Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 40 της εγκυμοσύνης: Το μωρό σας έχει φτάσει το βάρος γέννησής του - αλλά μπορεί να μεγαλώσει λίγο ακόμα

Στο τέλος της εβδομάδας 40, έχετε φτάσει τελικά στην ημερομηνία γέννας, όπως υπολογίστηκε από τον γιατρό σας με βάση την τελευταία σας περίοδο και τις μετρήσεις υπερήχων. Το μωρό σας μπορεί να έχει ήδη γεννηθεί μέχρι τώρα, ή ίσως σας κάνει να περιμένετε για άλλες λίγες μέρες. Τα περισσότερα μωρά είναι έτοιμα να γεννηθούν 38 εβδομάδες μετά τη σύλληψη και είναι εξοπλισμένα με όλα όσα χρειάζονται για να επιβιώσουν μόνα τους έξω από τη μήτρα. Η εγκυμοσύνη θα σας δώσει όλα τα συναισθήματα και τα ένστικτα που χρειάζεστε ως μαμά για να φροντίσετε ένα νεογέννητο μωρό και να τα καλλιεργήσετε καθώς μεγαλώνει από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση.

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 40

Το μωρό σας έχει μήκος περίπου 51 εκατοστά, οπότε έχει φτάσει στο μέγεθος της γέννησής του. Ζυγίζει περίπου 3440 γραμμάρια, κατά μέσο όρο για όλα τα νεογέννητα.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Τις τελευταίες εβδομάδες, το μωρό σας έχει τόσα αποθέματα λίπους που τώρα αποτελούν περίπου το 15% του σωματικού τους βάρους. Την εβδομάδα 40, το συκώτι του απορροφά επίσης περισσότερο άμυλο από την κυκλοφορία του αίματός σας, το οποίο το σώμα του θα μετατρέψει σε γλυκόζη, μια μορφή ζάχαρης, μόλις γεννηθεί. Η γλυκόζη απελευθερώνεται στη συνέχεια στο αίμα του. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας καθώς είναι η πρώτη πηγή ενέργειας για τρεις ή τέσσερις ημέρες μετά τη γέννηση έως ότου παράγετε μητρικό γάλα και αρχίσετε να θηλάζετε.

Το πρώτο γάλα που παράγετε, γνωστό ως πρωτόγαλα, δίνει στο μωρό σας σημαντικά αντισώματα για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Αυτό του παρέχει προστασία από τα μικρόβια με τα οποία θα έρθει σε επαφή μόλις βρεθεί έξω από τη μήτρα και θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην αποφυγή κρυολογήματος.

Πριν γεννηθεί, το μωρό σας δεν θα έχει αρκετό χώρο στη μήτρα σας. Θα κυρτώσει στη θέση του εμβρύου, με το κεφάλι κάτω στη λεκάνη σας και θα περιμένει. Θα παρατηρήσετε ότι θα παραμείνει σε αυτήν την θέση για τις πρώτες δύο ή τρεις εβδομάδες μετά τη γέννησή του.

Τι θα περάσει το μωρό σας.

Η γέννηση είναι μια συναρπαστική και απαιτητική διαδικασία και για το μωρό σας. Ξεκίνησε με τις συστολές εξάσκησης των τελευταίων εβδομάδων. Αυτές, κάνουν τη μήτρα σας να συστέλλεται πλήρως, πρώτα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μετά σε μικρότερα διαστήματα, και οι μύες συμπιέζουν πραγματικά το σώμα του μωρού σας, και το ωθούν προς τα κάτω.

Το κεφάλι, το μεγαλύτερο μέρος του σώματός του, θα περάσει από τον κόλπο σας, το μωρό σας πρέπει να γυρίσει 90 μοίρες - αυτό είναι συνήθως ένα από τα πιο οδυνηρά μέρη της γέννησης για εσάς.

Μόλις το μωρό σας το κάνει αυτό, το κεφάλι του θα είναι ορατό στην είσοδο του κόλπου σας, και θα πάρει την πρώτη του αναπνοή. Συνήθως συνοδεύεται από την πρώτη κραυγή και μια έκφραση τρόμου στο πρόσωπό του, αλλά σημαίνει ότι έχει επιζήσει από το κρίσιμο μέρος της γέννησης. Οι ώμοι πρέπει ακόμα να βγουν (θα πρέπει να πιέσετε όσο πιο δυνατά μπορείτε μερικές φορές), αλλά μόλις βγουν, το υπόλοιπο του μωρού σας θα γλιστρήσει ωραία και εύκολα.

Πως είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 40

Οι μήνες της λαχτάρας και της αναμονής έχουν σχεδόν τελειώσει, καθώς έχετε φτάσει στο τέλος και η εγκυμοσύνη σας έχει σχεδόν τελειώσει.

Το τέλος της εγκυμοσύνης σας σημαίνει επίσης το τέλος της σταθερής αύξησης του βάρους σας: αφού αποκτήσετε το μωρό σας, θα μειώσετε το υπερβολικό βάρος σας γρήγορα ως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς του τοκετού και της αρχής του θηλασμού. Αυτό είναι φυσικό και φυσιολογικό - γιατί χρειάζεστε άφθονη ενέργεια ως νέα μαμά!

Οι κινήσεις των μωρών στη μήτρα διαφέρουν σημαντικά σε αυτό το στάδιο. Τα μέρη του σώματός τους που δεν είναι τόσο περιορισμένα θα μπορούσαν να είναι πολύ ενεργά, ή το μωρό σας θα ξεκουράζεται και θα περιμένει τη μήτρα σας να αρχίσει να συστέλλεται και να αρχίζει η γέννηση.

Οι έγκυες γυναίκες μπορούν επίσης να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών συστολών. Κάποιες μέρες μπορεί να νιώσετε ότι ξεκινά επιτέλους τώρα, μόνο για να σταματήσετε να έχετε συσπάσεις και να ηρεμήσετε ξανά τα πράγματα. Σκεφτείτε το ως ηρεμία πριν από την καταιγίδα.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Μια νέα πρόκληση για το σώμα σας

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τη σοβαρότητα κατά την τελευταία εβδομάδα της εγκυμοσύνης, καθώς το σώμα σας αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση και πολλή σκληρή δουλειά. Το «κοκτέιλ» των ορμονών αναγκάζει το σώμα σας να προσπαθήσει να «καθαριστεί» ξανά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα ναυτίας και πιθανό εμετό ή / και διάρροια. Οι εντερικές συστολές που εμπλέκονται στη διάρροια διεγείρουν τις συστολές της μήτρας και οι ακανόνιστες συστολές της μήτρας μπορούν επίσης να προκαλέσουν διάρροια - οι δύο μηχανισμοί αλληλοϋποστηρίζονται. Οι πονοκέφαλοι, οι πόνοι στο στομάχι και τα αέρια μπορεί επίσης να είναι σημάδια πως έφτασε η ώρα της γέννησης.

Στομαχόπονοι

Όταν αρχίσει ο τοκετός, οι συστολές θα προκαλέσουν πόνο στο στομάχι και έντονη αίσθηση έλξης στην κοιλιά σας. Αυτά θα εμφανιστούν αρχικά σε ακανόνιστα διαστήματα για αρκετές ώρες πριν τελικά γίνουν ακόμη πιο έντονα και εμφανίζονται πιο συχνά. Σε αυτό το στάδιο ο τράχηλος σας διαστέλλεται, και μπορεί να προκληθεί αιμορραγία. Όταν οι συσπάσεις σας συμβαίνουν τακτικά περίπου κάθε πέντε λεπτά σε μεσαία έως ισχυρή ένταση, ενημερώστε το γιατρό σας ή ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το τηλέφωνό σας ανά πάσα στιγμή για να μπορείτε να καλέσετε το γιατρό σας, τον σύντροφό σας, την οικογένειά σας και οποιονδήποτε άλλο όταν έρθει η ώρα.
  • Ξεκουραστείτε και χαλαρώστε όσο μπορείτε - θα συμβάλει στη γέννηση και θα κάνει τις συστολές πιο έντονες.
  • Ακόμα και όταν έχετε συσπάσεις, μπορείτε ακόμα να φάτε. Προσπαθήστε να τρώτε ελαφριά τροφή σε μικρές ποσότητες και μην ξεχνάτε να πίνετε υγρά: η γέννηση θα απαιτήσει πολλή ενέργεια και υγρά. Αν θέλετε, πάρτε μαζί σας ένα μικρό σνακ όταν πηγαίνετε στο νοσοκομείο.
  • Μην ανησυχείτε εάν αισθάνεστε πολύ κουρασμένες μεταξύ των συσπάσεων - θα μπορούσατε να κοιμηθείτε λίγο. Θα βοηθήσει το σώμα σας να ανακάμψει και να ενισχύσει τη δύναμή του για την επόμενη συστολή.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Επισκληρίδιος αναισθησία (EA) για να ηρεμίσει τον πόνο της γέννας

Οι γυναίκες που περιμένουν το πρώτο τους μωρό δεν έχουν πραγματικό τρόπο να γνωρίζουν πώς θα αντιδράσει το σώμα τους στον πόνο του τοκετού και πώς θα το αντιμετωπίσουν οι ίδιες.

Εάν η γέννηση διαρκεί πολύ, φαίνεται να καθυστερεί ή είστε ήδη εξαντλημένες και φθαρμένες, μπορεί να σας προσφερθεί επισκληρίδιος αναισθησία για να μετριάσει τον πόνο της γέννας.

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την ένεση ενός παυσίπονου στην περιοχή μεταξύ των σπονδύλων στη σπονδυλική σας στήλη, στις ρίζες των νευρικών ινών στο νωτιαίο κανάλι, όπου έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου που αισθάνεστε στην περιοχή της πυέλου σας. Μπορείτε να γεννήσετε και χωρίς αυτή την ενέργεια. Η επιλογή αυτής της διαδικασίας είναι για την μείωση του πόνου.

Όπως με όλες τις ιατρικές παρεμβάσεις, η συγκεκριμένη διαδικασία έχει περιορισμούς, κινδύνους και παρενέργειες. Επομένως, θα πρέπει να σταθμίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα - μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την επιλογή ανακούφισης του πόνου και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό πριν λάβετε την απόφασή σας.

Συμβουλές μαίας

«Πιθανότατα θα σκεφτείτε πολύ πώς θα πάει η γέννηση και τι θα σας βοηθήσει ενώ γεννάτε.

Η συμβουλή μου είναι να την αφήσετε να συμβεί. Συζητήστε την με το γιατρό σας και αποφασίστε τι θα θέλατε να κάνετε. Απλά αφήστε τη γέννηση να συμβεί. Θα το χειριστείτε.» Dorothee Kutz, μαία

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.