Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 39 της εγκυμοσύνης: Θα μπορούσατε να γεννήσετε οποιαδήποτε στιγμή

Την εβδομάδα 39 οφείλετε να σταματήσετε ότι κάνετε, να ξεκουραστείτε και να περιμένετε - τα περισσότερα μωρά γεννιούνται αυτήν την εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Βρίσκεστε τώρα στην τρίτη εβδομάδα του δέκατου μήνα της εγκυμοσύνης σας, που θα τελειώσει πολύ σύντομα.

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 39

Το μωρό σας έχει μήκος περίπου 50 εκατοστά, και ζυγίζει περίπου 3250 γραμμάρια. Κατά μέσο όρο, τα νεογέννητα μωρά ζυγίζουν μεταξύ 3200 και 3500 γραμμάρια και έχουν μήκος 50-52 εκατοστά - αν το μωρό σας είναι ψηλότερο / μικρότερο ή πιο ελαφρύ, αυτό εξαρτάται κυρίως από το γενετικό υλικό.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Με όλο το βάρος που έχει πάρει το μωρό σας ως αποθέματα λίπους για το χρόνο μετά τη γέννηση, θα φαίνεται αρκετά παχουλό. Θα είναι κουλουριασμένο σαν μια μπάλα στην εμβρυϊκή θέση, έτοιμο να βγει στον κόσμο.

Τα μωρά που μένουν στη μήτρα για περισσότερο θα συνεχίσουν να αυξάνουν το βάρος και να μεγαλώνουν λίγο περισσότερο, αν και όχι τόσο πολύ όσο τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα εσωτερικά του όργανα είναι πλήρως αναπτυγμένα και κάθε μεμονωμένο όργανο και σύστημα βρίσκεται στο στάδιο που το μωρό σας μπορεί να τροφοδοτηθεί με όλα όσα χρειάζεται για να επιβιώσει μετά τη γέννησή του. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις μεταβολικές διεργασίες, οι οποίες μεταβολίζουν τα τρόφιμα που τρώνε έτσι ώστε το σώμα τους να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

Το μεγάλο ερώτημα για το πως μοιάζει το μωρό σας δεν μπορεί να απαντηθεί έως ότου γεννηθεί, αλλά ένα κοινό πράγμα που έχουν όλα τα νεογέννητα είναι ότι μοιάζουν πολύ με τον μπαμπά τους. Αυτή η ομοιότητα είναι μια φυσική διαδικασία που θα βοηθήσει τον σύντροφό σας να δημιουργήσει έναν συναισθηματικό δεσμό με το παιδί του και να τον ενθαρρύνει να φροντίσει το μικρό σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα περάσουν μερικές εβδομάδες και μήνες έως ότου το μωρό σας αναπτύξει την προσωπική του εμφάνιση, το οποίο θα συνδυάζει πτυχές της εμφάνισης και των δύο γονέων τους. Έτσι κατά τη διάρκεια αυτής της πρώιμης στιγμής στη ζωή του, το παιδί σας μερικές φορές θα μοιάζει περισσότερο με τη μαμά του και μερικές φορές περισσότερο σαν τον μπαμπά του.

Τα μάτια του μωρού σας δεν θα έχουν το τελικό χρώμα τους έως ότου είναι 12-18 μηνών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι χρωστικές εξακολουθούν να σχηματίζονται, έτσι τα μάτια του συχνά φαίνονται απροσδιόριστα νωρίς: μερικές φορές μπορεί να είναι πράσινο, άλλες φορές λίγο πιο μπλε ή πιο γκρίζα.

Οι παράτυπες συσπάσεις που μπορεί να παρατηρήσετε θα μετακινήσουν το μωρό σας όλο και πιο κάτω προς τη λεκάνη σας.

Καθώς φτάνετε στο τέλος της εγκυμοσύνης σας, η ποσότητα αμνιακού υγρού στη μήτρα σας μειώνεται έως ότου αυτό που απομένει να αποβληθεί εντελώς από το σώμα σας μαζί με το μωρό σας όταν γεννήσετε.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 39

Μέχρι τώρα, η εγκυμοσύνη είναι ένα πραγματικό βάρος για πολλές έγκυες γυναίκες και δεν θέλετε τίποτα περισσότερο από το να αρχίσει τελικά η γέννηση. Αυτό είναι καλό και είναι πραγματικά χρήσιμο γιατί σταδιακά αφαιρεί τους φόβους που μπορεί να είχατε για τον τοκετό.

Την εβδομάδα 39, το μωρό σας μπορεί να είναι πολύ δραστήριο ή πολύ ήσυχο - οι εμπειρίες μπορεί να διαφέρουν (ακόμη και κατά τη γέννηση, μερικά μωρά κινούνται πολύ, ενώ άλλα μοιάζουν να κοιμούνται) Ωστόσο, θα πρέπει να μπορείτε να αισθανθείτε το μωρό σας σε ακανόνιστα διαστήματα.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Κρύα συμπτώματα

Καθώς το σώμα σας εστιάζει σε όλες τις ενέργειές της προετοιμασία για τη γέννηση, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν θα είναι τόσο ανθεκτικό όσο συνήθως και μπορεί να παρατηρήσετε μικρά συμπτώματα κρυολογήματος. Ωστόσο, μην ανησυχείτε για αυτό - δεν θα σας εμποδίσουν να γεννήσετε και δεν θα βλάψουν το παιδί σας επειδή το ανοσοποιητικό του σύστημα λειτουργεί ήδη.

Πώς να πείτε ότι πρόκειται να γεννήσετε

Θα ακούτε το σώμα σας όλη την ώρα και είναι πιθανό να ερμηνεύσετε οτιδήποτε συμβαίνει ως ένδειξη ότι πρόκειται να γεννήσετε, όπως μια αίσθηση έλξης στην κοιλιά σας, πονοκεφάλους, εκκρίσεις ή ναυτία. Αυτές είναι συνήθως προκαταρκτικές συστολές και παρόλο που μπορεί να σας κάνουν να σκεφτείτε ότι έχει έρθει η ώρα, μην ξεγελιέστε. Μόνο ορισμένα συμπτώματα, όπως το αίσθημα ναυτίας μαζί με διάρροια ή σοβαρούς πόνους στο στομάχι, είναι σημάδια ότι το μωρό σας πρόκειται να γεννηθεί.

Μούδιασμα στα πόδια σας

Μερικές φορές μπορεί να αισθανθείτε μυρμήγκιασμα στα πόδια σας. Αυτό είναι αποτέλεσμα του βάρους του μωρού και της μήτρας σας, το οποίο ασκεί πίεση στα νεύρα της λεκάνης και διαταράσσει την εργασία τους. Στη συνέχεια στέλνουν ψευδείς πληροφορίες στον εγκέφαλό σας, προκαλώντας αυτές τις αισθήσεις. Σε αυτό το προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης, αυτό το σύμπτωμα είναι εντελώς φυσιολογικό και δεν απαιτεί καμία θεραπεία: μόλις γεννήσετε, θα φύγει και δεν θα αισθάνεστε πια μυρμήγκιασμα, καθώς τα νεύρα σας αρχίζουν να λειτουργούν ξανά κανονικά.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Εάν αισθανθείτε μυρμήγκιασμα στα πόδια σας, τοποθετήστε τα σε ανυψωμένη θέση και τρίψτε τα ειδικό λάδι.
  • Εάν εμφανιστεί μια πολύ έντονη προκαταρκτική συστολή (δηλ. Αυτή που δεν συμβαίνει τακτικά), πάρετε χρόνο για να αναπνεύσετε όπως μάθατε στις προγεννητικές σας ασκήσεις.
  • Γιατί να μην πάρετε γύψο; Ο γύψος για την κοιλιά σας είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να θυμάστε την εγκυμοσύνη σας - μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να τον χρωματίσει και να τον διακοσμήσει αργότερα, αν θέλετε.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Ενεργοποίηση εργασίας

Ο γιατρός σας θα είναι πάντα διαθέσιμος για να ξεκαθαρίσει τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να έχετε και είναι πιθανό να κάνετε τακτικές επισκέψεις καθώς πλησιάζει η γέννηση. Ακόμα και χωρίς υπερήχους, θα ξέρει τι συμβαίνει στην κοιλιά σας και περίπου πόσος χρόνος χρειάζεται για την γέννηση.

Εάν αντιμετωπίζετε συχνά παράτυπες συσπάσεις, θα σας δώσει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο ενεργοποίησης του πραγματικού τοκετού.

Οι ερωτικές περιπτύξεις με τον σύντροφό σας είναι ένας τρόπος για την μετακίνηση: το σπέρμα ενός άνδρα περιέχει προσταγλανδίνες, οι οποίες μαλακώνουν τον τράχηλο και μπορούν να τον βοηθήσουν να διασταλεί, οπότε αυτό μπορεί να κάνει θαύματα σε πολλές περιπτώσεις.

Μια άλλη εξίσου αποτελεσματική τεχνική είναι να διεγείρετε τις θηλές σας. Το σώμα σας παράγει την ορμόνη οξυτοκίνη όταν οι θηλές σας χαϊδεύονται, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση τοκετού σε αυτό το στάδιο.

Ωστόσο, μην νομίζετε ότι είναι υποχρεωτικό να το κάνετε αυτό - το κάνετε μόνο αν θέλετε! Το μωρό σας θα βγει από τη μήτρα σας με κάθε τρόπο, όταν είναι έτοιμο.

Συμβουλές μαίας

«Μπαχαρικά όπως τζίντζερ, κανέλα, γαρίφαλο και κάρδαμο μπορούν να προκαλέσουν γέννηση, οπότε δοκιμάστε να φάτε ινδική ή άλλη ασιατική τροφή ή να πιείτε τσάι.

Ωστόσο, αυτό θα "ωθήσει" το σώμα σας να ανταποκριθεί μόνο όταν είναι έτοιμο.» Dorothee Kutz, μαία

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.