Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 34 της εγκυμοσύνης: Αφεθείτε και απολαύστε τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας

Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται άδεια μητρότητας συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων. Οι 8 εβδομάδες (56 ημέρες) χορηγούνται ως άδεια κύησης, υποχρεωτικά πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού (32η εβδομάδα κύησης) και οι υπόλοιπες 9 (63 ημέρες)χορηγούνται ως άδεια λοχείας, μετά τον τοκετό. Αυτό θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε και να εστιάσετε το μυαλό σας σε αυτό που πρόκειται να ζήσετε.

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 34

Το μωρό σας, έχει μήκος περίπου 45 εκατοστά, και βάρος 2237 γραμμάρια, οπότε σύντομα θα είναι στο βάρος γέννησής του. Μην ανησυχείτε αν το μωρό σας δεν φαίνεται να μεγαλώνει όσο θα έπρεπε ή αν δεν έχει το σωστό βάρους: αυτό θα ποικίλλει από μωρό σε μωρό και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια του.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Οι αισθήσεις του μωρού σας βρίσκονται τώρα σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και η ακοή του βελτιώνεται ιδιαίτερα την εβδομάδα 34. Μπορεί να ακούσει ήχους υψηλής συχνότητας σε αυτό το στάδιο και μόλις βγει από τη μήτρα σας, θα αναγνωρίσει τη μουσική και τις φωνές που ακούει τώρα. Αυτή η οικειότητα θα αυξήσει την αίσθηση εμπιστοσύνης του μωρού σας.

Το σκελετικό του σύστημα απορροφά όλο το ασβέστιο που μπορεί να πάρει για να κάνει τα οστά του πιο πυκνά, γεγονός που με τη σειρά του θα τα κάνει πιο σκληρά, ισχυρότερα και πιο ανθεκτικά. Ωστόσο, τα οστά του δεν θα είναι  πλήρως αναπτυγμένα μέχρι τη στιγμή της γέννησής του οπότε είναι καλή ιδέα να του δώσετε επιπλέον βιταμίνη D. Μπορείτε να πάρετε μια συνταγή από τον παιδίατρό σας στον έλεγχο της παιδιατρικής υγείας, οι τελευταίες συστάσεις λένε ότι όλα τα νεογέννητα μωρά θα πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D κάθε μέρα με τη μορφή σταγόνων ή δισκίων.
Εν τω μεταξύ, οι πνεύμονές του βρίσκονται ακόμη στα τελικά στάδια ανάπτυξης, ώστε να γίνουν πιο ισχυροί.

Με όλο και λιγότερο χώρο στη μήτρα για να κινείται ελεύθερα, το μωρό σας θα γυρίζει από τη μία πλευρά στην άλλη με ολόκληρο το σώμα του. Εάν περιμένετε δίδυμα, αυτή η έλλειψη ελευθερίας για αυτά θα αποτελέσει μεγαλύτερο πρόβλημα, και οι κινήσεις τους θα είναι πιο έντονες λόγω του περιορισμένου χώρου. Τα δίδυμα κάνουν επίσης τους υπερήχους πιο δύσκολους: τείνουν να βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο για τους γιατρούς να βρουν και να εμφανίσουν με ακρίβεια τους δύο καρδιακούς παλμούς τους.

Την εβδομάδα 34, τα γεννητικά όργανα σε ένα αγοράκι θα μετακινηθούν κάτω από την κοιλιά του στο όσχεό του. Ένας υπέρηχος θα δείξει ότι το όσχεο φαίνεται πολύ μεγάλο σε αυτό το στάδιο, το οποίο προκαλείται από το νερό που συγκρατεί. Πολλά αγοράκια εξακολουθούν να έχουν ένα μεγάλο, πρησμένο όσχεο όταν γεννιούνται: δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, το κανονικό του μέγεθος θα επέλθει μετά από μερικές ημέρες.

Το μωρό σας θα λάβει ένα ερέθισμα που θα το ενθαρρύνει να μετακινηθεί σταδιακά στη σωστή θέση για μια φυσιολογική γέννηση.

Συμβουλές μαίας

«Εάν το μωρό σας δεν έχει μετακινήσει το κεφάλι του προς τα κάτω μέχρι την εβδομάδα 34, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το βοηθήσετε να γυρίσει σωστά. Μιλήστε στο γιατρό σας - μπορεί να συστήσει κάποιο φάρμακο, αλλά μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.» Dorothee Kutz, μαία

Το μωρό σας θα μετακινηθεί στην τελική θέση για την γέννηση περίπου τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα. Μερικά μωρά παραμένουν στη θέση της εμβρυϊκής στάσης και στρέφονται μόνο όταν αρχίζει ο τοκετός.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 34

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, η εγκυμοσύνη σας γίνεται δυσκολότερη. Επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και προσπαθήστε να απολαύσετε αυτή την στιγμή.

Εφόσον δεν εργάζεστε αυτή την περίοδο, μπορείτε να χαλαρώσετε και να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες - ακόμα και μετά τη γέννηση του μωρού σας, θα χρειαστεί λίγος καιρός για να επιστρέψετε στη δουλειά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να εστιάσετε όλες τις ενέργειές στο μωρό σας και να περνάτε χρόνο με τη νέα σας οικογένεια χωρίς να ανησυχείτε για τα χρήματα.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Ο πόνος στην πλάτη και η δύσπνοια είναι τα κύρια συμπτώματα που βιώνουν οι έγκυες γυναίκες την εβδομάδα 34. Σε περίπου δύο εβδομάδες, θα ξεκινήσει ο ψεύτικος τοκετός, όπου θα μετακινήσει τη μήτρα σας μαζί με το μωρό σας προς τα κάτω, προς τη λεκάνη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα όπως διάρροια και μικρή ναυτία, αλλά σύντομα θα εξαφανιστούν.

Πτωτική πίεση

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει μια ασυνήθιστη αίσθηση πίεσης προς τα κάτω. Αυτό προκαλείται από το βάρος του μωρού σας να σπρώχνει προς τα κάτω στο πυελικό σας έδαφος και μπορεί να αυξηθεί μετά από ψευδή τοκετό καθώς το μωρό σας κινείται προς τη λεκάνη σας. Μπορείτε να κάνετε μερικές ήπιες ασκήσεις, ενώ κάθεστε. Αυτό θα χαλαρώσει τον πυελικό δακτύλιο και τον περιβάλλοντα ιστό, αποτρέποντας την ένταση σε αυτήν την περιοχή.

Ψεύτικος ή πραγματικός τοκετός;

Θα πρέπει να συσκευάσετε την τσάντα σας για τον τοκετό και να την έχετε έτοιμη σε ασφαλές μέρος, καθώς πολλοί γονείς δεν είναι σίγουροι αν είναι ψεύτικος ή πραγματικός τοκετός. Τα άτομα που γίνονται πρώτη φορά γονείς, πολύ συχνά κατευθύνονται κατευθείαν στο νοσοκομείο, μόνο για να τους στείλουν πίσω στο σπίτι όταν αποδεικνύεται ψεύτικος. Μην ανησυχείτε πάρα πολύ αν συμβαίνει αυτό - στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετική πρακτική για τη μεγάλη μέρα που θα γεννήσετε.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Σκεφτείτε το μέλλον αμέσως μετά τη γέννηση όταν το μωρό σας θηλάζει και βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα όσα χρειάζεστε: άνετα σουτιέν και πρακτικές μπλούζες για θηλασμό, θηλαστικά, κρέμα θηλών , και τα λοιπά.
  • Εάν αισθάνεστε πόνο στο στομάχι σας, μπορείτε να ελέγξετε για αληθή η ψεύτικο τοκετό (ψευδείς συσπάσεις θα διαρκέσουν μόνο λίγα δευτερόλεπτα) και ξαπλώστε αφού κάνετε ένα ζεστό μπάνιο. Οι ψεύτικες συσπάσεις θα υποχωρήσουν σε ζεστό νερό, ενώ οι πραγματικές συστολές θα δυναμώσουν.
  • Ακόμα και με ένα μωρό στην κοιλιά σας, η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι διασκεδαστική και ένας καλός τρόπος για να χαλαρώσετε.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Περίνεο δάκρυ / τομή (επισιτοτομία)

Για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους από ένα δακρυϊκό περίνεο, μπορείτε να κάνετε μασάζ στο περίνεό σας καθημερινά με κυκλική κίνηση με λάδι καλής  ποιότητας ή ειδικό λάδι περινεϊκού μασάζ κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Αυτό χαλαρώνει τον ιστό, καθιστώντας τον πιο μαλακό και πιο εύκαμπτο, έτσι ώστε να διευκολύνει το πέρασμα του κεφαλιού του μωρού σας.

Τι γίνεται αν το μωρό μου δεν γυρίσει;

Μπορεί να είναι αρκετό για να αλλάξετε τη θέση σας και να σηκώσετε απαλά τους γοφούς σας πάνω-κάτω. Αυτό θα κάνει το μωρό σας να νιώσει άβολα και μπορεί να γυρίσει.

Το φως μπορεί επίσης να αναγκάσει το μωρό σας να γυρίσει. Για να το δοκιμάσετε, πρέπει να είστε σε σκοτεινό περιβάλλον - π.χ. κάτω από μια κουβέρτα. Στη συνέχεια, πάρτε ένα φακό και φωτίστε το κάτω μέρος της κοιλιάς σας. Το παιδί σας θα δει το φως και μπορεί να στραφεί προς αυτό.

Μια άλλη μέθοδος προτείνει τη χρήση ήχου για να γυρίσετε το μωρό. Το μωρό σας θα ενδιαφέρεται να βρει την προέλευση αυτών των ήχων, και πιθανόν να γυρίσει.

Όλες αυτές οι μέθοδοι βοήθησαν τις μέλλουσες μητέρες, ώστε να βρει το μωρό τους την σωστή θέση γέννησης. Ο γιατρός σας θα έχει σίγουρα περισσότερες συμβουλές για να σας βοηθήσει να αλλάξετε τη θέση του μωρού σας και να αποτρέψετε μια πιο περίπλοκη γέννηση.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.