Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 24 της εγκυμοσύνης: Το μωρό σας είναι τώρα τόσο μεγάλο όσο το αντιβράχιο σας

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 24

Μέχρι την 24η εβδομάδα, το μωρό σας έχει μέγεθος 30-31 cm. Ζυγίζει μεταξύ 600 και 700 γραμμάρια, οπότε πλησιάζει το βάρος ενός ολόκληρου κιλού.

Παρ 'όλα αυτά, το μωρό σας έχει ακόμα αρκετό χώρο για να κινείται. Θα μπορείτε να νιώσετε τις κινήσεις του μέρα και νύχτα στην κοιλιά σας.

Όλη αυτή η δραστηριότητα βοηθά το μωρό σας να μάθει τις τυπικές ανθρώπινες κινήσεις και να αναπτύξει τους μύες του. Θα αναπτύξει επίσης όλο και περισσότερο τον λιπώδη ιστό του για να προκειμένου να πάρει το απαραίτητο βάρος που θα χρειαστεί πριν από τη γέννηση.

Ορισμένες γυναίκες έχουν μώλωπες στην κοιλιά τους ως αποτέλεσμα του σκιρτήματος  του μωρού τους - παρόλο που αυτά δεν θα είναι ιδιαίτερα προφανή ακόμη, θα τα αισθανθείτε στα νεφρά, την ουροδόχο κύστη και το στομάχι σας. Είναι η σαφέστερη ένδειξη ότι το μωρό σας μεγαλώνει.

 

Η ανάπτυξη του μωρού σας την εβδομάδα 24

Το μωρό σας είναι πολύ άνετο μέσα στην κοιλιά σας. Μέχρι την 24η εβδομάδα, θα ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο στους ήχους που ακούει στη μήτρα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ορισμένοι ήχοι με τους οποίους έχει εμμονή και αποκρίνεται ιδιαίτερα έντονα: η φωνή σας, για παράδειγμα, είναι ένα βασικό ερέθισμα και θα είναι το σημείο αναφοράς του στα πρώτα του χρόνια. Πριν από μερικά χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι πρώτες κραυγές ενός νεογέννητου μοιάζουν πολύ με τη φωνή της μητέρας του, γεγονός που καθιστά σαφές πόσο έντονη είναι η αίσθηση επαφής μεταξύ του παιδιού και μητέρας.

Αυτό είναι σημάδι πως σχηματίζει τον δεσμό του με τη μητέρα του, το άτομο που θα του δώσει το φαγητό και την αγάπη που χρειάζεται από την πρώτη μέρα μετά την γέννηση.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ακοή που αναπτύσσεται γρήγορα αλλά και η αίσθηση της γεύσης του, με την οποία μπορεί ήδη να διακρίνει τις ξινές, τις πικρές και τις αλμυρές γεύσεις στο αμνιακό υγρό, μπορεί τώρα να αναγνωρίσει επίσης και τις γλυκές γεύσεις. Αυτή είναι η αρχή μιας προτίμησης για γλυκά τρόφιμα που θα είναι πολύ αισθητή στα πρώτα χρόνια του μωρού σας. Σημαίνει ότι γεννηθήκαμε όλοι με έμφυτη προτίμηση για γλυκά τρόφιμα, κάτι που ήταν πλεονέκτημα από τους προϊστορικούς χρόνους - το γλυκό σημαίνει μη-δηλητηριώδες και υψηλής ενέργειας. Επιπλέον, το πρώτο φαγητό του μωρού σας, το μητρικό σας γάλα, έχει επίσης γλυκιά γεύση. Τα νεογέννητα χρειάζονται τα σάκχαρα του γάλατος (λακτόζη) για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους χρησιμοποιώντας την ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας τους.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 24

Θα μπορείτε να αισθανθείτε ότι το μωρό σας μεγαλώνει γρήγορα. Θα απαιτεί την προσοχή σας μέσα από την αναπτυσσόμενη κοιλιά σας, οπότε αφιερώστε χρόνο για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Είναι επίσης καλή ιδέα να εμπλέξετε τον σύντροφό σας καθώς προετοιμάζεστε να επεκταθεί η οικογένειά σας και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να απολαύσετε αυτήν την ξεχωριστή στιγμή μαζί.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης, τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε (τα οποία είναι προσωρινά και επηρεάζουν τον πεπτικό σωλήνα) είναι αποτέλεσμα της αναπτυσσόμενης μήτρας σας.

Ναυτία και καούρα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εβδομάδας 24 είναι η καούρα και η ναυτία. Είναι πιθανό να αισθανθείτε ναυτία εάν τρώτε πάρα πολύ βαρύ φαγητό, καθώς το στομάχι σας είναι τώρα μικρότερο και μπορεί να αφομοιώσει πλήρως τις μικρότερες ποσότητες τροφίμων. Επομένως, είναι καλή ιδέα να προσαρμόσετε τα γεύματά σας έτσι ώστε να τρώτε λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά.

Μπορείτε να αποτρέψετε την καούρα (που προκαλείται από παλινδρόμηση οξέος από το στομάχι σας στο λαιμό σας) σε καθιστή στάση ενώ τρώτε, και πίνοντας ένα ποτήρι νερό.

Συμβουλές μαίας

«Ο χυμός καρότου μπορεί να σας ανακουφίσει απο τα συμπτώματα.» Dorothee Kutz, μαία

Χρήσιμες συμβουλές

  • Δοκιμάστε να τρώτε ψάρια. Το ψάρι είναι πιο εύκολο να αφομοιωθεί και παρέχει ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας.
  • Φορέστε άνετα παπούτσια.
  • Κάντε μασάζ και τρίψτε με κρέμα την κοιλιά σας.
  • Αρχίστε να σκέφτεστε πως να διακοσμήσετε και να εφοδιάσετε το δωμάτιο του μωρού σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα υγρά μαζί σας όταν βρίσκεστε έξω.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Βοηθήστε τις κινήσεις του εντέρου σας

Εάν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα και οι συμβατικές θεραπείες (όπως η κατανάλωση πολλών υγρών και η άσκηση) δεν λειτουργούν, ζητήστε από το γιατρό σας να σας πει τους κατάλληλους τρόπους βοήθειας του πεπτικού σας συστήματος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να λάβετε αξιόπιστες, ειδικές συμβουλές σχετικά με τις μεθόδους ή τα προϊόντα που είναι κατάλληλα και αυτά που πρέπει να αποφεύγονται.

Προετοιμασία για τη γέννηση χρησιμοποιώντας TCM (Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική)

Υπάρχουν γιατροί που έχουν εμπειρία σε ολιστικές θεραπείες για εγκύους και γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα, και σε πολλές περιπτώσεις θα εκπαιδευτούν στον βελονισμό. Ο βελονισμός, ένας κλάδος της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM), παίρνει το όνομά του από τις λατινικές λέξεις «acus», που σημαίνει βελόνα και «pungere», που σημαίνει τσίμπημα.

Το σώμα μας διατρέχουν «κανάλια», που το καθένα έχει σημεία θέσης. Αυτά είναι τα σημεία βελονισμού και μπορούν να διεγερθούν με την εισαγωγή λεπτών βελόνων σε διαφορετικά βάθη και σε διαφορετικά σημεία. Ο στόχος του βελονισμού είναι να αποκαταστήσει τη ροή ενέργειας του σώματός σας για να σας ανακουφίσει συμπτώματα ή να έχει προληπτικό ή ενισχυτικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ο βελονισμός είναι κάτι περισσότερο από απλή θεραπεία επίμονων συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η κατακράτηση νερού: χρησιμοποιείται επίσης περίπου από την εβδομάδα 37 της εγκυμοσύνης για να βοηθήσει τη μαμά να προετοιμαστεί για τη γέννηση. Έχει αναζωογονητικό αποτέλεσμα και, μεταξύ άλλων, κάνει τον τράχηλο πιο μαλακό, το οποίο τον βοηθά να διαστέλλεται. Αυτό διευκολύνει τη διαδικασία γέννησης.
Ρωτήστε το γιατρό σας για τον βελονισμό ώστε να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για τη γέννηση. Θα σας εξηγήσει πώς λειτουργεί, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτό και πόσο μπορεί να κοστίσει.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.