Εβδομάδα 12 της εγκυμοσύνης: Ήρθε η ώρα να πείτε τα νέα στους ανθρώπους σας

Επιτέλους, η εβδομάδα 12 είναι ίσως η ώρα να πείτε στον εργοδότη σας ότι είστε έγκυος. Πέρα από αυτό, το μωρό σας τώρα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα.

Το μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 12

Μέχρι τώρα, το μωρό σας έχει μέγεθος μεγαλύτερο από 5 cm, περίπου τόσο μεγάλο όσο ένα πολύ μεγάλο αυγό, και ζυγίζει περίπου 16 γραμμάρια. Τα μεγέθη μπορεί ωστόσο να ποικίλλουν, καθώς κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό. Το μωρό σας θα κινείται συνεχώς στη μήτρα σας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να μετρήσετε το μέγεθός του με ακρίβεια . Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα μωρά σε αυτό το στάδιο δεν θα έχουν το ίδιο μέγεθος είναι οι γενετικές πληροφορίες από τον πατέρα και τη μητέρα τους. Αυτές οι διαφορές στο μέγεθος και το βάρος θα γίνουν ακόμη πιο έντονες κατά το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο θα ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Την 12η εβδομάδα, όπως και τις επόμενες εβδομάδες, το μωρό σας θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Καθώς μεγαλώνουν, τα ζωτικά εσωτερικά του όργανα θα αρχίσουν να λειτουργούν: για παράδειγμα , το μωρό σας θα αρχίσει τώρα να καταπίνει μικρές ποσότητες αμνιακού υγρού, επιτρέποντάς του να εξασκεί την αναπνοή του, και να εκπαιδεύεται για την κατάποση της τροφής. Σε αυτό το στάδιο, συχνά θα «αποβάλει» το αμνιακό υγρό, επειδή δεν το έχει ακόμη συνηθίσει (χρειάζεται ακόμη εξάσκηση μετά τη γέννησή του – τα  νεογέννητα που πίνουν γάλα πολύ γρήγορα από το στήθος της μητέρας τους πνίγονται συχνά).

Το μωρό σας θα είναι πολύ δραστήριο την 12η εβδομάδα, χρησιμοποιώντας τον χώρο που έχει για να κάνει κάθε είδους εξάσκηση στην κοιλιά σας.
Μπορεί επίσης να αντιδράσει σε ερεθίσματα για πρώτη φορά, καθώς το ερεθισματαγωγό σύστημα της καρδιάς του, το νευρικό σύστημα και ο εγκέφαλος έχουν αναπτυχθεί επαρκώς. Για παράδειγμα, εάν αισθάνεται κάτι μπροστά από το μικρό του στόμα, λόγω των αντανακλαστικών του πιθανόν να σας «κλωτσήσει». Αυτό το αντανακλαστικό είναι ζωτικής σημασίας μετά τη γέννησή του, καθώς το πιπίλισμα είναι ο μόνος τρόπος για να πάρει τροφή κατά τους πρώτους μήνες.

Η διαδικασία του υπέρηχου, θα μπορούσε να εντοπίσει τις ελαφρές κινήσεις των βλεφάρων του μωρού σας, επιπλέον, το κλείσιμο των ματιών του είναι κάτι άλλο που θα πρέπει να εξασκήσει (αργότερα, καθώς αυτό θα εξελιχθεί επίσης ως αντανακλαστικό). Εάν ασκηθεί πίεση στην κοιλιά σας από έξω, θα απομακρυνθεί ξαφνικά από το κοιλιακό τοίχωμα. Αυτό είναι ένα άλλο αντανακλαστικό, αν και θα αλλάξει, καθώς τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να αντιδρά σε σημάδια στοργής από εσάς.

Είναι ακόμα αδύνατο να προσδιορίσετε το φύλο του μωρού σας, οπότε θα πρέπει να περιμένετε λίγο περισσότερο - η 16η εβδομάδα είναι η πρώτη που ένας γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να πει αν είναι κορίτσι ή αγόρι. Ωστόσο, μέχρι τώρα, θα είναι σαφές εάν περιμένετε ή όχι δίδυμα.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 12

Θα περιμένετε με ενθουσιασμό τα πρώτα ελαφρά σημάδια κίνησης από το μωρό σας. Δυστυχώς, θα πρέπει να περιμένετε λίγο περισσότερο για αυτό, αν και οι πιθανότητες ανίχνευσης των κινήσεων του μωρού σας αυξάνονται καθώς το μωρό σας μεγαλώνει.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Η κοιλιά σας αρχίζει να εμφανίζεται

Τώρα θα αρχίσετε να παρατηρείτε λίγη κοιλίτσα ως αποτέλεσμα του βάρους που έχετε αποκτήσει από τα αυξημένα αποθέματα λίπους του σώματός σας. Οι γύρω σας, μπορεί να παρατηρήσουν την κοιλιά σας τις επόμενες εβδομάδες και, εάν είναι η δεύτερη ή η τρίτη εγκυμοσύνη σας, θα είναι ορατό νωρίτερα. Εάν πείτε στην οικογένεια και στους φίλους σας ότι είστε έγκυος θα παρατηρούν πώς φαίνεται η κοιλιά σας κάθε φορά που είστε μαζί τους.

Καθώς τώρα κερδίζετε βάρος με ρυθμό 250 έως 300 γραμμάρια την εβδομάδα, το ζήτημα των ρούχων, και ιδίως η εύρεση άνετων ειδών ρουχισμού θα είναι σίγουρα ένα θέμα που θα σας απασχολήσει.

Έχετε τον έλεγχο και είστε υπεύθυνες για το πόσο βάρος κερδίζετε πραγματικά. Η υγιεινή διατροφή είναι ένα βασικό μέρος αυτού: μην τρώτε για δύο άτομα, βεβαιωθείτε ότι έχετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και μην ξεχνάτε να αθλείστε.

 

Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών

Πολλές έγκυες γυναίκες αισθάνονται κουρασμένες κατά καιρούς - είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης. Εάν αισθάνεστε κουρασμένες πολύ πιο συχνά, και εάν τα επίπεδα σιδήρου σας είναι χαμηλά, τότε είναι ένα σημάδι ότι δεν παίρνετε αρκετό σίδηρο στη διατροφή σας. Αυτό συμβαίνει συχνά εάν είστε χορτοφάγος ή vegan.

Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει τίποτα λάθος με μια χορτοφαγική διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν δεν τρώτε κρέας ή ψάρι, ωστόσο, πρέπει να σκεφτείτε πιο έντονα για το πώς μπορείτε να πάρετε τον σίδηρο και την πρωτεΐνη που χρειάζεστε από άλλα τρόφιμα. Μια χορτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απολύτως εντάξει, αλλά οι έγκυες χορτοφάγοι πρέπει να επιλέξουν το φαγητό τους ιδιαίτερα προσεκτικά για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υποφέρουν από ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

Μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση για τους χορτοφάγους να πάρουν αρκετό σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το σώμα σας βρίσκει ευκολότερο να επεξεργάζεται τον σίδηρο που βρίσκεται στο κρέας, από τον σίδηρο σε χορταρικά, μπιζέλια, σπανάκι, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως. Η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της πρόσληψης σιδήρου και με τη σειρά της να παρέχει στο μωρό σας περισσότερο σίδηρο.

Εν ολίγοις, θα πρέπει να τρώτε περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο σε συνδυασμό με φρούτα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C.

Για γυναίκες που είναι vegans και επομένως δεν τρώνε κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά, η λήψη αρκετών θρεπτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ πιο δύσκολη. Εάν στο παρελθόν κάνατε μια vegan δίαιτα, θα πρέπει να λάβετε συμβουλές από έναν έμπειρο διαιτολόγο, ο οποίος μπορεί να συστήσει συμπληρώματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε τα συστατικά που χρειάζεστε για να αποφύγετε τις ελλείψεις.

Συνιστούμε τόσο οι vegans όσο και οι χορτοφάγοι να πηγαίνουν τακτικά στο γιατρό τους για εξετάσεις αίματος.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Εάν είστε χορτοφάγος ή vegan, αγοράστε ένα κατάλληλο βιβλίο μαγειρικής για εγκυμοσύνη και ζητήστε συμβουλές από ειδικούς.
  • Βεβαιωθείτε ότι συνεχίζετε να προγραμματίζετε ραντεβού με το γιατρό σας.
  • Ρωτήστε τους φίλους και την οικογένειά σας εάν έχουν οποιοδήποτε ρούχο για εγκύους  που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σαςΣημαντικές εξετάσεις αίματος

Σημαντικές εξετάσεις αίματος

Εάν συχνά αισθάνεστε κουρασμένες ή εξαιρετικά κουρασμένες, θα πρέπει να πάτε στο γιατρό σας για να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου σας μέσω εξετάσεων αίματος. Θα σας πει εάν έχετε ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά, όπως χαμηλά επίπεδα σιδήρου και μπορεί να συστήσει συγκεκριμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα για να φτάσει τα επίπεδα σας στο σημείο που πρέπει να βρίσκονται.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.