Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 23 της εγκυμοσύνης: Το μέγεθος και το βάρος του μωρού σας είναι μόνο κατά προσέγγιση τιμές

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 23

Το μωρό σας έχει μήκος μεταξύ 28 και 30 cm από την κορυφή του κρανίου έως τα κάτω άκρα.

Μπορεί να μην είναι δυνατό να μετρηθεί το πλήρες μήκος του εμβρύου λόγω της θέσης και της δραστηριότητάς του. Για να προσδιορίσει το μέγεθος του μωρού σας, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει μια φόρμουλα που περιλαμβάνει τον πολλαπλασιασμό του μήκους του μηρού του επί 7. Αυτή η μέτρηση, μαζί με την περιφέρεια του κεφαλιού, τη αμφιβρεγματική διάμετρο και την κοιλιακή περιφέρεια, οδηγεί σε εκτίμηση του συνολικού μεγέθους του μωρού σας.

Το μωρό σας δεν μπορεί ακόμη να μετρηθεί με μεζούρα ή χάρακα, επομένως αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και μπορεί να είναι κάτω από τον μέσο όρο. Μπορεί να προκύψουν λάθη στη μέτρηση, ειδικά εάν το μωρό σας είναι πολύ ενεργό, και κάθε μωρό είναι μοναδικό, χάρη στο γενετικό υλικό από τους γονείς και την οικογένειά του.

Το βάρος του (περίπου 450 γραμμάρια την εβδομάδα 23) θα πρέπει επίσης να θεωρείται μόνο κατά προσέγγιση τιμή. Θα μεγαλώνει περισσότερο και θα αυξάνει το βάρος του σε διαφορετικούς χρόνους - το σώμα του δεν μπορεί να τα κάνει ταυτόχρονα - και αυτός είναι ο λόγος που φαίνεται ότι υπάρχουν σύντομες "παύσεις" και στις δύο πλευρές της ανάπτυξής του. Επομένως, μην ανησυχείτε αν δεν φαίνεται να μεγαλώνει ή να αυξάνει το βάρος του.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Την εβδομάδα 23, το μωρό σας αναπτύσσει ένα όργανο για την παραγωγή ορμονών και τη ρύθμιση του μεταβολισμού του σακχάρου: το πάγκρεας. Βρίσκεται πίσω από το στομάχι, θεωρείται αδένας - στην πραγματικότητα είναι ο μεγαλύτερος αδένας στο ανθρώπινο σώμα μήκους 15-20 cm. Εκεί παράγεται η ορμόνη ινσουλίνη που χρειάζεται το μωρό σας για να διασπάσει τη ζάχαρη και να ρυθμίσει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα του.

Υπάρχει ακόμη αρκετός χώρος στη μήτρα σας για να κινείται το μωρό σας και θα το εκμεταλλεύεται πλήρως για να εκπαιδεύσει τους μύες, τους τένοντες και τις αρθρώσεις του. Εάν η αναταραχή στην κοιλιά σας είναι τέτοια που νομίζετε ότι περιμένετε δίδυμα, αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι το μωρό σας κινείται γρήγορα από το ένα μέρος της μήτρας στο άλλο, κάτι το οποίο θα ελαττωθεί τις ερχόμενες εβδομάδες.

Μέσα στη μήτρα, η αμνιακή κοιλότητα περιέχει τώρα μισό λίτρο αμνιακού υγρού. Αυτό το υγρό ανταλλάσσεται τακτικά μέσω του πλακούντα και η ποσότητα του υγρού θα αυξηθεί όσο προχωρά η εγκυμοσύνη σας. Κάθε μέρα το μωρό σας πίνει περίπου 400 χιλιοστόλιτρα αυτού, κάτι που βοηθά στην εκπαίδευση του πεπτικού του συστήματος.

Από τώρα και στο εξής, κάθε εβδομάδα βελτιώνεται η πιθανότητα επιβίωσης του μωρού σας σε περίπτωση πρόωρης γέννησης. Η σύγχρονη ιατρική και η καινοτόμος τεχνολογία μπορούν να παρέχουν στα πρόωρα μωρά να όλα όσα χρειάζονται αναπαριστώντας το περιβάλλον της μήτρας.

Παρ 'όλα αυτά, μια πρόωρη γέννηση είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία για μια μητέρα και ένα μωρό. Τα ραντεβού που έχετε με τον γυναικολόγο σας θα βοηθήσουν στη μείωση αυτού του κινδύνου.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 23

Κάθε φορά που θα ζυγίζεστε, θα επιβεβαιώνετε ότι αυξάνετε το βάρος σας μεταξύ 250 και 300 γραμμαρίων, ή και λίγο παραπάνω την εβδομάδα 23.

Ίσως παρατηρήσετε ότι κουράζεστε γρήγορα και δεν έχετε ενέργεια. Από την εβδομάδα 23, θα πρέπει γενικά να αποφεύγετε έντονες δραστηριότητες και μεγάλες βόλτες ή πεζοπορίες. Ίσως όμως  εξακολουθείτε να αισθάνεστε καλά, οπότε δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε αυτές τις δραστηριότητες, αλλά με πολύ προσοχή.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Αυξημένη ανάγκη να ούρηση

Δεν θα μπορείτε να πάτε πολύ μακριά χωρίς να ουρήσετε, καθώς η ανάγκη σας θα είναι πιο έντονη. Η έντονη ούρηση προκαλείται από την πίεση της μήτρας σας στην ουροδόχο κύστη σας. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος να πίνετε λιγότερο νερό ή υγρά- φροντίστε να διατηρήσετε την πρόσληψη υγρών σας, καθώς το σώμα σας το χρειάζεται πραγματικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας

Εάν συχνά αισθάνεστε κουρασμένες και αδύναμες, παρόλο που δεν έχετε ασκηθεί πάρα πολύ, μπορεί να οφείλεται στο ότι το σώμα σας δεν έχει αρκετό σίδηρο. Περίπου το 20% των εγκύων γυναικών το βιώνουν αυτήν την εβδομάδα 23.

Εάν αισθάνεστε λιποθυμία, το δέρμα σας γίνεται χλωμό και νιώθετε ακόμα κουρασμένοι μετά από ώρες ξεκούρασης, θα πρέπει να πάρετε ένα ειδικό συμπλήρωμα για να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου σας και να διασφαλίσετε ότι το μωρό σας συνεχίζει να παίρνει το οξυγόνο που χρειάζονται.

Η αρτηριακή σας πίεση μπορεί επίσης να είναι ο λόγος που δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε την ημέρα σας, και να αισθανθείτε αδύναμες. Πολλές έγκυες γυναίκες υποφέρουν από χαμηλή αρτηριακή πίεση ιδιαίτερα στις μέσες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, καθώς το κυκλοφορικό τους σύστημα προσπαθεί να χειριστεί την αυξημένη ροή του αίματος και να παρέχει αίμα και θρεπτικά συστατικά στον πλακούντα. Ο γιατρός σας θα μετρά τακτικά την αρτηριακή σας πίεση και μπορεί να σας πει πως να την αυξήσετε εάν είναι πολύ χαμηλή.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Αγοράστε μία ζώνη μητρότητας, καθώς αυτό θα στηρίξει την κοιλιά σας.
  • Μάθετε περισσότερα για τις πάνες και τις τεχνικές αλλαγής πάνας.
  • Τα βιβλία ζωγραφικής για ενήλικες είναι ένας καλός τρόπος για να χαλαρώσετε.
  • Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τον εξοπλισμό θηλασμού και τα βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με το θηλασμό.
  • Όταν λαχταράτε γλυκά, προσπαθήστε να τρώτε φρούτα και λαχανικά.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Ο θηλασμός είναι ο καλύτερος για το μωρό σας

Τώρα είναι καλή στιγμή να ρωτήσετε το γιατρό σας για το πώς λειτουργεί ο θηλασμός. Είναι ουσιαστικά ζήτημα προσφοράς και ζήτησης: το παιδί σας θα καθορίσει το μοτίβο θηλασμού και το σώμα σας προσαρμόζεται σε αυτό. Τις πρώτες μέρες και εβδομάδες μετά τη γέννηση, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα καλό πρότυπο θηλασμού.

Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του θηλασμού (και η εκμάθηση από άλλες μητέρες) θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα που μπορεί να συμβούν.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει ποιον εξοπλισμό θηλασμού πρέπει να αγοράσετε.

Χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή χαμηλή αρτηριακή πίεση

Εάν αισθάνεστε κουρασμένες και αδύναμες όλη την ώρα και επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή, ζητήστε από το γιατρό σας να ελέγξει τα επίπεδα σιδήρου και την αρτηριακή σας πίεση. Σε τελική ανάλυση, εάν δεν αισθάνεστε καλά, τότε το μωρό σας δεν θα αισθάνεται κ εκείνο καλά.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.