Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 17 της εγκυμοσύνης: Το μωρό σας μεγαλώνει γρήγορα

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 17

Το αγέννητο παιδί σας έχει μέγεθος μεταξύ 11 και 12 εκατοστών, δηλαδή περίπου όσο ένα αχλάδι. Ζυγίζει 100 γραμμάρια, που είναι περίπου το μισό βάρος ενός μέσου αχλαδιού. Την εβδομάδα 17, κυρίως το μήκος του μωρού σας εξελίσσεται , τα χαρακτηριστικά του προσώπου, τα αντανακλαστικά και οι αισθήσεις του. Σύντομα θα αρχίσουν να αυξάνει το βάρος του με τη μορφή υποδόριου λίπους, το οποίο θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση εκτός της μήτρας.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Μέχρι την 17η εβδομάδα, το πρόσωπο του μωρού σας έχει σχεδόν διαμορφωθεί. Τα μάτια του έχουν μετακινηθεί από την πλευρά του προσώπου του στο κέντρο, η μύτη του έχει σχηματιστεί από τον αρχικό χόνδρο και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του γίνονται γρήγορα πιο καθαρά.

Το μωρό σας μπορεί τώρα να μυρίζει, να ακούει και να δοκιμάζει.  Η ανάπτυξη των αισθητήριων κυττάρων του σε διάφορα μέρη του σώματός του σημαίνει ότι πλέον είναι ευαίσθητο και αρχίζει να αισθάνεται. Μπορεί να υπάρξει το αίσθημα του φόβου μετά από δυνατούς θορύβους ως αποτέλεσμα αυτής της αυξημένης συνειδητοποίησης - εάν κάνατε υπέρηχο εκείνη τη στιγμή, θα μπορούσατε να δείτε πώς το μικρό σώμα του αντιδρά. Επομένως, δεν θα ήταν καλή ιδέα να παρευρεθείτε σε συναυλία ή να παρακολουθήσετε μια ταινία δράσης στον κινηματογράφο.

Κάτι άλλο που μπορεί να αντιληφθεί το μωρό σας την 17η εβδομάδα είναι το φως  και το σκοτάδι, όπως όταν ο ήλιος φωτίζει την κοιλιά σας. Η φωτεινότητα και η ζεστασιά τραβάει την προσοχή του και ανταποκρίνεται σε αυτό.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 17

Η Εβδομάδα 17 είναι μια περίοδος διαφορετικών συναισθημάτων για τις έγκυες γυναίκες, παρόμοια με τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα της εφηβείας. Είναι φυσικό να ανησυχείτε για πολλά πράγματα - είναι μια εντελώς νέα πρόκληση για εσάς, και εστιάζετε τόσο στην υγεία και την ευημερία του μωρού σας όσο και στον τρόπο που θα αντιμετωπίσετε τα πάντα ως οικογένεια μετά την γέννηση.

Οι γυναίκες που ανυπομονούν να συναντήσουν το παιδί τους και να σχεδιάσουν την οικογενειακή τους ζωή, θα βιώσουν επίσης στιγμές απερίγραπτης ευτυχίας. Την Εβδομάδα 17 πολλές μαμάδες παρατηρούν το ένστικτό τους , το οποίο κάνει σκέψεις σχετικά με την προετοιμασία της ζωής ως μαμά. Για παράδειγμα, αγορές που πρέπει να γίνουν ώστε το μωρό να έχει τα πάντα στην διάθεση του μετά την γέννηση.

 

Συμβουλές μαίας

«Προφανώς, θα θέλατε τα πάντα να είναι τέλεια για το μωρό σας, αλλά δεν χρειάζεται να αγοράσετε τα πάντα ταυτόχρονα! Σε αυτό το σχετικά πρώιμο στάδιο, δεν χρειάζεστε όσα νομίζετε. Θα έχετε χρόνο να αγοράσετε πράγματα μόλις γεννηθεί, όταν συνειδητοποιήσετε ότι τα χρειάζεστε πραγματικά.» Dorothee Kutz, μαία

Τα συναισθήματά σας θα επηρεάσουν επίσης τα όνειρά σας, καθώς έχετε αμφιβολίες και φόβους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα σας δώσουν όμως την αυτοπεποίθηση ότι είστε δυνατές και ότι θα κάνετε ό, τι μπορείτε για το παιδί σας.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Εγκέφαλος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ετοιμάσατε ένα φλιτζάνι τσάι και ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο. Όταν κλείσατε το τηλέφωνο, ξεχάσατε πού αφήσατε το τσάι. Αυτό σας ακούγεται οικείο; Αν ναι, μην ανησυχείτε γι 'αυτό. Συμβαίνει επειδή είστε υπερβολικά ταλαιπωρημένες. Στην εβδομάδα 17, υπάρχουν τόσες πολλές νέες αισθήσεις, συναισθήματα και πληροφορίες που έχουν επίδραση σε εσάς που δεν μπορείτε εύκολα να τα επεξεργαστείτε όλα. Δεν χρειάζεται να ντρέπεστε για αυτό το προσωρινό σύμπτωμα - θα το ξεπεράσετε αργότερα!

Νιώστε τις κινήσεις του μωρού σας

Εάν αυτή είναι η δεύτερη εγκυμοσύνη σας, θα είστε σχεδόν σε θέση να αισθανθείτε το μωρό σας να κινείται από την 17η εβδομάδα. Εάν είναι το πρώτο σας παιδί, θα πρέπει να περιμένετε λίγο περισσότερο. Πώς θα νιώσετε όταν συμβαίνει πραγματικά; Περιγράφεται καλύτερα ως ένα είδος γαργαλήματος, το οποίο σταδιακά γίνεται όλο και πιο δυνατό. Η αίσθηση της κίνησης του μωρού είναι μια στιγμή ενθουσιασμού για τις περισσότερες έγκυες γυναίκες.

Η κοιλιά σας γίνεται όλο και πιο μεγάλη

Καθώς μεγαλώνει η μήτρα σας, μπορεί να αισθανθείτε τους συνδέσμους που την υποστηρίζουν καθώς τεντώνουν, προκαλώντας ένα είδος αίσθησης τριβής και τραβήγματος. Δεν είναι τίποτα το ανησυχητικό αρκεί να μην υπάρχουν άλλα συμπτώματα. Εάν αντιμετωπίσετε ρυθμικούς πόνους, αιμορραγία ή κολπική έκκριση, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας, καθώς το παιδί σας μπορεί να κινδυνεύει.

Υπάρχουν ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον πόνο που προκαλείται από την αναπτυσσόμενη μήτρα σας, να ενισχύσετε το πυελικό σας έδαφος και να χαλαρώσετε αυτούς τους συνδέσμους.

Κιρσούς στα πόδια σας

Κατά καιρούς μπορεί να παρατηρήσετε μικρές φλέβες στα πόδια σας, γνωστές ως κιρσοί. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε: το σώμα σας έχει πολλή δουλειά να κάνει και επεξεργάζεται μεγαλύτερη ποσότητα αίματος (ένα άλλο σύμπτωμα αυτού είναι οι μικρές ρινορραγίες). Σας συνιστούμε να φοράτε καλσόν συμπίεσης.

Η κοιλιά σας γίνεται πιο στρογγυλή

Την εβδομάδα 17, τα άτομα που θα συναντήσετε θα μπορούν να πουν ότι περιμένετε μωρό.

Αυτό το μήνα, θα συνεχίσετε να παίρνετε περίπου 250 γραμμάρια την εβδομάδα. Αυτή η αύξηση βάρους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι η μήτρα σας αυξάνεται συνεχώς. Ο πλακούντας και το αμνιακό υγρό παίζουν επίσης ρόλο στην αύξηση βάρους.

Ο συνδυασμός του μεγαλύτερου στήθους σας, των ευρύτερων γοφών και της φουσκωμένης κοιλιάς θα είναι εμφανή σημάδια της εγκυμοσύνης σας. Το γεγονός αυτό, είναι μια αντανάκλαση της ευτυχίας σας και θα σας ωφελήσει όταν το μωρό σας  γεννηθεί.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Συνιστάται τακτική άσκηση του πυελικού εδάφους.
  • Να παίρνετε καθαρό αέρα.
  • Να τρώτε ελαφριά γεύματα από φρέσκα υλικά.
  • Να περνάτε χρόνο και να κάνετε πράγματα μαζί με φίλους, είναι ένας καλός τρόπος για να χαλαρώσετε.
  • Ξεκινήστε να αγοράζετε τα πρώτα ρούχα του μωρού σας.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Σωστές ασκήσεις για το πυελικό σας έδαφος

Ρωτήστε τον γιατρό σας ποιες ασκήσεις μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε το πυελικό σας έδαφος. Θα κερδίσετε βάρος  τους επόμενους μήνες και αυτές οι ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή συμπτωμάτων και παρενεργειών.

Έχετε κιρσούς;

Ελέγξτε τους κιρσούς στα πόδια σας από γιατρό, ο οποίος μπορεί να σας πει εάν βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα για εγκυμοσύνη ή όχι. Μπορούν επίσης να σας δώσουν συμβουλές για το πώς να φροντίζετε τα πόδια σας για να ελαχιστοποιήσετε αυτά τα συμπτώματα.

Αποτελεσματική και υγιεινή διατροφή

Αναζητήστε απλές συνταγές, ιδανικές για γεύματα γεμάτα φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.