Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 15 της εγκυμοσύνης: Αναπτύσσονται οι πρώτες μικροσκοπικές τρίχες των μαλλιών τους

Στην εβδομάδα 15, είστε τρεις εβδομάδες στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης σας και είστε τώρα στο δεύτερο τρίμηνο.

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 15

Μέχρι τώρα το μωρό σας έχει μέγεθος 9,5 έως 10 cm, περίπου τόσο μεγάλο όσο ένα πορτοκάλι και ζυγίζει περίπου 70 γραμμάρια. Η καρδιά του έχει αναπτυχθεί πλήρως και τώρα χρειάζεται απλώς να μεγαλώσει. Θα μπορείτε να το ακούσετε να χτυπάει σε υπερήχους. Μια ξεχωριστή στιγμή για εσάς και τον σύντροφό σας.

Τα γεννητικά όργανα του μωρού σας είναι επίσης πλήρως διαμορφωμένα και μπορούν να εμφανιστούν σε υπερήχους. Ο γιατρός στο παρελθόν δεν μπορούσε να σας πει ποιο φύλο έχει, καθώς τα γενετικά όργανα ενός αγοριού μοιάζουν πολύ με αυτά ενός κοριτσιού. Την εβδομάδα 15, ο γιατρός σας μπορεί να είναι πολύ σίγουρος για το φύλο, αλλά ακόμα κρατά επιφυλάξεις για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς μπορεί να δει κάτι διαφορετικό τις επόμενες εβδομάδες, όπου θα είναι και πιο σίγουρο.

Στο εξής, ο γιατρός σας θα σας κάνει υπέρηχο για να μετρήσει τη αμφιβρεγματική διάμετρο (BPD), η οποία είναι ένας τρόπος μέτρησης της κεφαλής του εμβρύου. Η μέτρηση BPD είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προσδιορίσετε την ανάπτυξη του μωρού σας.
 
Ο πλακούντας θα τροφοδοτεί το μωρό σας όλο το εικοσιτετράωρο με τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που χρειάζονται - για να αναπτυχθεί σωστά και να εξελιχθεί σε έναν υγιή άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι ο πλακούντας παίζει βασικό ρόλο στην αναπνοή του και στην απομάκρυνση των ουσιών που εκκρίνει. Καθώς οι πνεύμονές του δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και δεν θα αρχίσουν να λειτουργούν μέχρι να γεννηθεί, παίρνει το οξυγόνο του από το αίμα που ρέει μέσω του ομφάλιου λώρου κατευθείαν στο σώμα του.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Την εβδομάδα 15, το δέρμα του μωρού σας εξακολουθεί να είναι ημιδιαφανές, έτσι τα αιμοφόρα αγγεία του θα είναι ορατά. Καλύπτεται επίσης με λεπτές τρίχες που ονομάζονται lanugo και κάθε μια από αυτές τις μικροσκοπικές τρίχες έχει σμηγματογόνο αδένα που παράγει μια ουσία που ονομάζεται vernix caseosa. Οι τρίχες lanugo διασφαλίζουν ότι το vernix caseosa κολλάει στο δέρμα του και μαζί προστατεύουν το μωρό από το αμνιακό υγρό.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 15

Το σώμα σας έχει πλέον προσαρμοστεί όσο καλύτερα μπορεί για την εγκυμοσύνη σας, και το δεύτερο τρίμηνο θεωρείται συχνά το καλύτερο από τα τρίμηνα. Ας ελπίσουμε ότι τώρα μπορείτε να απολαύσετε αυτήν τη συναρπαστική περίοδο στο έπακρο.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Αισιοδοξία

Οι ορμόνες σας, σας φέρνουν σε τόσο καλή διάθεση που μπορεί να αισθάνεστε σαν να χαμογελάτε διαρκώς. Οι σκέψεις σας, θα καθορίζονται από αυτή την αισιοδοξία, και την μητρική διαίσθηση.

Είναι ακόμα λίγο νωρίς για να αισθανθείτε τις κινήσεις του μωρού σας, αλλά λειτουργείτε κυρίως διαισθητικά. Λίγες βδομάδες απομένουν για να σφίξετε το  μωρό στην αγκαλιά σας.

 

Το σώμα σας αλλάζει

Από την εβδομάδα 15, θα αρχίσει να φαίνεται ότι περιμένετε ένα μωρό, καθώς η κοιλιά σας θα αρχίσει να μεγαλώνει. Θα συνεχίσετε να αισθάνεστε μια αίσθηση έλξης στην κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα καθώς μεγαλώνει η μήτρα σας. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, αρκεί να μην εμφανίσετε άλλα συμπτώματα εκτός από αυτά.

Το σώμα σας συσσωρεύει επίσης μικρές ποσότητες λίπους που θα χρειαστείτε αργότερα για να παράγετε μητρικό γάλα.
Συνιστούμε ένα απαλό καθημερινό μασάζ με λάδι σώματος για να αποφύγετε τις ραγάδες.

Όπως και άλλα μέρη του σώματός σας, θα παρατηρήσετε επίσης αλλαγές στο στήθος σας. Οι ορμόνες σας θα αυξήσουν σημαντικά το μέγεθος του στήθους σας για την προετοιμασία του θηλασμού. Καθώς το δέρμα στο στήθος σας θα τεντωθεί, οι μαστικοί αδένες σας θα αυξήσουν τώρα αργά την παραγωγή μητρικού γάλακτος, και έτσι τα στήθη σας μπορεί να είναι υπερευαίσθητα. Ένας καλός, υποστηρικτικός στηθόδεσμος ίσως θα ήταν βοηθητικός για εσάς.

Πάντα να εξασφαλίζετε στον οργανισμό σας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, και ποτέ να μην τρώτε για δύο! 255 επιπλέον θερμίδες την ημέρα είναι αρκετές για τις έγκυες , αν και αυτό μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Είναι συχνά δύσκολο να χάσετε υπερβολικό βάρος μετά τη γέννηση και το υπερβολικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αυτό που είναι γνωστό ως διαβήτης κύησης. Το παραπάνω πρόβλημα υγείας, θα αποτελούσε επικίνδυνο για εσάς αλλά και για το μωρό σας. Ο διαβήτης κύησης σημαίνει ότι το παιδί σας θα μεγαλώσει και είναι βαρύτερο από τον μέσο όρο, οπότε επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν ανησυχείτε. Οι γιατροί θα είναι σε θέση να εξετάσουν την παρουσία διαβήτη κύησης μεταξύ της 24ης και της 28ης εβδομάδας.

Ενίσχυση των μυών και της κοιλιακής χώρας

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, σας συνιστούμε να εγγραφείτε σε μαθήματα εκγύμνασης εγκύων. Ο εκπαιδευτής θα σας δείξει ασκήσεις για να ενισχύσετε τους μύες σας κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της κοιλιάς σας.

Τα μαθήματα εγκυμοσύνης θα σας βοηθήσουν επίσης να συναντήσετε άλλες έγκυες γυναίκες, με τις οποίες μπορείτε να μιλήσετε και την εμπειρία από την οποία μπορείτε να επωφεληθείτε. Τέλος, ο εκπαιδευτής θα έχει πολλές χρήσιμες συμβουλές και τρόπους αντιμετώπισης των κοινών συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης.

Καλύτερες συμβουλές

  • Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό φυλικό οξύ κάθε μέρα
  • Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο κάθε μέρα
  • Αποφύγετε την πρόσληψη υπερβολικών θερμίδων
  • Κάντε καθημερινό μασάζ για να αποφύγετε πιθανές ραγάδες
  • Παρακολουθήστε ένα πρόγραμμα άσκησης εγκυμοσύνης
  • Φορέστε άνετα και αέρινα ρούχα
  • Μην ξεχάσετε να κλείσετε ραντεβού με τον γυναικολόγο σας

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Πόνοι και αίσθημα έλξης στην κοιλιά σας

Εάν υποφέρετε από πόνους και κράμπες στην κοιλιά σας για μεγάλο χρονικό διάστημα ή παρουσιάσετε άλλα ενοχλητικά συμπτώματα, επισκεφθείτε αμέσως τον γυναικολόγο σας. Τέλος, αν εμφανίσετε ρυθμικούς, οδυνηρούς σπασμούς ή αιμορραγία, συνιστάται ενδελεχής εξέταση.

Ανύψωση βαρέων αντικειμένων

Ο γιατρός σας μπορεί να σας δείξει τον καλύτερο τρόπο να σηκώνετε βαριά αντικείμενα χωρίς να βλάψετε το πυελικό σας έδαφος. Ακολουθήστε τις συμβουλές του στην καθημερινή ζωή σας και θα αποφύγετε τα ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Καταπραϋντική φροντίδα για τους πόνους

Οι μαστικοί αδένες σας αρχίζουν να αναπτύσσονται την εβδομάδα 15 έτσι ώστε να μπορείτε να θηλάσετε το παιδί σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστο πόνο και αίσθημα βάρους. Οι γιατροί μπορούν να σας δείξουν διάφορους τρόπους για να μειώσετε τον πόνο: για παράδειγμα, υπάρχουν έλαια που περιέχουν χρήσιμα συστατικά που ανακουφίζουν το δέρμα σας και βοηθούν στη μείωση άλλων συμπτωμάτων που προκαλούνται από την αναπτυσσόμενη κοιλιά σας.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.