Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 32 της εγκυμοσύνης: Η κοιλιά σας συνεχίζει να μεγαλώνει

Την εβδομάδα 32, είστε την τελευταία εβδομάδα του όγδοου μήνα της εγκυμοσύνης σας - πλησιάζετε στην τελική ευθεία και στη στιγμή που θα κρατήσετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας.

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 32

Μέχρι την εβδομάδα 32, το μωρό σας έχει μέγεθος περίπου 42,7 cm. Το βάρος του αυξάνεται σταθερά και τώρα έχει φτάσει περίπου τα 1775 γραμμάρια. Μέχρι τη στιγμή του τοκετού, θα έχει μεγαλώσει περισσότερο και θα έχει πολύ μεγαλύτερο βάρος.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Εάν περιμένετε δίδυμα, θα είναι πιο δύσκολο για τον γιατρό σας να αξιολογήσει την ανάπτυξή τους σε υπερηχογράφημα την εβδομάδα 32. Θα είναι στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης, αν και είναι πιθανό το ένα να είναι μεγαλύτερο ή βαρύτερο από το άλλο.

Περίπου μία στις 250 εγκυμοσύνες οδηγεί σε δίδυμα, οπότε δεν είναι τόσο ασυνήθιστο, οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πιο πιθανό να έχουν δίδυμα. Την εβδομάδα 32, το σώμα του μωρού σας έχει σχεδόν πλήρως σχηματιστεί και τα όργανα του έχουν ολοκληρωθεί, απλά πρέπει να τελειοποιήσει μερικές πτυχές του τρόπου λειτουργίας τους. Αυτό περιλαμβάνει τους πνεύμονές του, όπου οι κυψελίδες λειτουργούν πιο αποτελεσματικά χάριν στο προστατευτικό υγρό που εμποδίζει τις κυψελίδες να κολλάνε μεταξύ τους. Αυτό το υγρό θα του χρειαστεί σε μεγαλύτερες ποσότητες στο μέλλον.

Δεδομένου ότι το μωρό σας δεν έχει πλέον πολύ χώρο στη μήτρα σας, θα κυρτώσει στη θέση του εμβρύου. Τα παιδιά συνηθίζουν να υιοθετούν αυτή τη θέση κουλουριάσματος όταν κοιμούνται - στην πραγματικότητα, και μερικοί ενήλικες.

Τα πόδια του μωρού σας έχουν τραβηχτεί στο σώμα του και μερικές φορές θα πιπιλίζει το μεγάλο δάχτυλό του για να συνεχίσει να εκπαιδεύει το αντανακλαστικό του. Τα χέρια του μωρού βρίσκονται πάνω από την κοιλιά του, και ανάμεσά τους είναι ο ομφάλιος λώρος, τον οποίο θα τραβάει αποφασιστικά κάθε τόσο. Μπορείτε επίσης να πείτε ότι εξασκεί την αναπνοή του επειδή οι λόξυγγες γίνονται πιο έντονοι.

Σε αυτό το στάδιο, το μωρό σας είναι σχεδόν πλήρως αναπτυγμένο και μοιάζει ήδη με ένα μικρό νεογέννητο. Ωστόσο, πρέπει ακόμη να δημιουργήσει το υποδόριο λίπος του, το οποίο θα το κάνει λίγο πιο «παχουλό», θα το βοηθήσει να χάσει τις υπόλοιπες ρυτίδες από το δέρμα του και να χρησιμεύσει ως ζωτικό απόθεμα για τις πρώτες ημέρες του έξω από τη μήτρα μέχρι την ώρα του θηλασμού.

Συνεχίζει επίσης να εκπαιδεύει και να αναπτύσσει τις αισθήσεις του, οι οποίες θα του επιτρέψουν να αντιληφθεί και να ανταποκριθεί στον κόσμο γύρω του μόλις γεννηθεί. Μια δεξιότητα που μαθαίνει είναι να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του: μετά τη γέννηση, μπορεί σε ορισμένο (και αυξανόμενο) βαθμό να τη διατηρεί και να διατηρείται ζεστό.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 32

Η εγκυμοσύνη σας θα γίνει όλο και πιο «δύσκολη» καθώς το μωρό σας συνεχώς μεγαλώνει και προσπαθεί να κινηθεί. Τώρα είναι καλή ιδέα να σταματήσετε να κάνετε πράγματα που θεωρείτε δύσκολα και ο σύντροφός σας, οι φίλοι και η οικογένειά σας πρέπει να σας βοηθηθούν σε πιθανές δουλειές. Η άδεια μητρότητας πρέπει να αρχίσει πλέον να σας απασχολεί. Θα έπρεπε να πείτε στον εργοδότη σας πότε οφείλετε να ξεκινήσετε την άδεια μητρότητας για να διευθετηθεί η αίτησή σας για την αμοιβή σας.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Παρατηρώντας προκαταρκτικές συστολές

Περίπου τρεις έως τέσσερις εβδομάδες πριν από τον τοκετό, θα αισθανθείτε την κοιλιά σας να σκληραίνει ή να σφίγγει με σημαντική ένταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι και να σας κάνει να αισθανθείτε ναυτία.

Αυτές οι συστολές είναι επίσης γνωστές ως «ψεύτικοι τοκετοί» και η κοιλιά σας κινείται λίγο ως αποτέλεσμα των παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι οι πνεύμονές σας δεν συμπιέζονται πλέον από τη μήτρα. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα ακόμη πιο συχνά καθώς η πίεση στην ουροδόχο κύστη σας αυξάνεται και το στομάχι σας θα μπορεί τώρα να επεξεργάζεται ακόμη πιο μικρές μερίδες.

Οι κινήσεις του μωρού σας γίνονται πιο έντονες

Δεν θα αισθανθείτε το μωρό σας να κινείται σε ορισμένα σημεία της κοιλιάς σας, αλλά σε όλο το φάσμα. Τώρα έχει μεγαλύτερο σώμα και προσπαθεί να κινηθεί στη μήτρα σας για να φτάσει στη σωστή θέση για τον τοκετό.

Τα συμπτώματα από τις προηγούμενες εβδομάδες συνεχίζονται

Τα πόδια σας μπορεί να πονούν ακόμη και να είναι πρησμένα. Αυτό είναι πιο πιθανό εάν είστε έγκυος κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες - είναι λιγότερο συχνό και έντονο το χειμώνα.

Το ζήτημα της τουαλέτας παραμένει και τα σημάδια μιας μικρής ακράτειας δεν θα έχουν φύγει ακόμη.

Συμβουλές της μαίας

«Μην ανησυχείτε, εάν επιμένουν μικρά προβλήματα ακράτειας μετά τη γέννηση. Το σώμα σας χρειάζεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να ανακάμψει. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την κατάστασή σας, ο γυναικολόγος σας θα είναι εκεί για να τις απαντήσει.» Dorothee Kutz, μαία

Πολλές γυναίκες αισθάνονται καλύτερα αμέσως μετά τον τοκετό, και αυτό μπορεί να σας κάνει ακόμη πιο ανυπόμονες.

Αλλαγή της σεξουαλικότητας

Προσπαθήστε να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το σύντροφο σας. Μπορείτε ακόμα να είστε αισθησιακοί και σεξουαλικοί ακόμη και με το μωρό σας - αυτό θα κάνει καλό τόσο εσάς όσο και στο μωρό καθώς η επαφή με το σώμα παράγουν οξυτοκίνη, την ορμόνη σύνδεσης. Αυτή η αίσθηση μιας συναισθηματικής σύνδεσης είναι που κάνει τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους που αγαπάμε πραγματικά ξεχωριστές.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Εάν έχετε πρησμένα ή πόδια που πονούν, αγοράστε καλσόν χωρίς λάστιχο ώστε να μην σας πιέζει. Επίσης, σηκώνεται ψηλά τα πόδια σας για καλύτερη κυκλοφορία.
  • Όταν πρόκειται για την αγορά των πρώτων ρούχων του μωρού σας, συνιστώνται τα κορμάκια ανάλογα με την εποχή του έτους. Είναι χρήσιμα γιατί το μωρό σας δεν θα απολαμβάνει την αλλαγή των ρούχων  τις πρώτες μέρες.
  • Αναζητήστε βρεφικά κορμάκια με πατιλέτα στον ώμο, καθώς αυτό θα διευκολύνει κάπως την τοποθέτηση τους (τα μωρά συχνά αρνούνται να φορέσουν οτιδήποτε πάνω από το κεφάλι τους).
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει την αίτησή αδείας σας.
  • Τα υφασμάτινα πανάκια  θα σας φανούν πολύ χρήσιμα ξανά και ξανά μετά τη γέννα, είτε για να ακουμπήσετε το κεφάλι του μωρού σας είτε ως ύφασμα κάλυψης.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.