Εβδομάδα 16: Το μωρό σας ανταποκρίνεται τώρα στο άγγιγμά σας

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 16

Το μωρό σας θα έχει μήκος μεταξύ 10,8 και 11,6 εκατοστά και θα ζυγίζει μεταξύ 80 και 110 γραμμαρίων. Όπως σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης, το μέγεθος και το βάρος του εξαρτώνται από τα γονίδια του.

Την 16η εβδομάδα, το έμβρυο είναι τόσο μεγάλο όσο ένα ρόδι, οπότε θα μπορούσατε να το κρατήσετε εύκολα στην παλάμη του χεριού σας. Ωστόσο, το μωρό σας θα μεγαλώνει και θα αναπτύσσεται με έναν συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό.

Το μωρό σας, είναι πολύ καλά προστατευμένο από το αμνιακό υγρό. Τα πόδια του είναι πλέον μακρύτερα από τα χέρια του, και κινείται συνεχώς στην αμνιακή κοιλότητα χωρίς διακοπή. Στην πραγματικότητα, κινείται συνέχεια - ακόμα κι αν δεν μπορείτε να το νιώσετε ακόμα, επειδή το αμνιακό υγρό μειώνει την επίδραση των κινήσεών του. Τις επόμενες εβδομάδες, θα αρχίσετε να αισθάνεστε τις κινήσεις πολύ περισσότερο.

 

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Οι αρθρώσεις και οι μύς του μωρού σας πρέπει τώρα να βρίσκονται στο σωστό μέρος. Το νευρικό τους σύστημα έχει ήδη αρχίσει να αισθάνεται ερεθίσματα από το περιβάλλον τους, όπως όταν βάζετε το χέρι σας στην κοιλιά σας.

Το μωρό σας θα πιπιλίζει επίσης τον αντίχειρά του, εκπαιδεύοντας το ζωτικό αντανακλαστικό του για το χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση, όταν θα το χρειαστεί για να πάρει θρεπτικά συστατικά από το μητρικό σας γάλα.

Ο λόξιγκας είναι επίσης μια μορφή εκπαίδευσης. Για να συντονίσει το αναπνευστικό του σύστημα, το μωρό σας εξασκεί ήδη την αναπνοή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταπίνοντας αμνιακό υγρό, το οποίο στη συνέχεια αποβάλλει από το σώμα, χρησιμοποιώντας το διάφραγμα του. Αυτό είναι ένα σημαντικό αντανακλαστικό που θα το βοηθήσει στο μέλλον να προστατεύσει τους πνεύμονές του από ουσίες που δεν πρέπει να είναι εκεί, για παράδειγμα νερό, γάλα ή σκόνη.

Αυτό το φαινόμενο είναι ορατό σε ένα υπερηχογράφημα - το να βλέπεις τον αντίχειρά του στο στόμα του και το μικρό του σώμα να τραντάζεται ελαφρά από τον λόξιγκα είναι μια συναισθηματική στιγμή για τους γονείς. Αργότερα, θα μπορείς να νιώσεις και να δεις τον λόξιγκά του- ολόκληρη η κοιλιά σου θα τραντάζεται.

Το υπερηχογράφημα

Ένας τρισδιάστατος υπέρηχος χρησιμοποιείται για λεπτομερή διάγνωση και μπορεί να έχετε ήδη κάνει έναν τέτοιον στο στάδιο αυτό. Επιτρέπει την απόκλιση από την αναμενόμενη ανάπτυξη και τις πιθανές παραμορφώσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καθαρά ένα προληπτικό μέτρο και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 16

Η ζυγαριά σας θα δείξει πως έχετε προσθέσει περισσότερο βάρος αυτόν τον μήνα. Αυτό αναμένεται κάθε μήνα της εγκυμοσύνης σας - στην πραγματικότητα, είναι ζωτικής σημασίας.

Ωστόσο, θα μπορείτε να μετακινηθείτε κανονικά κατά τη διάρκεια των μεσαίων μηνών (όπως στην εβδομάδα 16). Μπορείτε ακόμη να κάνετε διακοπές, αν και είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε πρώτα τον γυναικολόγο σας.

Ανάλογα με την προσωπική σας ευεξία και την φυσική κατάσταση, μπορείτε ακόμα να κάνετε ένα ταξίδι στο εξωτερικό, πεζοπορία, αθλητισμό ή κολύμπι. Ωστόσο, τα ακραία αθλήματα πιθανότατα θα πρέπει να αποφεύγονται στην κατάστασή σας.

Κάθε φορά που ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, βεβαιωθείτε ότι φοράτε ζώνη ασφαλείας. Τοποθετήστε την σωστά ώστε να μην πιέζει την κοιλιά σας. Υπάρχουν ειδικές συσκευές για να διατηρείτε τη ζώνη ασφαλείας στη σωστή θέση, καθώς επίσης  συνιστάται να φοράτε και καλσόν συμπίεσης.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Την εβδομάδα 16, θα αισθανθείτε μια μικρή αίσθηση έλξης στην κοιλιά σας, καθώς είναι ένα σημάδι ότι η μήτρα σας μεγαλώνει. Εάν κάμπτετε προς τα εμπρός, θα μπορείτε να νιώσετε πού βρίσκεται το πάνω μέρος της μήτρας σας.

Πόνος στην πλάτη

Μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιο πόνο στη μέση. Αυτό οφείλεται στους συνδέσμους που στηρίζουν τη μήτρα σας, οι οποίοι βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση τώρα που η μήτρα σας μεγαλώνει. Μετά από λίγο καιρό, αυτού του είδους πόνος στην πλάτη θα χαλαρώσει, καθώς οι σύνδεσμοι θα έχουν τεντωθεί και προσαρμοστεί στο μέγεθος της μήτρας σας.

Φαγούρα στην κοιλιά, το στήθος και τους μηρούς

Τα μέρη του σώματός σας κάτω από την πιο έντονη πίεση, όπως η κοιλιά σας, το στήθος και οι μηροί σας, μπορεί τώρα να αρχίσουν να σας δημιουργούν τοπικά το αίσθημα της φαγούρας, καθώς το δέρμα που καλύπτει αυτές τις περιοχές εκτείνεται. Ο κνησμός μπορεί να ανακουφιστεί, εφαρμόζοντας ένα λάδι ή κρέμα σώματος.

Πόνος στο στήθος

Όταν αισθάνεστε πόνο στο στήθος, μερικές σταγόνες πρωτόγαλα (η πρώτη μορφή μητρικού γάλακτος) μπορεί να διαρρεύσουν από τις θηλές σας. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι, καθώς δείχνει ότι τα στήθη σας προετοιμάζονται για θηλασμό. Το πρωτόγαλα βοηθά επίσης στη μείωση της φαγούρας που έγινε αναφορά παραπάνω, καθώς περιέχει πρωτεΐνες γάλακτος που μαλακώνει το δέρμα σας.

Η κοιλιά σας μεγαλώνει

Τώρα θα είναι εμφανές ότι η κοιλιά σας μεγαλώνει. Το παντελόνι και οι φούστες σας θα γίνουν πιο σφιχτά. Ωστόσο, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να γεμίζετε την ντουλάπα σας με ρούχα εγκυμοσύνης. Θα χρειαστείτε επίσης φαρδιά μπλουζάκια, καθώς και το στήθος σας θα μεγαλώσει περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως.  

Αλλαγές στο δέρμα και τα μαλλιά σας

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα του προσώπου σας γίνεται λίγο πιο σκούρο σε ορισμένα σημεία, το οποίο προκαλείται από την αλλαγή των επιπέδων ορμονών. Μετά τη γέννηση του μωρού σας, θα επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα. Τέλος, τα μαλλιά σας μπορεί να έχουν πιο σκούρα χρώματα.

Συμβουλές μαίας

«Βεβαιωθείτε ότι είστε προστατευμένοι από τον ήλιο» Dorothee Kutz, μαία

Χρήσιμες συμβουλές

  • Φορέστε άνετα ρούχα
  • Όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, βεβαιωθείτε ότι η ζώνη ασφαλείας σας πηγαίνει ανάμεσα στο στήθος σας και κάτω από την κοιλιά σας
  • Η τακτική κατανάλωση ψαριών θα σας βοηθήσει να πάρετε το ιώδιο που χρειάζεστε
  • Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για χαλαρωτικές διακοπές
  • Εφαρμόστε λάδι σώματος και κάντε μασάζ στο σώμα σας

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Ταξίδια και διακοπές στο εξωτερικό

Εάν θέλετε να κάνετε διακοπές πριν το μωρό έρθει, είναι καλύτερο να ενημερώσετε το γιατρό σας που θα θέλατε να πάτε και τι θα θέλατε να κάνετε, ώστε να σας συμβουλεύσει για το τι είναι καλή ιδέα και τι όχι. Εάν θέλετε να πάρετε αεροπλάνο, λάβετε υπόψη ότι ορισμένες αεροπορικές εταιρείες χρειάζονται πιστοποιητικό γιατρού πριν σας αφήσουν να επιβιβαστείτε.

Προστασία από λοιμώξεις εάν έχετε γάτες

Εάν έχετε γάτες, μάθετε ποια μέτρα μπορείτε να πάρετε  για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους . Οι γάτες μπορούν να μεταδώσουν τοξόπλασμα, μια λοίμωξη που μπορεί να είναι επικίνδυνη για εσάς και το μωρό σας.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.