Εβδομάδα 8 της εγκυμοσύνης: Το μωρό σας είναι συνδεδεμένο με την κυκλοφορία του αίματος σας

Την εβδομάδα 8 της εγκυμοσύνης σας, έρχεστε προς το τέλος του δεύτερου μήνα και είστε ακόμα στο πρώτο τρίμηνο.

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 8

Το έμβρυο έχει μέγεθος περίπου 1,5-1,6 cm, καθιστώντας το περίπου τόσο μεγάλο όσο ένα βατόμουρο. Τα χέρια και τα πόδια του μωρού σας δεν έχουν ξεχωρίσει ακόμα. Ένας υπέρηχος κάθε εβδομάδα θα έδειχνε ότι μεγαλώνουν σταθερά και παρόλο που είναι πολύ νωρίς για να το ζυγίσουν, οι γιατροί εκτιμούν ότι το μέσο μωρό ζυγίζει περίπου 0,25 γραμμάρια σε αυτό το στάδιο.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Η Εβδομάδα 8 είναι όταν το μωρό σας σηκώνει το κεφάλι και τεντώνεται για πρώτη φορά. Τα άκρα τους συνεχίζουν να αναπτύσσονται, με τα χέρια, τα πόδια, και τα δάχτυλα των ποδιών τους να μεγαλώνουν σιγά σιγά. Υπάρχει λίγο δέρμα ανάμεσα σε κάθε ένα από τα δάχτυλα των χεριών, και τα δάχτυλα των ποδιών το οποίο μοιάζει με πλέγματα: αυτό θα εξαφανιστεί πολύ σύντομα και το μωρό σας θα μπορεί να μετακινεί τα μεμονωμένα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών του.

Μια μικρή πτυχή του δέρματος είναι ορατή πάνω από τα μάτια τους, η οποία αργότερα θα σχηματίσει το βλέφαρό τους, αν και θα χρειαστεί λίγος χρόνος πριν τα μάτια τους αποκτήσουν την πλήρη δομή τους.

Αυτό που θα συνεχίσει να σχηματίζει τον εγκέφαλό τους μπορεί τώρα να φανεί σε ένα υπερηχογράφημα ως συστάδα φυσαλίδων, καθώς το κεφάλι τους αρχίζει να σχηματίζεται μέχρι την ώρα της γέννησης.

Το στομάχι και τα νεφρά τους είναι τα πρώτα εσωτερικά όργανα που αρχίζουν να σχηματίζονται, καθώς αυτά είναι τα όργανα που χρειάζονται τον περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν την ανατομική τους δομή και τη φυσιολογική τους λειτουργία. Όλα τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα θα αναπτυχθούν  τις επόμενες εβδομάδες.

Από την εβδομάδα 8, το μωρό σας αρχίζει αργά να παίρνει την μορφή εμβρύου.

Η μικρή τους καρδιά χτυπά δύο φορές πιο γρήγορα από την καρδιά των ενηλίκων, αντλώντας συνεχώς πλούσιο σε οξυγόνο αίμα γύρω από το σώμα τους για να βοηθήσει όλα τα όργανα τους να αναπτυχθούν υγιή. Το οξυγόνο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Πώς είναι η μαμά να είναι στην εβδομάδα 8

Ίσως έχετε παρατηρήσει τώρα ότι τα τυπικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης σταδιακά χαλαρώνουν καθώς το σώμα σας συνηθίζει όλο και περισσότερο στα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών. Μέχρι το τέλος του τρίτου μήνα της εγκυμοσύνης σας, η ναυτία, ο έμετος και οι πόνοι στην κοιλιά σας θα πρέπει να έχουν εξαφανιστεί. Τα στήθη σας θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν κατά την προετοιμασία για τον θηλασμό  του παιδιού σας μόλις γεννηθεί, αλλά ο πόνος και η υπερευαισθησία των θηλών σας θα μειωθούν προς το παρόν.

Συνεχίστε να κάνετε ό, τι μπορείτε για να φροντίσετε το μωρό σας και αποφύγετε όλους τους περιττούς κινδύνους. Η κατανάλωση διεγερτικών όπως ο καφές και άλλων ποτών που περιέχουν καφεΐνη (όπως πολλά αναψυκτικά) να γίνεται με μέτρο και να αποφεύγετε εντελώς το αλκοόλ και τη νικοτίνη, ώστε να μην βλάπτετε την υγεία του μωρού σας.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα

Δεν υπάρχουν ορατές ενδείξεις για τους φίλους και την οικογένειά σας ότι είστε έγκυος. Μόνο στενά μέλη της οικογένειας ή φίλοι μπορεί να παρατηρήσουν αλλαγές στη συναισθηματική σας κατάσταση. Θα υπάρξουν στιγμές που θα ίσως θελήσετε να κλάψετε και μπορεί να είναι δύσκολο να κρατήσετε τα συναισθήματά σας υπό έλεγχο και να τα κρύψετε από τα άτομα γύρω σας, είτε πρόκειται για τους συναδέλφους σας είτε για τους φίλους σας. Αυτή η πληθώρα συναισθημάτων προκαλείται λόγω των ορμονικών αλλαγών.

Χρήσιμες συμβουλές

Αποφασίστε με τον σύντροφό σας που θέλετε να πείτε αυτά τα υπέροχα νέα και πότε.

Οι τακτικοί περίπατοι θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε και να διασφαλίσετε ότι θα πάρετε αέρα και οξυγόνο.

Τρώτε πολλά λαχανικά (μαγειρεμένα ή ωμά) για να καλύψετε την αυξημένη ζήτηση του σώματός σας για βιταμίνες και άλλες ζωτικές ουσίες.

Εάν αισθάνεστε ναυτία, συνεχίστε να πίνετε ελαφριά τσάγια κατά την διάρκεια της ημέρας, κάτι που θα σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε τα επίπεδα υγρών σας.

Αγοράστε ή δανείστε ένα από τα πολλά βιβλία για την εγκυμοσύνη, το οποίο θα βοηθήσει εσάς και τον σύντροφό σας να καταλάβει τι συμβαίνει μέσα σας.

 

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Φυλικό οξύ, βιταμίνη Β και ιώδιο

Να τρώτε φρέσκο φαγητό που περιέχει πολύ φυλικό οξύ, και τώρα θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Β από τη διατροφή σας ή / και από συμπληρώματα εάν είναι απαραίτητο. Θα χρειαστείτε επίσης περισσότερο ιώδιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας για να αναπτυχθεί σωστά ο θυρεοειδής αδένας του μωρού σας.

Ζητήστε από το γιατρό σας να συστήσει ένα κατάλληλο συμπλήρωμα που θα σας δώσει το φυλικό οξύ, τη βιταμίνη Β και το ιώδιο που χρειάζεστε.

Αφού γεννήσετε, δεν θα χρειαστείτε τόσο πολύ φυλικό οξύ όσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αλλά οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται περισσότερο από άλλες ενήλικες γυναίκες.

Αποφυγή προβλημάτων στο φυσικό σμάλτο των δοντιών σας

Εάν κάνετε εμετό τακτικά τις τελευταίες εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Το οξύ στο στομάχι σας όταν κάνετε εμετό περνά από το στόμα σας και τα δόντια σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στα δόντια και το σμάλτο σας (ακόμα και αν πλύνετε το στόμα σας και βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά τον εμετό).

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας πει εάν το προστατευτικό σμάλτο έχει ήδη καταστραφεί και θα σας εξηγήσει τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τα δόντια σας.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.