Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 19 της εγκυμοσύνης: Ο εγκέφαλος του μωρού σας παίρνει μορφή

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 19

Το μωρό σας έχει μέγεθος περίπου 15 εκατοστά, περίπου τόσο μεγάλο όσο μια μπανάνα. Ζυγίζει περίπου το ίδιο με μια μπανάνα (περίπου 200 γραμμάρια). Έτσι, το βάρος του δεν θα σας προκαλέσει προβλήματα ακόμα.

Την εβδομάδα 19, μπορεί ακόμα να κινείται ελεύθερα και να εκπαιδεύει τους μυς του, αν και αυτό θα αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες καθώς μεγαλώνει και αυξάνει  το βάρος του.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Τα αισθητήρια όργανα του μωρού σας έχουν αναπτυχθεί τώρα στο βαθμό που δείχνουν σαφείς αντιδράσεις όταν είναι ήσυχο και ανήσυχο. Αυτή είναι η αρχή της προσαρμογής του στη ζωή έξω από τη μήτρα και στον προσωπικό σας ρυθμό.

Ο μικρός άνθρωπος μέσα σας χρειάζεται ήδη στοργή: για παράδειγμα, αντιδρά στη ζεστασιά των χεριών σας όταν τα βάζετε στην κοιλιά σας, μια πρώτης μορφής επικοινωνία μεταξύ σας. Δεν πρέπει να είναι μόνο τα χέρια σας - ο μπαμπάς του, τα αδέλφια του ή ένας στενός φίλος μπορούν επίσης να "μιλήσουν" μαζί του με αυτόν τον τρόπο.
Την εβδομάδα 19, το μωρό σας μπορεί επίσης να ακούσει φωνές καθαρά και να τις αναγνωρίσει. Η φωνή και η μυρωδιά της μαμάς θα έχουν μια γλυκιά επίδραση μετά τη γέννησή του, ενημερώνοντάς το ότι βρίσκεται σε ένα ασφαλές, αγαπημένο περιβάλλον.

Ο εγκέφαλος του μωρού σας αναπτύσσεται πολύ γρήγορα την εβδομάδα 19, ιδιαίτερα στους τομείς που είναι υπεύθυνοι για την αισθητηριακή αντίληψη (γεύση, μυρωδιά, ακοή, όραση και αφή).

Συνεχίζει επίσης να πιπιλάει τον αντίχειρά του συχνά καθώς εκπαιδεύει το αντανακλαστικό του. Αυτή η ικανότητα θα το βοηθήσει να διατηρηθεί ήρεμο μόλις γεννηθεί.
Το αντανακλαστικό του πιασίματος, το οποίο εξασκεί μετακινώντας τα δάχτυλά του και σχηματίζοντας γροθιά, είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό. Μπορεί να τσιμπήσει τη μύτη του και να φτάσει στον ομφάλιο λώρο και να τον τραβήξει.

Το δέρμα του μωρού σας γίνεται πιο πυκνό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι τόσο διαφανές όσο πριν.

Περιμένεις αγόρι; Αν και το όσχεό τους θα είναι εμφανώς ορατό την εβδομάδα 19, οι όρχεις τους θα παραμείνουν στην κοιλιά τους πριν μετακινηθούν προς τα κάτω στο όσχεο λίγο πριν από τη γέννηση. Τα αρσενικά έμβρυα αρχίζουν να παράγουν τεστοστερόνη την εβδομάδα 16, μια ορμόνη που παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των όρχεων τους.

Περιμένεις ένα κορίτσι; Μέχρι την εβδομάδα 19, αρκετά εκατομμύρια ωάρια έχουν ήδη σχηματιστεί στις ωοθήκες της και θα συνεχίσουν να ωριμάζουν έως ότου να γίνει γυναίκα κατά την εφηβεία. Έκτοτε, ένα ωάριο θα αφήνει την ωοθήκη κάθε μήνα για να γονιμοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι τα ωάρια που μπορούν να γονιμοποιηθούν αργότερα, στη ζωή σχηματίζονται πολύ πριν γεννηθεί ακόμη το κοριτσάκι σας.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 19

Η κοιλιά σας μεγαλώνει και γίνεται βαρύτερη. Προς το παρόν, ωστόσο, το αυξανόμενο βάρος του μωρού σας είναι μόνο ένα μικρό μέρος αυτού - η αναπτυσσόμενη μήτρα σας, ο πλακούντας, τα αποθέματα λίπους και το αμνιακό υγρό είναι οι κύριες αιτίες για το επιπλέον βάρος.

Αναρωτιέστε πιθανώς πώς θα αντιμετωπίσετε το βάρος που θα βάλετε τους επόμενους μήνες μέχρι να γεννηθεί το μωρό σας. Μην ανησυχείτε: οι ορμόνες της εγκυμοσύνης κάνουν τις αρθρώσεις σας πιο μαλακές και τους τένοντες σας πιο εύκαμπτους, έτσι το σώμα σας θα είναι σε θέση να χειριστεί το βάρος που κερδίζετε.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Όπως σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης σας, θα υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα την εβδομάδα 19 που δεν έχετε βιώσει στο παρελθόν. Φυσικά κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, οπότε μην ανησυχείτε εάν κάτι τέτοιο δεν ισχύει για εσάς.

Μεγάλη όρεξη

Μπορεί ξαφνικά να αισθανθείτε πεινασμένες λόγω των ορμονών που επηρεάζουν το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της νύχτας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται επειγόντως για να υποστηρίξει το μωρό σας καθώς μεγαλώνει.

Φάτε όταν θέλετε, αλλά θυμηθείτε ότι οι μικρότερες ποσότητες είναι καλύτερες, και προσπαθήστε να αποφύγετε τα ανθυγιεινά τρόφιμα.

Πρέπει να ουρήσετε

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα πιο συχνά. Πάντα να πηγαίνετε όταν χρειάζεται, καθώς βοηθά στην απαλλαγή της ουροδόχου κύστης από παθογόνα μικρόβια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα.

Βαριά και πρησμένα πόδια

Ακόμα κι αν δεν περπατάτε πολύ ή δεν έχετε σταθεί όρθιες για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα πόδια σας μπορεί να είναι βαριά και ελαφρώς επώδυνα. Αυτό οφείλεται στην ανεπαρκή ροή επιστροφής στο αίμα και το λεμφικό σας σύστημα, κάτι που μερικές φορές είναι αναπόφευκτο λόγω της τεράστιας «εργασίας» που πρέπει να κάνουν η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας κατά την εγκυμοσύνη. Η ροή επιστροφής μπορεί να είναι ιδιαίτερα κακή το καλοκαίρι - πολλές έγκυες γυναίκες υποφέρουν από πόνους στα πόδια όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή.

Βρείτε την ευκαιρία να κάθεστε ή να ξαπλώνετε με τα πόδια σας σε ανυψωμένη θέση. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το αίμα κυκλοφορεί μέσω των φλεβών σας και το λεμφικό σας σύστημα λειτουργεί όπως πρέπει, κάτι που θα βοηθήσει τα πρησμένα πόδια σας να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους πιο γρήγορα. Ένα μασάζ ποδιών με λάδι, είναι ένας άλλος καλός τρόπος για να επιταχύνετε αυτήν τη διαδικασία. Ένα κρύο λουτρό ποδιών θα σας κάνει επίσης καλό το καλοκαίρι.

Συμβουλές μαίας

«Το βράδυ, τρίψτε τα πόδια σας με μια καταπραϋντική κρέμα και στη συνέχεια καθίστε με τα πόδια σας σηκωμένα. Είναι καλή ιδέα να φοράτε κολάν συμπίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και αν δεν έχετε κιρσούς.» Dorothee Kutz, μαία

Ο μεταβολισμός σε πλήρη ταχύτητα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο μεταβολισμός σας θα λειτουργεί εντατικά και η ισορροπία των ηλεκτρολυτών σας μπορεί να επηρεαστεί εύκολα: η διατήρηση νερού στον επιπλέον ιστό, και η ανταλλαγή αμνιακού υγρού ζητά πολλά από το σώμα σας. Μέρος του αμνιακού υγρού απορροφάται και μεταβολίζεται από το έμβρυο και το τελικό προϊόν επιστρέφει στην κυκλοφορία του αίματος σας. Στη συνέχεια, το αίμα που περιέχει μέρη του αμνιακού υγρού καθαρίζεται από το ήπαρ σας και ο κύκλος ανταλλαγής συνεχίζεται. Ο όγκος του αμνιακού υγρού αυξάνεται καθώς το μωρό σας μεγαλώνει καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Μπορείτε να διασφαλίσετε ότι παίρνετε τα υγρά που χρειάζεστε, πίνοντας τακτικά υγρά όπως μεταλλικό νερό και χυμούς χαμηλής περιεκτικότητας σε οξύ.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Ξεκουράστε στα πόδια σας και τοποθετήστε τα σε ανυψωμένη θέση όσο το δυνατόν συχνότερα.
  • Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετά υγρά για να βοηθήσετε τον μεταβολισμό σας.
  • Περιποιηθείτε τον εαυτό σας, κάντε μασάζ ποδιών για να χαλαρώσετε.
  • Ενισχύσετε τους μυς της κοιλιάς σας

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Εκπαίδευση των μυών και των τενόντων σας

Οι ασκήσεις για την κοιλιά σας μπορούν να είναι ιδιαίτερα βοηθητικές για εσάς. Ρωτήστε το γιατρό σας να σας πει ποιες ασκήσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές για την εβδομάδα 19. Θυμηθείτε να συνεχίσετε να εκπαιδεύετε και τους μυς του πυελικού εδάφους.

Πώς μπορείτε να «βοηθήσετε» τις φλέβες σας

Εάν έχετε ήδη κιρσούς ή έχετε γενετική προδιάθεση για αυτούς, ή εάν εμφανιστεί καρδιακή νόσος στην οικογένειά σας, ρωτήστε το γιατρό σας εάν θα ήταν καλή ιδέα να φοράτε καλσόν συμπίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Αυτά τα καλσόν είναι πολύ ελαστικά και θα βοηθήσουν στη διατήρηση της ροής του αίματος.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.