Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 3 της εγκυμοσύνης: Μια νέα ζωή ξεκινά

Ο προσδιορισμός της εβδομάδας εγκυμοσύνης που βρίσκεστε, ξεκινά από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Παρόλο που δεν ήσασταν έγκυος κατά τη διάρκεια των πρώτων 14 ημερών, οι μέρες αυτές περιλαμβάνονται επειδή το ωάριο σας γονιμοποιήθηκε σε αυτόν τον κύκλο. Η ωορρηξία πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 14ης και 17ης ημέρας του κύκλου σας, πράγμα που σημαίνει ότι το καταπληκτικό ταξίδι του μωρού σας ξεκινά την 3η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 3

Εάν το ωάριο σας γονιμοποιηθεί, ένα ισχυρό κέλυφος θα σχηματιστεί γύρω από αυτό για να αποτρέψει τη διείσδυση άλλου σπερματοζωαρίου.
Το ωάριο, το οποίο περιέχει τώρα γενετικές πληροφορίες από εσάς και από τον πατέρα, αρχίζει να διαιρείται τις επόμενες ημέρες. Δύο ημέρες μετά την ένωση του σπέρματος με το ωάριο, αποτελείται από τέσσερα κύτταρα. Μια μέρα αργότερα, αποτελείται από 12-16 κύτταρα. Το διαιρεμένο ωάριο μοιάζει τώρα με μια μουριά με τον τρόπο που διογκώνεται, και στην πραγματικότητα οι γιατροί αναφέρονται στο ωάριο σε αυτό το στάδιο ως morula (από το λατινικό morus = μουριά). Το γονιμοποιημένο ωάριο έχει μέγεθος μικρότερο από ένα χιλιοστό και δεν μπορεί να το δει κανείς  με γυμνό μάτι. Ακόμα και ένας συμβατικός υπέρηχος δεν μπορεί να το εντοπίσει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι έχει ξεκινήσει η εγκυμοσύνη.
Πέντε ημέρες μετά τη γονιμοποίησή του, το ωάριο φτάνει στη μήτρα σας. Σε αυτό το στάδιο είναι ακόμα απίστευτα μικρό και φαινομενικά ασήμαντο, αλλά παρ' όλα αυτά περιέχει ήδη ό, τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Εάν το σπέρμα συγχωνευτεί επιτυχώς με το ωάριο, αρχίζει η εγκυμοσύνη και το γονιμοποιημένο ωάριο αρχίζει να κινείται προς τη μήτρα. Το ωάριο αρχίζει να διαιρείται 24 ώρες μετά τη γονιμοποίηση και, από τότε, διαιρείται κάθε 12 με 15 ώρες. Αυτό το πρώιμο στάδιο είναι όταν τα βασικά στοιχεία και συστατικά του ανθρώπινου σώματος αρχίζουν να διαμορφώνονται.

Πέντε ημέρες μετά τη συνάντηση του σπέρματος και του ωαρίου, το διαιρεμένο ωάριο φτάνει στη μήτρα.

Η μήτρα παρέχει το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί το μωρό σας. Η επένδυση της μήτρας σας έχει αυξηθεί σε πάχος 7 έως 8 mm, το οποίο είναι ιδανικό για εμφύτευση και τροφοδοσία του γονιμοποιημένου ωαρίου με όλα όσα χρειάζεται.
Επτά ημέρες αφότου γονιμοποιήθηκε το ωάριο και άρχισε να διαιρείται, αυτή η αξιοσημείωτη συστάδα κυττάρων ενσωματώνεται στην επένδυση της μήτρας. Το κέλυφος που σχηματίστηκε γύρω από το ωάριο βοηθά αυτή τη διαδικασία, και αυτό το κέλυφος αποσυντίθεται και σχηματίζει την ορμόνη προγεστερόνη. Αυτό αυξάνει το πάχος της επένδυσης της μήτρας, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ασφάλειας του ωαρίου στη θέση του.
Μόλις συμβεί η εμφύτευση, είστε σίγουρα έγκυος. Τώρα, ξεκινά μία απίστευτη περίοδος ανάπτυξης.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην 3η εβδομάδα

Σε αυτό το στάδιο, δεν γνωρίζετε ακόμα τα χαρούμενα νέα, αν και μπορείτε να τα καταλάβετε - η διαίσθηση σας μπορεί ήδη να σας λέει ότι είστε έγκυος. Μια εικόνα υπερήχου δεν θα ανιχνεύσει το μωρό σας, ένα τεστ εγκυμοσύνης θα εμφανιστεί αρνητικό και δεν θα εμφανίσετε σωματικά συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί να αισθανθείτε εξαιρετικά χαρούμενη και πλήρης. Αυτά τα θετικά συναισθήματα προκαλούνται από την ορμόνη προγεστερόνη, η οποία υπάρχει τώρα στη μήτρα σας.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Ορισμένες γυναίκες παρατηρούν μικρά σημεία αίματος. Αυτό ονομάζεται αιμορραγία εμφύτευσης και είναι καλό σημάδι καθώς η εμφύτευση οδηγεί σε μικρές πληγές στην επένδυση της μήτρας.

Μπορεί να αισθανθείτε έναν ελαφρύ πόνο στην κοιλιά σας, κάτι που οφείλεται στην εμφύτευση. Την εβδομάδα 3, ορισμένες γυναίκες θα αρχίσουν επίσης να έχουν ελαφρύ πόνο στο στήθος. Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι μοναδικά στην εμφύτευση και μπορεί να θεωρηθούν εσφαλμένα ως συμπτώματα ωορρηξίας παρά ως ένδειξη ότι η εγκυμοσύνη αρχίζει.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας στην αρχή της εγκυμοσύνης σας

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για να αναπτυχθεί το ωάριο όπως πρέπει. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε πολλές βιταμίνες - και να θυμάστε ότι ορισμένες βιταμίνες είναι λιποδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι τα λίπη απαιτούνται για την απορρόφηση και την επεξεργασία τους στο σώμα.

Δεν λαμβάνουμε λίπη μόνο από το κρέας: το τυρί, το γάλα, το βούτυρο και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν λίπη, όπως και τα έλαια. Τα λίπη δεν πρέπει απαραίτητα να προέρχονται από ζώα. Τα φυτικά λιπαρά οξέα είναι ακόρεστα, καθιστώντας τα πιο εύπεπτα για τον μεταβολισμό μας (επιπλέον, υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί τρόποι χρήσης τους κατά το μαγείρεμα!).

Φάτε φρέσκο φαγητό όσο το δυνατόν περισσότερο και απολαύστε ό, τι έχει να σας προσφέρει η φύση. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και κάνετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά συχνό μέρος της διατροφής σας, καθώς αυτές είναι καλές πηγές βιταμινών που θα βοηθήσουν το σώμα σας να ανταπεξέλθει στην εγκυμοσύνη. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες θα γίνουν όλο και πιο σημαντικές καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη σας.

Συμβουλές Μαίας

«Στο αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες θέλουν να τρώνε μεγάλα, πλούσια γεύματα. Αυτό το στάδιο θα περάσει και, στη συνέχεια, μπορείτε να αρχίσετε να τρώτε πιο υγιεινά ξανά.» Dorothee Kutz, Μαία

Συνιστάται ιδιαίτερα τροφή που περιέχει άφθονο σίδηρο και φολικό οξύ (μια βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό αίματος και στην ανάπτυξη των κυττάρων). Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται πολύ φολικό οξύ, καθώς βοηθά επίσης στην αποφυγή αναπτυξιακών διαταραχών στο αγέννητο μωρό τους.

Ωστόσο, το φολικό οξύ είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, οπότε είναι αδύνατο να το έχετε σε αρκετή ποσότητα  στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ως αποτέλεσμα, σας συνιστούμε να αρχίσετε να παίρνετε ειδικά συμπληρώματα διατροφής (συνήθως σε συνδυασμό με ιώδιο) από τη στιγμή που θα αποφασίσετε ότι θέλετε να κάνετε ένα μωρό. Μιλήστε στο γιατρό σας για το συμπλήρωμα που σας ταιριάζει!

Ο σίδηρος μεταφέρει το πολύ σημαντικό οξυγόνο στο αίμα μας. Καθώς οι έγκυες γυναίκες τρέφουν τόσο τον εαυτό τους όσο και το αγέννητο μωρό τους, χρειάζονται μεγάλες ποσότητες σιδήρου και κάνουν τακτικές εξετάσεις όπου γίνεται λήψη αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων σιδήρου.

Αυτό που πρέπει σίγουρα να αποφύγετε

Εάν είστε έγκυος, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε, καθώς θα επηρεάσουν την υγιή ανάπτυξη του παιδιού σας και το προσωπική σας ευ ζειν.

  • Αλκοόλ:

Το αλκοόλ αποδυναμώνει το σώμα σας, ειδικά εάν το καταναλώνετε τακτικά. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι εμποδίζει την ανάπτυξη ενός μωρού. Κάθε μπουκάλι αλκοόλ θα φτάσει στο μωρό σας, καθώς περνά κατευθείαν από τον πλακούντα.

  • Νικοτίνη:

Η νικοτίνη αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό. Μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε εθισμό, ο οποίος δεν είναι συμβατός με μια υγιή εγκυμοσύνη. Εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, και’ έτσι φτάνει στην αναπτυσσόμενη μήτρας σας (στην οποία κυκλοφορεί αίμα και μπορεί επομένως να περιέχει όλα τα είδη τοξινών). Η νικοτίνη μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή ενδομήτρια ροή αίματος, η οποία θα επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού σας.

  • Άγχος:

Εάν γνωρίζετε σίγουρα ότι είστε έγκυος, θα πρέπει να αποφύγετε το άγχος όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακόμη και η εργασία σε βάρδιες ημέρας και νύχτας μπορεί να διαταράξει τον φυσικό ρυθμό του σώματός σας κατά κάποιο τρόπο, κάτι που μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του μωρού σας.

Συμβουλές μαίας

«Ορισμένες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι είναι έγκυες από την αρχή και μπορεί να πίνουν αλκοόλ ή να καπνίζουν. Μην αισθάνεστε ένοχοι γι 'αυτό. Μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος, θα πρέπει, φυσικά, να σταματήσετε το κάπνισμα και να αποφύγετε το αλκοόλ. »Dorothee Kutz, Μαία

Χρήσιμες συμβουλές

  • Παραμείνετε ψύχραιμοι εάν νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος.
  • Αγοράστε ένα αξιόπιστο τεστ εγκυμοσύνης.
  • Κλείστε ραντεβού με τον γυναικολόγο σας.
  • Συζητήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε για το πως αισθάνεστε.

 

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Λήψη επαρκών βιταμινών και μετάλλων

Ιδιαίτερα στην αρχή της εγκυμοσύνης, υπάρχει κίνδυνος το μωρό σας να εμφανίσει παραμορφώσεις λόγω ελλείψεων. Ένα παράδειγμα είναι οι διαταραχές στο σχηματισμό του νευρικού σωλήνα, οι οποίες οφείλονται στο γεγονός ότι η μέλλουσα μητέρα δεν παίρνει αρκετό φυλικό οξύ, μια ουσία που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία φρέσκων κυττάρων. Για αυτόν τον λόγο, τα συμπληρώματα που περιέχουν φυλικό οξύ συνιστώνται εάν θέλετε να αποκτήσετε ένα μωρό ή είστε έγκυος. Νωρίς κατά την εγκυμοσύνη σας, θα χρειαστείτε 400 μικρογραμμάρια την ημέρα, πολύ περισσότερα από τα 300 μικρογραμμάρια που χρειάζεται μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος. Από την εβδομάδα 12, οι ημερήσιες ανάγκες σε φυλικό οξύ θα αυξηθούν έως και 800 μικρογραμμάρια.

Πολλά συμπληρώματα που περιέχουν φυλικό οξύ περιέχουν επίσης ιώδιο. Εάν έχετε νόσο του θυρεοειδούς ή ορμονική ανισορροπία στον θυροοειδή σας, δεν συστήνεται το ιώδιο , θα πρέπει να πάρετε ένα συμπλήρωμα που δεν περιέχει ιώδιο.

Το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να συζητήσετε με το γιατρό σας. 

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.