Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 18 της εγκυμοσύνης: Το μωρό σας μεγαλώνει

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 18

Το μωρό σας θα έχει μέγεθος μεταξύ 12,5 και 14 cm. Αυτό το κάνει να έχει ακριβώς το ίδιο μέγεθος με τον πλακούντα που του παρέχει όλα όσα χρειάζεται. Θα ζυγίζει περίπου 145 γραμμάρια και τώρα η ανάπτυξή του επιταχύνεται καθώς πρέπει να μεγαλώσει πολύ και να βάλει πολύ βάρος πριν από τη γέννηση.

Τόσο ο πλακούντας όσο και ο ομφάλιος λώρος έχουν προσαρμοστεί έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν την αυξημένη ανάγκη του μωρού σας για θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ταχείας ανάπτυξης την εβδομάδα 18. Ο ομφάλιος λώρος είναι τώρα μακρύτερος και παχύτερος, πράγμα που είναι σημαντικό για την διασφάλιση του αίματος που ρέει για να αντέχει το μωρό σας να παίζει με αυτό και να το χρησιμοποιεί για να εξασκήσει το «πιάσιμο» - σκεφτείτε το ως το πρώτο και αγαπημένο του παιχνίδι, που του δόθηκε πριν καν γεννηθεί.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Την εβδομάδα 18, το σώμα του μωρού σας πλησιάζει τις αναλογίες που θα έχει κατά τη γέννηση. Τα άκρα του (χέρια και πόδια) αναπτύσσονται τώρα πολύ γρήγορα και οι πρώτες τρίχες σχηματίζονται στο κεφάλι του.

Το αίμα του μωρού σας ρέει μέσω του ομφάλιου λώρου στον πλακούντα, όπου εμπλουτίζεται με το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Αν και εσείς και η κυκλοφορία του αίματος του μωρού σας είναι στενά συνδεδεμένες, δεν θα αναμιχθούν ποτέ. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πλακούντας δρα ως φράγμα ή φίλτρο, προστατεύοντας το μωρό σας από την επίδραση επιβλαβών ουσιών.

Από την εβδομάδα 18, θα μπορείτε να δείτε τη μικρή καρδιά του μωρού σας να χτυπά σε υπερηχογράφημα και ο γιατρός σας  θα μπορεί να ελέγξει για τυχόν προβλήματα. Εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας έχετε καρδιακά προβλήματα και δεν είστε σίγουροι, μιλήστε με το γιατρό σας.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 18

Την εβδομάδα 18, θα θελήσετε να δημιουργήσετε ένα ασφαλές και άνετο σπίτι για τη μελλοντική σας οικογένεια.

Παρόλο που κάνετε όλα αυτά τα σχέδια και ενεργείτε σύμφωνα με αυτά, ωστόσο, μην το παρακάνετε - υπάρχει ακόμα πολύς χρόνος πριν έρθει το μωρό.

Τώρα πρέπει να αποφύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα, π.χ. παιδικά έπιπλα, και δεν πρέπει να στέκεστε όρθια για αρκετή ώρα. Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τους κιρσούς και να βοηθήσετε τα πόδια σας ,είναι να κάνετε αρκετά διαλείμματα και να κάθεστε ή να ξαπλώνετε με τα πόδια σας σε ανυψωμένη θέση.

Κάτι άλλο που ίσως έχετε παρατηρήσει είναι ότι το κέντρο βάρους σας έχει μετατοπιστεί καθώς η κοιλιά σας έχει μεγαλώσει. Γι 'αυτό, εξασκηθείτε στη διατήρηση της ισορροπίας σας.

Εάν είναι το δεύτερο παιδί σας, θα είστε αρκετά τυχερές να αισθανθείτε το μωρό να κινείται. Εάν είναι το πρώτο σας παιδί, πιθανότατα θα πρέπει να περιμένετε λίγο περισσότερο.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Μέτρηση αρτηριακής πίεσης

Μπορεί να αισθάνεστε ζάλη κάθε τόσο. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας μεταφέρει περισσότερο αίμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων σας. Η αρτηριακή σας πίεση είναι προς το παρόν λίγο χαμηλότερη από το κανονικό και μπορεί να μειωθεί γρήγορα για λίγα λεπτά εάν κάνετε κάτι κουραστικό, το οποίο μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε λιποθυμία. Εάν συμβεί αυτό, καθίστε ή ξαπλώστε με τα πόδια σας σε ανυψωμένη θέση. Δεν θα χρειαστεί πολύ ώρα για να προσαρμοστεί το σώμα σας και σύντομα θα νιώσετε καλύτερα.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ελέγχει τακτικά για να διαπιστώσει εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι σταθερά πολύ χαμηλή. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επιλυθεί με συντηρητική θεραπεία για να ταιριάζει στους ρυθμούς της καθημερινής ζωής σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συμβουλές μαίας

«Μια μικρή ποσότητα καφεΐνης μπορεί να είναι καλή για εσάς. Μπορείτε να πίνετε δύο φλιτζάνια καφέ ή μαύρο / πράσινο τσάι την ημέρα χωρίς να αισθάνεστε ένοχοι.» Dorothee Kutz, μαία

Όταν το στομάχι «επαναστατεί»

Το στομάχι σας παράγει και εκκρίνει μεγαλύτερες ποσότητες γαστρικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που μπορεί συχνά να προκαλεί καούρα. Εάν συμβεί αυτό, προσπαθήστε να καθίσετε ευθεία και να επιβραδύνετε λίγο όταν τρώτε. Να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερα όξινα τρόφιμα. Δύο τρόποι για την ανακούφιση της καούρας είναι να τρώτε ψωμί ή αμύγδαλα, και να αυξάνετε την ποσότητα προϊόντων πατάτας και βρώμης.

Συχνά αισθάνεστε κουρασμένοι

Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένες πιο συχνά καθώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεστε πολλά ιχνοστοιχεία τα οποία μπορεί να μην λαμβάνετε πάντα. Επομένως, σας συνιστούμε να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου, καθώς ο σίδηρος δεσμεύει το οξυγόνο στο αίμα σας και βοηθά τόσο εσάς όσο και το μωρό σας να πάρετε το οξυγόνο που χρειάζεστε. Εστιάστε στο να τρώτε γεύματα και να πίνετε χυμούς που περιέχουν υψηλές ποσότητες σιδήρου.

Το σώμα σας αισθάνεται διαφορετικά

Καθώς παρακολουθείτε με ενθουσιασμό το μωρό σας να μεγαλώνει, θα παρατηρήσετε ότι το σώμα σας αρχίζει να αισθάνεται διαφορετικά. Το περπάτημα θα θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια, τα πόδια σας θα αισθάνονται βαρύτερα και θα χρειαστείτε περισσότερα διαλείμματα από πριν - αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Μπορεί επίσης να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, επειδή η κοιλιά σας θα πιέζει τα όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία σας. Ένα μαξιλάρι θηλασμού, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε άνετα στο πλάι αν το τοποθετήσετε ανάμεσα στα πόδια σας.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Ένα μαξιλάρι θηλασμού μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.
  • Συνιστώνται τροφές πλούσιες σε σίδηρο.
  • Είναι καλό να σηκώνετε τα πόδια σας κάθε τόσο και να κάνετε διαλείμματα όταν περπατάτε.
  • Οι καθημερινές ασκήσεις φλεβικής άσκησης θα βοηθήσουν.
  • Η χρήση επίπεδων παπουτσιών θα διευκολύνει το περπάτημα.
  • Μπορείτε να αρχίσετε να αγοράζετε τα πρώτα πράγματα που θα χρειαστείτε για το μωρό σας.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Ασκήσεις φλεβών

Η μαία σας μπορεί να σας δείξει ασκήσεις ειδικά σχεδιασμένες για να ενισχύσετε τις φλέβες σας, να εκπαιδεύσετε την κυκλοφορία του αίματός σας και να αποτρέψετε τις κιρσούς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν τα μέλη της οικογένειάς σας πάσχουν από κιρσούς. Υπάρχουν ειδικές κρέμες που μπορείτε να εφαρμόσετε στο δέρμα σας για βοήθεια, τις οποίες μπορείτε να βρείτε στο φαρμακείο σας.

Προετοιμασία για τη γέννηση

Ρωτήστε το γιατρό σας για τα προγεννητικά μαθήματα.
Θα πρέπει να εγγραφείτε έως την εβδομάδα 20 της εγκυμοσύνης σας και συνήθως μπορείτε να τα ξεκινήσετε όταν ξεκινά το τρίτο τρίμηνο (περίπου την εβδομάδα 28). Εκτός από το να ανακαλύψετε τι συμβαίνει όταν γεννάτε, θα πάρετε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να προετοιμαστείτε για αυτό. Ο σύντροφός σας ή ένας στενός φίλος σας είναι ευπρόσδεκτοι να έρθουν σε συγκεκριμένες συνεδρίες, ώστε να γνωρίζουν πώς μπορούν να σας υποστηρίξουν πριν και κατά τη διάρκεια της γέννησης.

Σταθεροποίηση της αρτηριακής σας πίεσης

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τρόπους για να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση σταθερή.
Μια άσκηση που μπορείτε να κάνετε είναι να κάνετε ποδηλατικές κινήσεις με τα πόδια σας στο κρεβάτι πριν σηκωθείτε το πρωί, κάτι που θα ενισχύσει την κυκλοφορία σας.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.