Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 6 της εγκυμοσύνης: Μπορείτε να δείτε το μωρό σας με υπερηχογράφημα

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 6

Την 6η εβδομάδα, θα μπορείτε να δείτε το μωρό σας με σαφήνεια σε υπερηχογράφημα ως ένα μικρό κομμάτι στον αμνιακό σάκο, ο οποίος θα εμφανίζεται ως μια καθορισμένη μαύρη κοιλότητα. Αυτό το κομμάτι θα αναπτυχθεί από εβδομάδα σε εβδομάδα, αλλά, προς το παρόν, έχει μέγεθος περίπου 3-4 χιλιοστά (περίπου τόσο μεγάλο όσο μια φακή).

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Η μικρή καρδιά του μωρού χτυπά γρήγορα και, αν ξέρετε τι ψάχνετε, θα είστε σε θέση να διακρίνετε το πίσω μέρος (το οποίο με το χρόνο θα σχηματίσει την πλάτη του) και το σκέλος που θα σχηματίσει τη σπονδυλική τους στήλη.

Αυτό το σκέλος κατεβαίνει από το λαιμό τους στα δύο ξεχωριστά «κλαδιά» που θα σχηματίσουν τα πόδια του μωρού σας. Καταλήγει προς τα κάτω ως μια μικρή ουρά.

Σε αυτό το στάδιο, ένας γιατρός θα είναι σε θέση να εντοπίσει εάν είστε έγκυος με δίδυμα μέσω υπερήχου από τις δύο μικρές καρδιές που χτυπούν μέσα στη μήτρα σας.

Τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας, το κεφάλι του μωρού σας είναι συγκριτικά μεγαλύτερο σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα του, επειδή το κεφάλι του πρέπει να αναπτυχθεί για να στεγάσει τον εγκέφαλό του, ο οποίος θα ελέγξει την περαιτέρω ανάπτυξη.
Το σχέδιο για αυτό το μικρό άτομο, συμπεριλαμβανομένου κάθε σταδίου της ανάπτυξής τους, καθορίστηκε λεπτομερώς στη γονιμοποίηση.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, το μωρό σας είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε διαταραχές, όπως συμβαίνει όταν αναπτύσσονται οι κρίσιμες και θεμελιώδεις δομές τους. Επιβλαβείς εξωτερικές επιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη στο παιδί σας σε αυτό το πρώιμο στάδιο, οπότε δυστυχώς ο κίνδυνος αποβολής δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί .

Για να διασφαλιστεί ότι το μωρό σας παίρνει όλα όσα χρειάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σχηματίζεται τώρα ο πλακούντας και ο ομφάλιος λώρος. Ο ομφάλιος λώρος είναι η γραμμή τροφοδοσίας από τον πλακούντα στο μωρό σας, δίνοντάς του όλα όσα χρειάζεται και συνδέεται με το σώμα του. Ο ομφάλιος λώρος κόβεται μετά την γέννηση. Αυτό σημαίνει ότι στην κοιλιά θα παραμείνει μια μικρή ουλή, ένα μόνιμο σημάδι του πώς ήταν κάποτε συνδεδεμένοι με εσάς, παρόλο που δεν παίζει κανένα ιδιαίτερο ρόλο μόλις γεννηθούν.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 6

Θα εξακολουθείτε να αισθάνεστε ότι έχετε ένα συναισθηματικό φορτίο - είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκεφτείτε το τι συμβαίνει μέσα στο σώμα σας. Την εβδομάδα 6, όλα τα είδη των σκέψεων θα τρέχουν στο μυαλό σας για το παιδί σας και την εγκυμοσύνη σας που μόλις ξεκινά. Σε αυτό το στάδιο, δεν ξέρετε τι είναι καλό για εσάς, αλλά το ένστικτό σας θα είναι να κάνετε ό, τι μπορείτε για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας μεγαλώνει σωστά.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν έναν αριθμό συμπτωμάτων που θα παραμείνουν για τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, δηλαδή μέχρι το τέλος του τρίτου μήνα της εγκυμοσύνης σας. Τα συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν πρωινή αδιαθεσία, καρδιακά προβλήματα και πόνο στο στήθος, καθώς και αίσθημα κόπωσης και αδιαφορίας. Μετά από τρεις μήνες, το σώμα σας θα έχει συνηθίσει λίγο τις αλλαγές που συμβαίνουν και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε κατά το πρώτο τρίμηνο θα πρέπει να εξαφανιστούν.

Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα, ενώ άλλες εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα ή ακόμη και καθόλου. Είναι επίσης πιθανό να μην έχετε ναυτία κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων τριών μηνών. Τα συμπτώματα και η σοβαρότητά τους μπορεί να ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχολογική σας κατάσταση, αν και η προσαρμοστικότητα του σώματός σας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Κοιλόπονοι

Άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης κατά τις πρώτες εβδομάδες μπορεί να περιλαμβάνουν κράμπες  στην κοιλιά σας, κοιλιακό άλγος ή πόνο στο στομάχι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σύνδεσμοι που συγκρατούν τη μήτρα σας στη θέση τους τεντώνονται, κάτι που πρέπει να κάνουν για να προσαρμοστούν στην αναπτυσσόμενη μήτρα σας καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη. Η πάχυνση των προστατευτικών εκκρίσεων στον τράχηλο μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε αυξημένη κολπική έκκριση, η οποία είναι φυσιολογική υπό την προϋπόθεση ότι δεν μυρίζει και έχει διαυγές ή γαλακτώδες λευκό χρώμα.

Καλύτερες συμβουλές

  • Εάν δεν φοράτε τακτικά σουτιέν, θα πρέπει να το φοράτε πάντα γιατί θα συμβάλει στη μείωση του πόνου στο στήθος.
  • Βεβαιωθείτε ότι τρώτε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Οι βιταμίνες B6 και B12, το φυλικό οξύ, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο είναι εξαιρετικά σημαντικές αυτήν τη στιγμή.
  • Η αρωματοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη εάν αισθάνεστε κουρασμένοι και έχετε ζαλάδες - μάθετε ποια αρώματα θα σας βοηθήσουν περισσότερο.
  • Βεβαιωθείτε ότι ασκήστε, και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την κόπωση.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Σημάδια πιθανής αποβολής

Ο πόνος στο στομάχι, κράμπες στην κοιλιά σας και άλλοι κοιλιακοί πόνοι είναι σημάδια εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να ποικίλουν ως προς τη σοβαρότητα. Εάν αισθανθείτε αυξημένους ή ρυθμικούς πόνους ή εάν αιμορραγείτε πιο έντονα από ό, τι κατά τη διάρκεια των περιόδων σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη επικείμενης αποβολής. Όπως πάντα καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας είναι ασαφή ή συνεχιζόμενα.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.