χημικών ουσιών σε πολλές βαφές. Σας συμβουλεύουμε να αποφεύγετε τις βαφές και την περμανάντ κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, καθώς το τριχωτό της κεφαλής απορροφά τις επιβλαβείς τοξικές ουσίες κι έτσι μπορεί να τις μεταφέρει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στο μωρό σας. Οι φυσικές βαφές μαλλιών είναι μία καλή εναλλακτική, και μια άλλη επιλογή είναι να βάψετε τα μαλλιά σας σε απόσταση όχι μικρότερη των 2 cm από το τριχωτό της κεφαλής σας.

Προϊόντα οικιακού καθαρισμού

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε αν δεν είστε σίγουροι αν είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα καθαρισμού που έχετε στο σπίτι είναι να ρωτήσετε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να σας πει ποια συστατικά στα προϊόντα καθαρισμού οικιακής χρήσης μπορούν να βλάψουν το έμβρυο. Εάν έχετε ακόμη αμφιβολίες, μπορείτε να χρησιμοποιείτε φυσικά, οργανικά προϊόντα καθαρισμού (αυτό θα βοηθήσει το μωρό σας μακροπρόθεσμα) ή επικοινωνήστε με ένα ινστιτούτο που ειδικεύεται στην έρευνα σχετικά με την επίδραση των τοξικών χημικών ουσιών στα έμβρυα. Θα είναι σε θέση να σας δώσουν  πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις των εν λόγω συστατικών και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε.

Άλλες χημικές ουσίες

Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στον κήπο. Καλύτερα να ψάξετε και αυτό το θέμα καλά: για παράδειγμα, τα χημικά ζιζανιοκτόνα θα πρέπει να  αποφεύγονται.

Υπάρχει πιθανότητα να κάνετε κάποια εσωτερική διακόσμηση πριν από την άφιξη του μωρού και, αν ναι, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε φυσικά προϊόντα αντί για χημικά χρώματα τοίχου ή βερνίκι ξύλου.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.