Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 33 της εγκυμοσύνης: Ο εγκέφαλος του μωρού σας μεγαλώνει

Την εβδομάδα 33, είστε στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης σας, το τελευταίο στάδιο ανάπτυξης του μωρού σας πριν από τη γέννηση. Είναι μια συναρπαστική στιγμή, αλλά ακόμα δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα γεννηθεί - το μωρό ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα. Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται μεταξύ της εβδομάδας 37 και 41, οπότε σε μερικές εβδομάδες μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε προετοιμασμένες για τη μεγάλη στιγμή.

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 33

Το μωρό σας έχει μέγεθος 43,5-43,8 cm.

Ζυγίζει περίπου 1980 γραμμάρια, οπότε έχει φτάσει σχεδόν τα δύο κιλά. Θα συνεχίσει να αυξάνει το βάρος μέχρι τη γέννηση και σύντομα θα φτάσει το βάρος της γέννησής, το οποίο (όπως το μέγεθός του) ποικίλλει από μωρό σε μωρό.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Το μωρό σας είναι πλέον πλήρως αναπτυγμένο. Όλα τα όργανα τους είναι στη θέση τους και αρχίζουν να λειτουργούν όπως επίσης  και η αισθητηριακή του αντίληψη έχει ξεκινήσει: μπορεί να ακούσει, να δοκιμάσει, να δει και να αγγίξει τα πράγματα με τα αισθητήρια κύτταρα στο δέρμα του. Λείπει μόνο η αίσθηση της μυρωδιάς - η 5η αίσθηση του μωρού σας. Μόνο μετά τη γέννηση θα αρχίσει να επεξεργάζεται μυρωδιές, καθώς δεν έχει αέρα για να του μεταδώσει μυρωδιές στη μήτρα.

Ενδιαφέρον γεγονός: το μωρό σας θα είχε πολύ καλή πιθανότητα να επιβιώσει και να εξελιχθεί σε έναν υγιή άνθρωπο εάν γεννιόταν πρόωρα την εβδομάδα 33. Θα δυσκολευόταν να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά θα μπορούσε τοποθετηθεί σε θερμοκοιτίδα για υποβοήθεια.

Την εβδομάδα 33, ο εγκέφαλός του αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Το κεφάλι του δεν είναι ακόμη τόσο μεγάλο όσο θα είναι κατά τη γέννηση, αλλά καθώς ο εγκέφαλός του μεγαλώνει, το κεφάλι του αυξάνεται επίσης σε μέγεθος - θα μεγαλώσει περίπου 1,3 cm αυτήν την εβδομάδα. Στο κρανίο του, θα υπάρχουν μαλακά σημεία, τα οποία θα σχηματιστούν στα κενά μεταξύ των οστών. Αυτά τα κενά είναι σημαντικά καθώς επιτρέπουν στις πλάκες των οστών του κρανίου να μετακινούνται κατά τη γέννηση , προστατεύοντας τον εγκέφαλο του μωρού σας και βοηθώντας το κεφάλι του να περάσει από το κανάλι γέννησης, και επίσης δίνουν στον εγκέφαλό του αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί μόλις γεννηθεί.

Το σκελετικό σύστημα του μωρού σας είναι επίσης πλήρως ανεπτυγμένο, αν και τα οστά του πρέπει ακόμη να σκληρύνουν περαιτέρω για να αντέξουν την πίεση του τοκετού. Κατά τη γέννηση, ωστόσο, τα οστά του δεν έχουν ακόμη σκληρύνει πλήρως. Η ανάπτυξη του μωρού σας θα συνεχιστεί τις πρώτες εβδομάδες και μήνες καθώς οι αλλαγές θα παρακολουθούνται από τον παιδίατρό σας. Θα επικεντρωθούν στο αισθητήριο σύστημα του μωρού σας, τα αντανακλαστικά, τις κινήσεις και την εντερική ανάπτυξη, καθώς και την παρακολούθηση του τρόπου ανάπτυξης του μήκους και του πλάτους του.

Καθώς πλησιάζει ο χρόνος, το μωρό σας θα υιοθετεί όλο και περισσότερο τη σωστή θέση για τη γέννηση, την κεφαλική θέση. Η ακριβής θέση του θα ελέγχεται σε κάθε ραντεβού που έχετε με το γιατρό σας.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 33

Το πάνω μέρος της μήτρας σας ασκεί σημαντική πίεση στους πνεύμονές σας και χαμηλότερα στην ουροδόχο κύστη σας. Αυτό σημαίνει ότι τώρα θα αναπνέετε πιο συχνά, οι πιθανότητες καούρας είναι υψηλότερες και θα πρέπει να ουρείτε πολύ πιο συχνά.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματαΠρησμένα πόδια και δάχτυλαΠρησμένα πόδια και δάχτυλα

Πρησμένα πόδια και δάχτυλα

Το υπερβολικό υγρό στον ιστό των ποδιών σας συχνά οδηγεί σε ακόμη πιο επώδυνο πρήξιμο από ό, τι έχετε ήδη βιώσει. Το να ξεκουράζεστε και να βάζετε τα πόδια σας σε ανυψωμένη θέση είναι απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων.

Συμβουλές μαίας

«Φάτε βραστές πατάτες, αγγούρι, ρύζι και ανανά ως μέρος της διατροφής σας - είναι εύκολοι τρόποι για να σταματήσετε το σώμα σας στο να διατηρεί περισσότερο νερό.» Dorothee Kutz, μαία

Οι κινήσεις του μωρού σας γίνονται πιο δυνατές

Το μωρό σας κινείται τώρα και περιστρέφεται τόσο πολύ στη μήτρα σας που μπορεί κυριολεκτικά να πάρει την ανάσα σας και να σας κάνει να σταματήσετε αυτό που κάνετε. Εάν περιμένετε δίδυμα, μπορεί να αισθάνεστε σαν να υπάρχει μια «καταιγίδα» στην κοιλιά σας. Μην ανησυχείτε: είναι απολύτως φυσιολογικό και στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό για το μωρό σας να το κάνει έτσι ώστε να μπορεί να φτάσει στη σωστή θέση για τη γέννηση.

Οι σκέψεις σας περιστρέφονται γύρω από το μωρό σας

Θα σκέφτεστε συνεχώς πώς θα είναι η ζωή όταν έρθει το μωρό σας. Προς το παρόν, ίσως να μην γνωρίζετε πώς θα το αντιμετωπίσετε και αν έχετε μιλήσει με άλλες μαμάδες, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις ανησυχίες σας. Παρόλο που η γέννηση είναι δύσκολη υπόθεση και οι πρώτες εβδομάδες με το μωρό σας είναι αγχωτικές, αυτό θα αλλάξει σύντομα.

Πλέον, ήρθε η ώρα να συσκευάσετε την τσάντα σας για τη γέννηση. Μέχρι τώρα, θα έχετε αγοράσει πολλά από τα πρώτα ρούχα του μωρού σας και εσείς ή / και ο σύντροφός σας θα έχετε ετοιμάσει την κούνια του. Κατά τη διακόσμηση και την επίπλωση του δωματίου στο οποίο θα βρίσκεται, θυμηθείτε ότι η ασφάλεια έρχεται πρώτη: αφαιρέστε όλα τα περιττά διακοσμητικά αντικείμενα, όπως μαξιλάρια ή μαλακά παιχνίδια και μην μονώσετε υπερβολικά το κρεβάτι εάν είναι ζεστό. Τα μπουκάλια ζεστού νερού, και τα θερμαινόμενα μαξιλάρια δεν είναι καλή ιδέα, καθώς μπορούν να αυξήσουν την θερμοκρασία του μωρού σας.

Το σώμα σας προετοιμάζεται για τη γέννηση με συστολές εξάσκησης

Την εβδομάδα 33, συχνά θα αισθάνεστε ότι η κοιλιά σας γίνεται δύσκολο φορτίο καθώς το σώμα σας εκπαιδεύεται για την επικείμενη γέννηση του παιδιού σας. Αυτές οι συσπάσεις εξάσκησης θα γίνουν όλο και πιο έντονες μέχρι να πάρετε αυτό που λέγεται ψεύτικος τοκετός, συσπάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα η μήτρα σας να κινείται προς τη λεκάνη. Με τη μείωση της πίεσης στα εσωτερικά σας όργανα (ιδιαίτερα στους πνεύμονές σας), θα μπορείτε να αναπνέετε πιο εύκολα, να χαλαρώνετε λίγο περισσότερο και να προσβλέπετε στη στιγμή που θα κρατάτε το μωρό σας στα χέρια σας για πρώτη φορά.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Εστιάστε στα πράγματα που θα πάρετε μαζί σας κατά την γέννηση. Τα κατάλληλα για τον καιρό ρούχα για το μωρό σας, παιδικό κάθισμα για το αυτοκίνητό σας και ρούχα κατάλληλα για θηλασμό.
  • Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τρώτε υγιεινά. Το ασβέστιο είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς το μωρό σας το χρειάζεται για να αυξήσει την αντοχή των οστών του.
  • Ένα αρωματικό, χαλαρωτικό λουτρό θα σας δώσει χρόνο για να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας, να ηρεμήσετε τους πόνους στην κοιλιά σας, και να αποκαταστήσετε τη δύναμή σας καθώς προχωράτε στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας.
  • Μπορείτε να ανακουφίσετε την πίεση στην πλάτη σας ξαπλωμένη με τα χέρια και το πάνω μέρος του σώματος σας σε μια μπάλα γυμναστικής και αργά να την κυλάτε προς τα πίσω και προς τα εμπρός, κάμπτοντας την πλάτη σας.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας«Σκληρή» κοιλιά: ψεύτικος τοκετός ή πραγματικός;«Σκληρή» κοιλιά: ψεύτικος τοκετός ή πραγματικός;

«Σκληρή» κοιλιά: ψεύτικος τοκετός ή πραγματικός;

Καθώς το σώμα σας (και οι κοιλιακοί μύες σας) κάνει τώρα εντατικές προετοιμασίες για τον τοκετό, μπορεί να υπάρχουν στιγμές που δεν είστε σίγουρες του τι συμβαίνει. Όταν αντιμετωπίζετε συσπάσεις και δεν γνωρίζετε τι είδους συστολές είναι, η ασφαλέστερη επιλογή είναι να ζητήσετε από το γιατρό να σας εξηγήσει πώς μπορείτε να αξιολογήσετε κάθε κατάσταση και να διακρίνετε τις συστολές.

Εάν υποψιάζεστε ότι θα μπορούσε να είναι πραγματική συστολή, ο γιατρός σας θα μπορούσε γρήγορα να ανακαλύψει εάν είναι πραγματικότητα. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλύτερο να θέσετε πάρα πολλές ερωτήσεις παρά να αγνοήσετε τις ανησυχίες σας: μια πρόωρη γέννηση θα πρέπει ακόμη να αποφευχθεί την εβδομάδα 33, έτσι ώστε το μωρό σας να έχει ακόμη μερικές εβδομάδες για να μεγαλώσει στη μήτρα σας και να ετοιμαστεί για τη γέννηση.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως ναυτία, διάρροια, πόνο σαν πόνο της περιόδου, γενικούς πόνους στο στομάχι ή πόνο στην πλάτη, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.