Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 28 της εγκυμοσύνης: Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας αρχίζει να λειτουργεί

Η Εβδομάδα 28 είναι το τέλος του έβδομου μήνα της εγκυμοσύνης σας. Βρίσκεστε τώρα στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο - που διαρκεί από την εβδομάδα 28 έως την εβδομάδα 40.

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 28

Το μωρό σας έχει μέγεθος μεταξύ 37 και 37,2 εκατοστών. Ζυγίζει τώρα μεταξύ 1000 και 1100 γραμμαρίων, οπότε έχει ξεπεράσει το 1 κιλό. Από τώρα και στο εξής, δεν θα ψηλώνει πολύ, αλλά θα αυξάνει το βάρος του.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Την εβδομάδα 28, το μωρό σας αρχίζει να απορροφά αντισώματα από το αίμα σας μέσω του πλακούντα, το πρώτο σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού του συστήματος. Αυτά τα αντισώματα στη συνέχεια ενθαρρύνουν το σώμα του μωρού σας να παράγει τα δικά του αντισώματα για προστασία από παθογόνα.

Ανάπτυξη εγκεφάλου

Ο εγκέφαλος του μωρού σας γίνεται όλο και πιο περίπλοκος καθώς τα «αυλάκια» γίνονται όλο και πιο έντονα. Η αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα, αποτέλεσμα της βελτιωμένης αισθητηριακής του αντίληψης, μπορεί επίσης να ανιχνευθεί μετρώντας τα σήματα που παράγονται από τα νεύρα στο σύστημα αγωγής τους χρησιμοποιώντας ένα EEG (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα).

Ανάπτυξη των πνευμόνων

Οι πνεύμονες αναπτύσσονται εξίσου γρήγορα. Ο βρόγχος, το πέρασμα που διοχετεύει αέρα στους πνεύμονες του, έχει χωριστεί στους δεξιούς και αριστερούς κύριους βρόγχους, έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να διαπερνά διαμέσου του πνευμονικού ιστού του μόλις γεννηθεί. Αναπτύσσονται επίσης τώρα οι κυψελίδες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ανταλλαγή του πλούσιου σε οξυγόνο αέρα που αναπνέει με τον «χρησιμοποιημένο» αέρα που εκπνέει. Μια ειδική ουσία που παράγεται τώρα, η οποία θα διασφαλίσει ότι οι κυψελίδες δεν θα κολλήσουν μαζί όταν αναπνέουν και θα προστατεύσουν την επιφάνεια των πνευμόνων.

Με όλα αυτά στη θέση τους, το μωρό σας θα συνεχίσει να εξασκεί την αναπνοή του. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατάποση πολλών αμνιακών υγρών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε λόξυγκες που θα αισθανθείτε ως μικρές συσπάσεις στην κοιλιά σας.

Εάν το μωρό σας γεννηθεί πρόωρο τώρα, οι πιθανότητες επιβίωσής του θα είναι με το μέρος του.

Ανάπτυξη των ματιών

Τα μάτια του μωρού σας συνεχίζουν να αναπτύσσονται επίσης: όταν κοιμάται, κλείνει τα μάτια του και, όταν ξυπνά, τα ανοίγει. Τώρα μπορεί να κάνει διάκριση ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, το οποίο επηρεάζει τον τρόπο ύπνου του. Το επόμενο στάδιο είναι η ανάπτυξη της οξείας όρασης, αν και τα μάτια του δεν λειτουργούν σωστά στη γέννηση - στην πραγματικότητα, η όρασή του δεν θα αναπτυχθεί πλήρως έως ότου είναι μεταξύ ενός και δύο ετών.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 28

Μέχρι το τέλος του έβδομου μήνα της εγκυμοσύνης σας, θα έχετε πάρει αρκετά κιλά. Η κοιλιά σας θα έχει αυξηθεί, και το κέντρο βάρους σας θα μετατοπιστεί καθώς θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεστε το σώμα σας - αν και υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Προσπάθεια ύπνου

Η κοιλιά σας θα σας δυσκολεύει στο να βρείτε μια άνετη θέση για να ξαπλώσετε, επομένως θα αντιμετωπίζετε προβλήματα σε θέματα ύπνου.

Συμβουλές μαίας

«Τοποθετώντας ένα μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά σας όταν ξαπλώνετε στο πλάι, θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο άνετα.» Dorothee Kutz, μαία

Την εβδομάδα 28, το πάνω μέρος της μήτρας σας, θα βρίσκεται ακριβώς στη μέση του αφαλού της κοιλιάς σας και του πλευρικού τόξου.

Το μωρό σας κινείται όλο και περισσότερο

Το μωρό σας χρησιμοποιεί τον χώρο που εξακολουθεί να έχει στη μήτρα για εντατική δραστηριότητα καθώς ασκεί τις κινήσεις του, κάτι που μερικές φορές μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και τη συγκέντρωσή σας. Αυτές οι δυναμικές κινήσεις μπορούν επίσης να φανούν από την εξωτερική επιφάνεια της κοιλιάς σας: κάθε τόσο θα υπάρχει μια μικρή διόγκωση που προκαλείται από την πίεση από τα μικροσκοπικά πόδια ή τα χέρια του. Εάν περιμένετε δίδυμα, αυτό θα συμβαίνει πιο συχνά.

Την εβδομάδα 28, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε σε ποια ακριβώς θέση βρίσκεται το μωρό σας.

Παρατηρώντας τις συστολές πρακτικής

Το σώμα σας συνεχίζει να προετοιμάζεται για τη γέννηση και να εξασκεί τις συσπάσεις του: πολλές φορές, θα αισθάνεστε ότι η κοιλιά σας σφίγγει για ένα λεπτό περίπου. Αυτό δεν θα είναι επώδυνο και δεν είναι καθόλου επικίνδυνο για το μωρό σας.

Η μήτρα σας συμπιέζει τα άλλα όργανα σας

Εκτός από την προσπάθεια που θα καταβάλλεται για να κοιμηθείτε, θα αναγκάζεστε να ουρείτε πιο συστηματικά απ ότι στο παρελθόν. Αυτό συμβαίνει επειδή η μήτρα και το μωρό σας συμπιέζονται στην ουροδόχο κύστη, μειώνοντας το μέγεθός της. Επιπλέον, η μήτρα σας ασκεί πίεση και σε άλλα όργανα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε καούρα ή πόνο στα νεφρά σας.

Πόνος στα πόδια

Τα πρησμένα πόδια και οι αστράγαλοι, τα βαριά πόδια (ειδικά το καλοκαίρι) και οι μυϊκές κράμπες είναι άλλα κοινά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες σε αυτό το στάδιο. Φροντίστε λοιπόν τον εαυτό σας:

  • Φροντίστε να ξεκουραστείτε!
  • Θυμηθείτε να τρώτε υγιεινά τρόφιμα με άφθονο μαγνήσιο! Καθίστε ή ξαπλώστε με τα πόδια σας σε υπερυψωμένο σημείο όσο πιο συχνά μπορείτε!

Το να σηκώσετε τα πόδια σας θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος σας.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Εάν έχετε πρησμένα και επώδυνα πόδια, μια πλύση με κρύο νερό και μια μικρή ποσότητα μηλόξιδου θα ανακουφίσει.
  • Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, βότανα όπως λεβάντα και βάλσαμο μπορούν να βοηθήσουν. Τα αιθέρια έλαια με πορτοκάλι και τριαντάφυλλο έχουν εξισορροπητικό αποτέλεσμα και η βανίλια μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να αυξήσετε τη συγκέντρωσή σας.
  • Όταν χρησιμοποιείτε βότανα, όπως στην αρωματοθεραπεία, βεβαιωθείτε πάντα ότι είναι κατάλληλα για εγκυμοσύνη: για παράδειγμα, τα φύλλα Senna και τα φύλλα βατόμουρου δεν είναι καλή ιδέα πριν από την εβδομάδα 36.
  • Για να αποφύγετε τους κιρσούς και τις μυϊκές κράμπες, ένα rocker foot training μπορεί να σας βοηθήσει να εκπαιδεύσετε τους πλευρικούς μυς των ποδιών σας.
  • Οι περισσότερες προγεννητικές τάξεις ξεκινούν σε αυτό το στάδιο. Αφιερώστε χρόνο για να τις παρακολουθήσετε και μην διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό σας για θέματα που σας απασχολούν.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σαςΚιρσοί στα πόδια

Κιρσοί στα πόδια

Εάν συχνά αισθάνεστε πόνο στα πόδια σας ή εάν υποφέρετε από κιρσούς, ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει. Μπορεί να έχετε γενετική προδιάθεση, οπότε αυτό το σύμπτωμα είναι κάτι περισσότερο από ένα οπτικό πρόβλημα. Ο γιατρός σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της θρόμβωσης, η οποία μερικές φορές περιλαμβάνει θεραπεία ή προληπτική θεραπεία. Σε αυτήν την περίπτωση και ανάλογα με το τι περιλαμβάνει η δουλειά σας, το πρώτο βήμα θα ήταν να φοράτε καλσόν συμπίεσης (τα οποία είναι πολύ ελαστικά και έτσι εμποδίζουν την καθίζηση του αίματος στα πόδια σας) όταν στέκεστε και περπατάτε.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.