Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 4 της εγκυμοσύνης: Κάτι μικρό ζει στην κοιλιά σας

Αφού γονιμοποιήθηκε επιτυχώς το ωάριο, ξεκινά η δεύτερη εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας. Το ωάριο έχει «χωριστεί» πολλές φορές και όλα τα σημαντικά δομικά στοιχεία για την ανθρώπινη ανάπτυξη είναι στη θέση τους.

Ο χρόνος από τη γονιμοποίηση έως το τέλος της τέταρτης εβδομάδας είναι ο πρώτος μήνας της εγκυμοσύνης σας και, στο τέλος της, θα περιμένατε να έχετε περίοδο. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, αυτό είναι το πρώτο σημάδι ότι είστε έγκυος. Αυτό σημαίνει ότι είστε ήδη ενός μηνών έγκυος προτού ανακαλύψετε ότι είστε σίγουρα έγκυος.

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 4

Την 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας, μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, είναι δυστυχώς ακόμα αδύνατο να δείτε το μωρό σας δύο εβδομάδων με γυμνό μάτι. Θα αναπτυχθεί από τα γεννητικά κύτταρα, αλλά προς το παρόν, το μωρό σας θα μοιάζει στο μικροσκόπιο με μια μικρή μαύρη κουκίδα.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Τι συμβαίνει την 4η εβδομάδα;

Μόλις εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο, το σώμα σας θα αρχίσει να απελευθερώνει την ορμόνη hCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη), η οποία παράγεται από ορισμένα κύτταρα που αποτελούν τον πλακούντα. Αυτά τα κύτταρα αποτελούν επίσης τη βάση για την ανάπτυξη της αμνιακής κοιλότητας, και φυσικά του μωρού σας. Ο «σάκος» εκπληρώνει τον σημαντικό ρόλο της διοχέτευσης θρεπτικών ουσιών στην αμνιακή κοιλότητα έως ότου ο πλακούντας αρχίσει να κάνει τη δουλειά του για τη σίτιση του μωρού σας μέσω του ομφάλιου λώρου.

Η απελευθέρωση της hCG είναι η πρώτη σημαντική αλλαγή που κάνει το σώμα σας στην αρχή της εγκυμοσύνης σας. Η ορμόνη αποτελεί τη βάση όλων των τεστ εγκυμοσύνης, αν και δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα στην εβδομάδα 4 για να προσδιοριστεί εάν είστε ή όχι έγκυος.

Μέχρι την 5η εβδομάδα, ωστόσο, μπορεί να αναμένεται θετικό αποτέλεσμα από τα ούρα σας:

  • Οι πρώιμες εξετάσεις εγκυμοσύνης μπορούν να πραγματοποιηθούν 4-6 ημέρες πριν την αναμενόμενη έναρξη της περιόδου
  • Οι εξετάσεις εγκυμοσύνης μπορούν να γίνουν 3-5 ημέρες μετά την αναμενόμενη έναρξη της περιόδου

Από την εβδομάδα 5, ένας υπέρηχος θα ανιχνεύσει την αμνιακή κοιλότητα.

Σε αυτό το πρώιμο στάδιο, ο άνθρωπος του οποίου η ζωή μόλις ξεκινά είναι εξαιρετικά αδύναμος και ευάλωτος. Για αυτόν τον λόγο, πολλές γυναίκες περιμένουν μέχρι το τέλος της 12ης εβδομάδας πριν ενημερώσουν τους συγγενείς ότι είναι έγκυες.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην 4η εβδομάδα

Ακόμη και πριν το τεστ εγκυμοσύνης βγάλει θετικό αποτέλεσμα ότι είστε έγκυος, μπορεί να αισθανθείτε κάθε είδους σύγχυση. Την 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας, τα συναισθήματα σας μεταβάλλονται, και μπορεί να αισθάνεστε ότι θέλετε να κλάψετε. Αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι ότι είστε έγκυος (αν και δεν είναι αξιόπιστο).

Αυτό το συναίσθημα οφείλεται στις ορμόνες που παράγονται από το σώμα σας για την προστασία της εγκυμοσύνης σας.

Θα περιμένετε με ανυπομονησία τη στιγμή που θα μάθετε αν είστε έγκυος, είτε λείπει η περίοδός σας, είτε κάνετε ένα τεστ, είτε κάνετε έναν υπέρηχο.

Πιθανά σημεία και συμπτώματα

Πιθανά σημεία και συμπτώματα

Το στήθος σας μπορεί τώρα να αρχίσει να διογκώνεται και να αισθάνεστε πόνο. Το στήθος αρχίζει να μεγαλώνει καθώς οι μαστικοί σας αδένες διογκώνονται, έτσι ώστε να μπορείτε να θηλάσετε το παιδί σας μόλις γεννηθεί. Ο πόνος στο στήθος, είναι ένα από τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι είστε έγκυος αν δεν έχει γίνει ήδη ένα αξιόπιστο τεστ.

Αποφόρτιση

Μπορεί επίσης να αισθανθείτε μια ελαφριά αίσθηση έλξης στην κοιλιά σας ή πόνο σε διάφορα μέρη της πλάτης σας χωρίς προφανή λόγο. Ένα άλλο πιθανό σύμπτωμα είναι η αυξημένη έκκριση κολπικής βλέννης, η οποία συμβαίνει ως αποτέλεσμα του βύσματος βλέννης (το οποίο σφραγίζει τον τράχηλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αποβάλλεται λίγο πριν τη γέννηση). Σχηματίζεται ένα είδος προστατευτικού φράγματος για το αγέννητο μωρό σας, εμποδίζοντας τα παθογόνα και τα επιβλαβή βακτήρια να φτάσουν στη μήτρα.

Αίσθημα κούρασης, αδυναμίας ή αδιαφορίας

Εάν μερικές φορές αισθάνεστε κουρασμένες, αδύναμοες ή αδιάφορες, αυτό οφείλεται στις ορμόνες που κάνουν το μεταβολισμό σας να λειτουργεί πιο αργά από το συνηθισμένο. Αυτό είναι ένα προσωρινό σύμπτωμα και θα ανακουφιστείτε τους επόμενους δύο μήνες.

Ναυτία

Τα επίπεδα κυμαινόμενων ορμονών στο σώμα σας μπορεί να οδηγήσουν σε ένα πολύ κοινό σύμπτωμα μεταξύ εγκύων γυναικών, την ναυτία. Αυτό συμβαίνει συνήθως το πρωί αφού σηκωθείτε, καθώς το σώμα σας απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες hCG (την ορμόνη της εγκυμοσύνης) την νύχτα. Επομένως, τα τεστ εγκυμοσύνης θα πρέπει να λαμβάνονται το πρωί όταν ουρείτε για πρώτη φορά αφού ξυπνήσετε, διότι αυτό συμβαίνει όταν η ορμόνη βρίσκεται στην υψηλότερη συγκέντρωσή της, και είναι αρκετή για να σας δώσει ένα σωστό αποτέλεσμα.

Συμβουλή: Μετά τον εμετό, ξεπλύνετε το στόμα σας και βουρτσίστε τα δόντια σας για να τα διατηρήσετε καθαρά και υγιή.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Χρήσιμες συμβουλές
  • Εάν η περίοδος σας δεν έρθει και το τεστ εγκυμοσύνης σας είναι θετικό, κλείστε ραντεβού με τον γυναικολόγο σας.
  • Επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν δεν είστε σίγουροι για τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.
  • Αποφύγετε να σηκώνετε και να μεταφέρετε και βαριά αντικείμενα.
  • Από τώρα και στο εξής, αποφύγετε τα άψητα ψάρια, το ωμό κρέας, τα αυγά και τα νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα για την πρόληψη λοιμώξεων./li>

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Κρατική μέριμνα για μητέρες

Ρωτήστε τον γυναικολόγο σας πότε μπορείτε να αρχίσετε να εκμεταλλεύεστε τα δικαιώματα σας ως έγκυες γυναίκες.

Η δουλειά σας ενέχει κίνδυνο για την εγκυμοσύνη σας;

Υπάρχουν διάφοροι κανονισμοί που σας προστατεύουν στα διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης σας. Από τώρα και στο εξής, δεν επιτρέπεται να εργάζεστε με επιβλαβείς ουσίες (π.χ. ορισμένες χημικές ουσίες) και δεν επιτρέπεται επίσης να εκτεθείτε σε ακτινοβολία ή να κάνετε οποιεσδήποτε δραστηριότητες που δημιουργούν μεγαλύτερο κίνδυνο για τις εγκύους.

Εάν ο τόπος εργασίας σας είναι επικίνδυνος με οποιονδήποτε τρόπο για εσάς ή το αγέννητο παιδί σας, θα πρέπει να ενημερώσετε τον εργοδότη σας το συντομότερο δυνατό ότι είστε έγκυος.

Ασθένειες στην οικογένεια

Πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε γενετική ή χρόνια ασθένεια. Θα κάνουν ό, τι μπορούν για να διασφαλιστεί ότι το μωρό σας μπορεί να μεγαλώσει με ασφάλεια και υγεία. 

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.