Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε τις εβδομάδες 1 και 2

Η πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης ξεκινά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Εάν μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου, τότε θα ξεκινήσει ο πρώτος μήνας της εγκυμοσύνης σας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη θα διαρκέσει περίπου 40 εβδομάδες, οπότε το παιδί σας θα μεγαλώσει σταθερά και θα λάβει όλα όσα χρειάζονται για να μεγαλώσει εφόσον γεννηθεί. Μετά από 38 έως 42 εβδομάδες, θα εμφανιστεί μια φυσική διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει στο παιδί σας να γεννηθεί και να διαχωριστεί από το σώμα σας.

Ωστόσο, η εγκυμοσύνη δεν χωρίζεται μόνο σε εβδομάδες και μήνες – τη διαχωρίζουμε επίσης και σε τρίμηνα , καθένα από τα οποία διαρκούν τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι μια κανονική εγκυμοσύνη αποτελείται από τρία τρίμηνα, με το τελευταίο να οδηγεί στη γέννηση. Οι εβδομάδες 1 έως 13 σχηματίζουν το πρώτο τρίμηνο, οι εβδομάδες 14 έως 27 αποτελούν το δεύτερο τρίμηνο και το τρίτο τρίμηνο ξεκινά από την εβδομάδα 28 και τελειώνει όταν γεννιέται το παιδί σας.

Γονιμοποίηση: από την ωορρηξία έως την εμφύτευση

Την 1η εβδομάδα (δηλαδή την πρώτη εβδομάδα του νέου κύκλου σας), ξεκινά η μηνιαία περίοδος σας. Κάθε κύκλος ξεκινά με την περίοδό σας, η οποία θα είναι τόσο μεγάλη και έντονη όσο κάθε άλλο μήνα.

Όλες αυτές οι διαδικασίες ελέγχονται από γυναικείες ορμόνες, οι οποίες στοχεύουν στο να επιτρέψουν στους ανθρώπους να αναπαράγουν και να διασφαλίζουν την επιβίωσή μας ως είδος. Δεδομένου ότι αυτές οι διαδικασίες έχουν υψηλές πιθανότητες αποτυχίας, οι γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν μωρό θα πρέπει να γνωρίζουν μερικά πράγματα και να προσπαθούν να διασφαλίσουν ένα επίπεδο ηρεμίας στην καθημερινή τους ζωή.

Την 2η εβδομάδα, τα ωάρια σας ωριμάζουν στις ωοθήκες σας και η επένδυση των τοιχωμάτων της μήτρας σας ξαναδημιουργείται σταδιακά (η επένδυση των τοιχωμάτων της μήτρας αποβλήθηκε από το σώμα σας με την τελευταία περίοδο). Η επένδυση πρέπει να δημιουργηθεί ξανά, έτσι ώστε το ωάριο να μπορεί να εμφυτευτεί σε αυτό μόλις γονιμοποιηθεί. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία περνούν από αυτήν τη διαδικασία κάθε μήνα, ακόμη και αν δεν θέλουν να μείνουν έγκυες - οπότε αν δεν θέλετε να αποκτήσετε μωρό, η λογική και η χρήση αντισύλληψης είναι εξαιρετικά σημαντική.

Θα μπορούσατε να το σκεφτείτε ως «αλλαγή των σεντονιών»: το σώμα σας κάνει ό, τι μπορεί για να προετοιμαστεί σε περίπτωση που η μήτρα σας χρειάζεται να θρέψει ένα γονιμοποιημένο ωάριο για αρκετούς μήνες. Εάν είστε γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος, μπορείτε επίσης να κάνετε τα πάντα για να βοηθήσετε αυτήν τη διαδικασία. Καθώς η εμμηνόρροια εξελίσσεται, ο πόνος και η ροή σας μειώνεται έως ότου σταματήσει εντελώς.

Στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας, περίπου 14 ημέρες μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, πολλές γυναίκες αισθάνονται έναν πόνο μαχαιριού στην αριστερή ή τη δεξιά τους πλευρά ή στο κέντρο του σώματός τους κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Εάν ο πόνος είναι σε οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές, αυτό απλά σας λέει ποια ωοθήκη απελευθέρωσε το ωάριο. Ο πόνος, που μπορεί να είναι οξύς, προκαλείται από έναν σύντομο ερεθισμό της κοιλιακής μεμβράνης.

Προετοιμασία για εγκυμοσύνη

Τα ωάρια που ωριμάζουν κάθε μήνα για να γονιμοποιηθούν προετοιμάζονται για αυτό για τρεις μήνες πριν απελευθερωθούν από την ωοθήκη. Αυτή η ωρίμανση μπορεί να συμβεί μόνο εάν έχετε έναν σταθερό κύκλο ορμονών και ένα υγιές σώμα - και αυτή η διαδικασία απαιτεί λίπος εκτός από ορμόνες, βιταμίνες και μέταλλα. Έτσι, μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει αρκετά καλά λίπη είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ενός ωαρίου που μπορεί να γονιμοποιηθεί.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι ένας «σωστός» τρόπος ζωής που περιλαμβάνει μια υγιή ισορροπία μεταξύ της άσκησης και της χαλάρωσης. Αυτό θα διατηρήσει τα επίπεδα ορμονών σας σταθερά και είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε μωρό, εκτός από τη σεξουαλική επαφή σε τακτική βάση κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

Παρατηρώντας τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης

Αν και δεν υπάρχουν ιατρικά συμπτώματα ή σημάδια εγκυμοσύνης αμέσως μετά τη γονιμοποίηση, οι γυναίκες έχουν συχνά ένα ένστικτο που τους λέει ότι είναι έγκυες. Μπορεί να παρατηρήσετε μια κατάσταση όπου κάνετε σκέψεις που δεν έχετε κάνει ποτέ πριν ή συναισθήματα που δεν έχετε βιώσει. Ίσως το να νιώθετε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι σαν να έχετε ολοκληρώσει ένα σημαντικό έργο. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν είναι σίγουρο σημάδι εγκυμοσύνης.

Τα πιθανά σημάδια εγκυμοσύνης χωρίζονται γενικά σε τρεις κατηγορίες:

Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, υπάρχει πιθανότητα να είστε έγκυος:

  • Κούραση
  • Πόνος στο στήθος
  • Ναυτία
  • Μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας
  • Οξύς κοιλιακός πόνος

 

Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, είναι πιθανό ότι είστε έγκυος:

  • Ευαίσθητες θηλές
  • Τακτική ναυτία και έμετος
  • Σταθερά υψηλή θερμοκρασία

 

Μόλις παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, σχεδόν σίγουρα μπορείτε να υποθέσετε ότι είστε έγκυος:

  • Δεν έχετε περίοδο
  • Παρουσιάζεται ναυτία
  • Έχετε πόνο στο στήθος και ευαίσθητες θηλές

 

Ιατρική βεβαιότητα που καθορίζεται από:

  • Ανίχνευση της ορμόνης HCG εγκυμοσύνης στα ούρα ή στο αίμα
  • Επιβεβαίωση μέσω υπερήχων από γιατρό

 

Τα μεμονωμένα συμπτώματα από τους δύο πρώτους καταλόγους συμπτωμάτων δεν θα σας πουν σίγουρα ότι είστε έγκυος, αλλά μπορεί να σας οδηγήσουν σε υποψίες. Μόνο εάν αντιμετωπίσετε πολλαπλά συμπτώματα ταυτόχρονα θα αυξηθούν οι υποψίες σας, οπότε ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να είναι καλή ιδέα.

Μόλις είστε βέβαιοι ότι είστε έγκυος, η ημερομηνία γέννας μπορεί να υπολογιστεί.

Ο τύπος είναι απλός: Πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου σας - 3 μήνες + 1 έτος..

Μέγεθος του μωρού σας τις εβδομάδες 1 και 2

Στις εβδομάδες 1 και 2, δεν υπάρχει εμφανής διάκριση του εμβρύου, καθώς το παιδί σας εμφανίζεται όταν αρχίζει να αναπτύσσεται στη μήτρα σας. Μέχρι την 3η εβδομάδα, ένα πολύ μικρό έμβρυο μπορεί να είναι ορατό σε σάρωση υπερήχων.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Ίσως χρησιμοποιείτε ένα χαϊδευτικό για το αγέννητο μωρό στην κοιλιά σας και αυτό είναι υπέροχο! Προτιμούμε να αποφεύγουμε τους ιατρικούς όρους όσο το δυνατόν περισσότερο, οπότε θα μιλήσουμε αντ 'αυτού για το μωρό / το αγέννητο παιδί σας κ.λπ.

Το ωάριο που έχει ωριμάσει έτσι ώστε να γονιμοποιηθεί από το αρσενικό σπέρμα έχει μέγεθος μεταξύ 0,11 mm και 0,14 mm σε αυτό το στάδιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανιχνευθεί χωρίς τη χρήση τεχνολογίας. Περιέχει όλες τις γενετικές σας πληροφορίες και, ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό μέρος του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Καλύτερες συμβουλές

Σταματήστε την χρήση (π.χ. νικοτίνης, αλκοόλ και καφεΐνης) εάν θέλετε να αποκτήσετε μωρό.

Παρακολουθήστε τον κύκλο σας: προσδιορίστε τις γόνιμες ημέρες σας.

Ξεκινήστε να προετοιμάζεστε για αυτό που πρόκειται να περάσετε και επωφεληθείτε από τις εμπειρίες άλλων εγκύων γυναικών.

 Γράψτε μια λίστα με τις αγαπημένες σας δραστηριότητες - πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε καλά και σας αρέσει να κάνετε. Θα σας βοηθήσουν καθώς περνάτε την εγκυμοσύνη σας και θα σας κάνουν να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Ακόμη και πριν από την ωορρηξία και προτού να γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι είστε έγκυος, οι γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν μωρό έχουν ατελείωτες ερωτήσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να λύσετε τις μεγαλύτερες ανησυχίες σας.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για επιτυχημένη γονιμοποίηση;

Εάν είστε εξοικειωμένοι με το τι συμβαίνει στο σώμα σας, ίσως έχετε παρατηρήσει τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι έχετε ωορρηξία. Θα εξακολουθείτε να θέλετε να γνωρίζετε ακριβώς πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσπαθήσετε να συλλάβετε. 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ενημέρωσης ώστε να μάθετε ότι έχετε ωορρηξία. Κάθε μήνα το σώμα σας προετοιμάζει τη μήτρα σας σε περίπτωση γονιμοποίησης ενός από τα ωάρια σας, έτσι ώστε να μπορεί να εμφυτευτεί στην μήτρα.

Πριν από αυτό, ένα ωάριο ωριμάζει σε μία από τις ωοθήκες σας και απελευθερώνεται μεταξύ 14 και 17 ημερών μετά την πρώτη ημέρα της περιόδου σας, μια διαδικασία που ονομάζεται ωορρηξία.

Ένας τρόπος να πείτε πότε ακριβώς συμβαίνει αυτό είναι να μετρήσετε τη θερμοκρασία σας. Η βασική θερμοκρασία του σώματος μιας γυναίκας αυξάνεται όταν ωορρηξεί και παραμένει υψηλότερη από το συνηθισμένο έως ότου τελειώσει η ωορρηξία. Μπορείτε να μετρήσετε αυτήν τη θερμοκρασία χρησιμοποιώντας ένα ειδικό θερμόμετρο που φτάνει σε δύο δεκαδικά ψηφία. 

Μια εξίσου αξιόπιστη μέθοδος είναι να μετρήσετε τις ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της περιόδου σας. Κάνοντας αυτό, καθώς και μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος σας, θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις γόνιμες μέρες σας.

Είναι σημαντικό να συνευρεθείτε ερωτικά πριν από την ωορρηξία εάν θέλετε να μείνετε έγκυος;

Ναι! Ο καλύτερος χρόνος για να συνευρεθείτε ερωτικά είναι δύο ημέρες πριν από την ωορρηξία. Τα επίπεδα του pH στον κόλπο σας και οι εκκρίσεις του τραχήλου της μήτρας σας είναι ιδανικά για να επιτρέψει στο σπέρμα να περάσει από τη σάλπιγγα την ώρα που κάνετε ωορρηξία. Το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει και να είναι ικανό να γονιμοποιήσει ένα ωάριο για περίπου 48 ώρες μετά την είσοδο στο σώμα μιας γυναίκας.

Δεδομένου ότι συνήθως δεν γνωρίζετε ακριβώς πότε έχετε ωορρηξία, «θα πρέπει» να συνευρίσκεστε ερωτικά συχνά κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών σας εάν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος - όσο πιο συχνά τόσο το καλύτερο. Ενδιαφέρον γεγονός: ακόμη και αν ένα υγιές, γόνιμο ζευγάρι συνευρίσκεται ερωτικά κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών της γυναίκας, η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι μόνο 25%! Γι 'αυτό μην απογοητεύεστε αν δεν λειτουργεί πρώτη φορά. Πολλά ζευγάρια προσπαθούν μήνες μέχρι να συλλάβουν.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.