Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 14 της εγκυμοσύνης: Η μεγάλη ερώτηση - κορίτσι ή αγόρι;

Την 14η εβδομάδα, είστε στα μισά του τέταρτου μήνα της εγκυμοσύνης σας και πλέον διανύετε το δεύτερο τρίμηνο.

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 14

Το μωρό σας έχει μεγαλώσει σε μέγεθος έως 8 cm (περίπου το μέγεθος του ροδάκινου) και το βάρος του είναι τώρα περίπου 31 γραμμάρια (περίπου το βάρος του μισού ροδάκινου).

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του μωρού σας συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Το κεφάλι του εξακολουθεί να είναι δυσανάλογα μεγάλο, αλλά η ανάπτυξή του τώρα επιβραδύνεται, ώστε το σώμα του να αρχίζει να μοιάζει με το σώμα ενός νεογέννητου. Τα μάτια του είναι τώρα στη σωστή θέση, και τα αυτιά του είναι εκεί που πρέπει να βρίσκονται.

Έχετε αποφασίσει εάν θέλετε να μάθετε εάν είναι κορίτσι ή αγόρι; Ή θέλετε να είναι μια έκπληξη; Αυτήν την εβδομάδα, ο γυναικολόγος σας μπορεί να είναι σε θέση να σας πει εάν περιμένετε αγόρι ή κορίτσι. Εάν δεν θέλετε να μάθετε πείτε το στο γιατρό σας όταν σας κάνει υπερηχογράφημα. Λάβετε υπόψη ότι δεν θα είναι πάντα δυνατό να αναγνωριστεί το φύλο γι’ αυτό μην απογοητευτείτε εάν ο γιατρός σας δεν μπορεί να σας το πει από τώρα- Το έμβρυο κινείται πολύ γρήγορα, κι αυτό μπορεί να καταστήσει αδύνατη την καλή εικόνα αυτού του μέρους του σώματός του.

Το μωρό σας θα πίνει το αμνιακό υγρό (για εξάσκηση κατάποσης) και θα το αποβάλλει και, περίπου κάθε τρεις ώρες, το αμνιακό υγρό θα αντικαθίσταται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σας. Συνεχίζει επίσης να εκπαιδεύει το αντανακλαστικό του για το πιπίλισμα, έτσι ώστε να λειτουργεί τέλεια όταν θηλάζετε μετά τη γέννησή του.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 14

Οι περισσότεροι από την οικογένειά σας και τους φίλους σας γνωρίζουν τώρα ότι είστε έγκυος.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον εργασίας. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να αναδιοργανώσετε το πρόγραμμα εργασίας σας και να κάνετε περισσότερα διαλείμματα, ώστε να μπορείτε να ξεκουραστείτε και να φάτε όποτε θέλετε. Εάν εργάζεστε σε γραφείο, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να καθίσετε άνετα. Είναι επίσης καλή ιδέα να κάνετε σύντομες ασκήσεις κάθε τόσο για να αποφύγετε κράμπες. Τελικά, όλα όσα κάνετε πρέπει να εστιάζονται στην υγεία σας και στην ανάπτυξη του μωρού σας.



Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματαΑύξηση βάρουςΑύξηση βάρους

Αύξηση βάρους

Θα συνεχίσει να αυξάνεται το βάρος σας, αν και το ακριβές ποσό δεν μπορεί να προβλεφθεί για κάθε μεμονωμένη γυναίκα. Μέχρι την εβδομάδα 25, θα παίρνετε περίπου 250-300 γραμμάρια την εβδομάδα και από τότε έως την εβδομάδα 40, θα είναι περίπου 400-500 γραμμάρια την εβδομάδα. Το βάρος σας στο τέλος της εγκυμοσύνης σας θα αποτελείται από τα ακόλουθα:

  • Ο όγκος του αίματός σας: 1500-2000 γραμμάρια
  • Νερό ιστών: 2000 - 3000 γραμμάρια
  • Αμνιακό υγρό: 1000-1500 γραμμάρια
  • Βάρος μήτρας: 1000-1500 γραμμάρια
  • Βάρος στήθους: 500-1000 γραμμάρια
  • Αποθέματα λίπους και πρωτεϊνών: 1900 γραμμάρια
  • Βάρος του μωρού σας: 3000-4000 γραμμάρια
  • Λιπώδης ιστός: 3500-5000
  • Πλακούντας: 500 - 1000 γραμμάρια

Αυτές είναι κατά προσέγγιση τιμές που φυσικά δεν θα ισχύουν για κάθε γυναίκα, αλλά καθιστούν σαφές πώς αυξάνεται το βάρος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι κινήσεις του μωρού σας

Ίσως να είστε ήδη σε θέση να αισθανθείτε το μωρό σας να κινείται στην κοιλιά σας, μερικές φορές αρκετά έντονα, ειδικά αν δεν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη. Εάν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, αφιερώστε λίγο χρόνο και προσπαθήστε να είστε ήρεμοι. Το μωρό σας κινείται, και οι κινήσεις του προκαλούν κυματισμούς στο αμνιακό σας υγρό. Να είστε υπομονετικοί και να θυμάστε: παρόλο που δεν είναι αυτό που θέλετε αυτήν τη στιγμή, κάποιες στιγμές, θα θέλατε η κοιλιά σας να είναι ήρεμη και ήσυχη ξανά. Αυτό συμβαίνει όταν θέλετε να κοιμηθείτε, αλλά κινείται συνεχώς. Με τον τρόπο αυτό εκπαιδεύει τα αντανακλαστικά του και προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας.

Το σώμα σας κάνει θαύματα

Εκτός από τον πόνο στο στήθος, δεν θα πρέπει να έχετε άλλα σοβαρά συμπτώματα έως την 14η εβδομάδα. Δεν θα αισθάνεστε τόσο κουρασμένες όσο συνηθίζατε, αν και μπορεί να μην είστε τόσο δυνατές όσο πριν από την εγκυμοσύνη σας. Αυτό μπορεί να αποθαρρύνει πολλές έγκυες γυναίκες, αλλά να θυμάστε ότι το σώμα σας κάνει διπλή εργασία - οπότε κάντε ό, τι μπορείτε για να το βοηθήσετε.

Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος πρόωρης γέννησης, αλλά θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ξαφνική αιμορραγία, καθώς αυτό μπορεί να είναι σοβαρό.

Αυτό ισχύει καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Τρώτε τακτικά μικρές ποσότητες και προσπαθήστε να τρώτε περισσότερα φρούτα.
  • Μπορείτε να πάρετε όργανα  γυμναστικής με στηρίγματα, τα οποία μπορεί να είναι πιο άνετα για να καθίσετε.
  • Πάρτε το αγαπημένο σας άρωμα, το οποίο μπορείτε να πάρετε μαζί σας όπου κι αν πάτε, ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να φύγετε χωρίς το άρωμα που σας κάνει να νιώθετε καλύτερα.
  • Να έχετε πάντα το αγαπημένο σας τσάι ή ένα μπουκάλι νερό στο χέρι, το οποίο θα σας υπενθυμίζει να πίνετε υγρά.
  • Ένα κρύο ή χλιαρό ντους μπορεί να βοηθήσει το πρωί. Όχι μόνο θα σας ξυπνήσει, αλλά θα βοηθήσει επίσης στην αποτροπή ραγάδων.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σαςΗ γλώσσα που μιλούν οι γιατροί.

Η γλώσσα που μιλούν οι γιατροί

Οι γιατροί έχουν τη δική τους γλώσσα όταν μιλούν μεταξύ τους, συχνά δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι λένε. Μην ντρέπεστε - ρωτήστε τι εννοούν όταν χρησιμοποιούν έννοιες που δεν αντιλαμβάνεστε. Οι μαμάδες πρέπει να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια, οπότε αν δεν καταλαβαίνετε κάτι απλά ρωτήστε!

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.