Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 31 της εγκυμοσύνης σας: Τώρα είναι η ώρα να αρχίσετε να σχεδιάζετε τη γέννηση του μωρού σας

Την Εβδομάδα 31 η ένταση και ο ενθουσιασμός αυξάνονται - σύντομα θα έρθει η ώρα να γεννήσετε το παιδί σας. Σε περίπου δέκα εβδομάδες, θα μπορέσετε να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας για πρώτη φορά. Θα έχετε ήδη δημιουργήσει στενό δεσμό με το μωρό σας, οπότε κάντε ό, τι μπορείτε για να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να σχηματίσει έναν παρόμοιο δεσμό καθώς προετοιμάζεστε να γνωρίσετε το νεότερο μέλος της οικογένειάς σας.

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 31

Μέχρι τώρα, σχεδόν στο τέλος του όγδοου μήνα της εγκυμοσύνης σας, το μωρό σας έχει αυξηθεί σε σημαντικό μέγεθος περίπου 41,5-41,8 cm, είναι αρκετά μεγάλο, δεν είναι ακόμη όμως τόσο όσο θα είναι κατά τη γέννηση. Ζυγίζει περίπου 1575 γραμμάρια, οπότε πλησιάζει σταδιακά τα δύο κιλά και θα συνεχίσει να αυξάνει το βάρος του μέχρι να γεννηθεί. Ανάλογα με τα γονίδια του, το βάρος του μπορεί σχεδόν να διπλασιαστεί από τώρα έως τη γέννηση.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Ανάπτυξη των πνευμόνων

Ενώ το μωρό σας αυξάνει το βάρος και μεγαλώνει, τα εσωτερικά του όργανα ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους και αρχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους. Από την 31η εβδομάδα, το μωρό σας μπορεί να εκτείνει πλήρως τους πνεύμονές του χωρίς να κολλήσουν οι κυψελίδες μεταξύ τους χάρη στο προστατευτικό επιφανειοδραστικό πρωτεΐνης. Οι πνεύμονές του έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε, εάν γεννηθεί πρόωρα, θα χρειαστεί απλώς βοήθεια για την αναπνοή και όχι για πλήρη μηχανική υποστήριξη.

Μετακίνηση του μωρού σας

Το μωρό σας θα κινείται πολύ λιγότερο την 31η εβδομάδα, εν μέρει επειδή δεν υπάρχει αρκετός χώρος στη μήτρα και επειδή έχει υιοθετήσει ένα μοτίβο ύπνου και αφύπνισης, μπορεί να κοιμάται για πάνω από 15 ώρες την ημέρα. Θα νιώσετε τη δραστηριότητά του έντονα όταν ξυπνήσει, πιθανές  γροθιές και κλωτσιές στα όργανα σας μπορεί να είναι εξαιρετικά δυνατές και να προκαλέσουν μικρά συμπτώματα.

Δεν έχει ακόμη μετακινηθεί στη θέση που θα πρέπει να είναι για τη γέννηση. Ωστόσο, σταδιακά θα βρίσκεται στο τοίχωμα της μήτρας σας και το κεφάλι του θα αρχίσει να κινείται προς τα εκεί που θα βρίσκεται όταν έρθει η ώρα να βγει από τη μήτρα σας.

Η σωστή θέση για τη γέννηση, είναι με το κεφάλι του προς τα κάτω, προς τον τράχηλο, και θα πρέπει να είναι σε αυτήν τη θέση όταν έρθει η ώρα του τοκετού. Ο γιατρός σας θα ελέγχει τακτικά τη θέση του από τώρα και στο εξής. Το 90% των μωρών μετακινούνται σε αυτή τη θέση μόνα τους τέσσερις εβδομάδες πριν από τη γέννηση.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 31

Μπορεί να αισθάνεστε συγκλονισμένες με αυτό που πρόκειται να περάσετε. Ένα πράγμα που θα σκεφτείτε πολύ είναι το πού πρόκειται να γεννήσετε: θα θέλετε απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι για εσάς και το μωρό σας.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Οι σκέψεις σας περιστρέφονται γύρω από το μωρό σας

Την 31η εβδομάδα, θα σκέφτεστε όλο και περισσότερο τα πράγματα που θα χρειαστείτε για το μωρό σας. Είναι καλή ιδέα να δημιουργήσετε μια λίστα επιθυμιών. Αυτό που χρειάζεστε για το μωρό σας θα εξαρτηθεί από το εάν θα γεννηθεί το καλοκαίρι ή το χειμώνα, οπότε λάβετε υπόψη αυτό. Επιπλέον, μην ξεχάσετε να αγοράσετε πράγματα για τον εαυτό σας για όταν έρθει η ώρα να γεννήσετε. Σύντομα θα ετοιμάσετε μια τσάντα για να έχετε μαζί σας η οποία θα περιέχει τα ρούχα (συμπεριλαμβανομένων βρεφικών ενδυμάτων), προϊόντα περιποίησης, πετσέτες κ.λπ., που θα χρειαστείτε μετά τον τοκετό.

Το σώμα σου ταλαιπωρείται

Μερικές φορές θα νιώθεις ότι το σώμα σου έχει ταλαιπωρηθεί. Οι πνεύμονές σας πιέζονται από το φορτίο της κοιλιά σας, τα πόδια σας γίνονται βαριά και πονούν όπως και η πλάτη σας. Συχνά θα είστε ξύπνιες τη νύχτα και θα γυρίζετε στο κρεβάτι, προσπαθώντας να βρείτε μια άνετη θέση που σας επιτρέπει να κοιμηθείτε - και σαν να μην ήταν αρκετό, η συχνή σας ανάγκη για ούρηση δεν θα σας αφήνει ήσυχες τις νύχτες. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχετε καούρα μετά τα γεύματα, αν και μπορείτε να το ελαχιστοποιήσετε τρώγοντας μικρότερα γεύματα κατανεμημένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας (αυτό θα ωφελήσει επίσης το έντερο σας, καθώς ο συνηθισμένος ρυθμός του θα διαταραχθεί από την πίεση της μήτρας σας). Θα δυσκολεύεστε επίσης να κάθεστε και να σηκώνεστε καθώς θα κρατάτε ενστικτωδώς την κοιλιά και την πλάτη σας. Σύντομα δε θα μπορείτε να δέσετε τα κορδόνια σας.

Ακράτεια

Η πίεση στο πυελικό σας έδαφος και η πίεση που ασκεί το κεφάλι του μωρού σας στην ουροδόχο κύστη σας, σας δημιουργούν ακράτεια, ειδικά όταν η κύστη σας είναι γεμάτη. Αυτό είναι συνηθισμένο στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης και θα βελτιωθεί μετά τον τοκετό. Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία εκπαιδεύοντας το πυελικό σας έδαφος κατά τη διάρκεια μαθημάτων γυμναστικής μετά τον τοκετό.

Ο αφαλός σας

Την εβδομάδα 31, η μήτρα σας και το δέρμα της κοιλιάς σας έχουν μεγαλώσει και τεντωθεί τόσο πολύ που ο αφαλός σας σχεδόν θα έχει φτάσει στα ίδια επίπεδα με την κοιλία σας, και σε άλλες περιπτώσεις ίσως και να την υπερβαίνει. Αυτό θα είναι καθαρά ορατό ειδικά το καλοκαίρι με το μαγιό ή μ πιο ελαφριά ρούχα.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Αγοράστε εάν δεν έχετε ένα βοήθημα προσαρμογής παπουτσιών «γλώσσα».
  • Εάν υποφέρετε από προσωρινή ακράτεια, φορέστε σερβιετάκια ενώ είστε έξω.
  • Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ζεστό περιβάλλον στο δωμάτιο του μωρού σας διακοσμώντας το με φωτεινά χρώματα.
  • Ωστόσο, όταν βάφετε τους τοίχους και / ή τα έπιπλα μωρών, βεβαιωθείτε ότι τα χρώματα που χρησιμοποιείτε δεν είναι τοξικά.
  • Αρχίστε να σκέφτεστε εάν θέλετε να βάζετε το μωρό σας σε ένα καροτσάκι ή ένα παιδικό καλάθι - αν και οι περισσότερες μαμάδες κάνουν και τα δύο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Κατάψυξη βλαστικών κυττάρων και αίματος ομφάλιου λώρου

Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε κύτταρα από τον πλακούντα και να τα παγώσετε για να λειτουργήσουν ως βλαστικά κύτταρα του μωρού σας, σε περίπτωση μελλοντικής ασθένειας.

Το ίδιο ισχύει και για το αίμα στον ομφάλιο λώρο, το οποίο περιέχει επίσης τα βλαστοκύτταρα του μωρού σας, τα οποία μπορούν να καταψυχθούν και να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ασθένειας.

Ζητήστε συμβουλές από τον γυναικολόγο ή (ακόμα καλύτερα) έναν παιδίατρο και λάβετε προσφορές από εταιρείες που ειδικεύονται στην αποθήκευση βλαστικών κυττάρων από τον πλακούντα.




Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.