Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 22 της εγκυμοσύνης: Το μωρό σας έχει το μισό μέγεθος που θα έχει κατά τη γέννηση

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 22

Το μωρό σας έχει μέγεθος περίπου 28 εκατοστά, το μισό μέγεθος που θα έχει όταν γεννηθεί. Ζυγίζει σχεδόν μισό κιλό (430-475 γραμμάρια), αλλά αυτό το βάρος εξακολουθεί να μην είναι ο κύριος λόγος για τη δική σας αύξηση βάρους. Μέχρι να γεννηθεί, θα έχει πάρει πολύ περισσότερο βάρος, κάτι που θα είναι ζωτικής σημασίας για να επιβιώσει μετά την γέννηση τους.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Μέχρι την 22η εβδομάδα, το μωρό σας μοιάζει με το πώς θα φαίνεται όταν γεννηθεί, αν και είναι πολύ μικρότερο και λεπτότερο. Η ανάπτυξη των στρωμάτων του δέρματος του είναι λίγο-πολύ ολοκληρωμένη: αν και η έλλειψη υποδόριου λίπους σημαίνει ότι το δέρμα είναι γεμάτο «ρυτίδες»  αυτή τη στιγμή, αυτό το λίπος θα αναπτυχθεί τις επόμενες εβδομάδες καθώς το μωρό σας βάζει περισσότερο βάρος και οι «ρυτίδες» θα εξαφανιστούν.

Τα μαλλιά του επίσης έχουν μεγαλώσει, οι βλεφαρίδες και τα φρύδια του είναι όπως θα είναι κατά τη γέννηση.

Aκριβώς κάτω από τα ούλα του, αρχίζουν να αναπτύσσονται τα πρώτα του δόντια.

Τα άκρα του μωρού σας (τα χέρια και τα πόδια του) βρίσκονται σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα του και, από την 22η εβδομάδα, η αύξηση του βάρους του θα αρχίσει να ξεπερνά την ανάπτυξή του σε μήκος.

Η ποσότητα του λιπώδους ιστού στο σώμα του αυξάνεται πολύ γρήγορα, κάτι που θα έχει βασικό ρόλο στο να του επιτρέψει να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του μόλις γεννηθεί. Είναι μια περίπλοκη διαδικασία, αλλά στην ουσία: μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια, η οποία παράγει θερμότητα.

Το μωρό σας απορροφά επίσης σημαντικά αντισώματα από την κυκλοφορία του αίματος σας για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, το οποίο θα το βοηθήσει να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, και να παραμείνει υγιές μόλις γεννηθεί. Αυτό σημαίνει ότι μικρές λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι καλό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς τα αντισώματα που παράγετε ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 22

Μέχρι τώρα, σχεδόν σίγουρα θα μπορείτε να αισθανθείτε το μωρό σας να κινείται. Άλλοι άνθρωποι θα μπορούν επίσης να αισθάνονται τις κινήσεις του μωρού βάζοντας το χέρι τους στην κοιλιά σας, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό για τον μπαμπά. Μερικές φορές θα αισθάνεστε το μωρό σας, και μερικές φορές ίσως να μην το αισθάνεστε καθόλου, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί. Θα πρέπει να επωφεληθείτε από τη στιγμή που δεν κινούνται: πρόκειται να υποστούν μια τεράστια ώθηση ανάπτυξης που θα κάνει τα πράγματα αισθητά διαφορετικά.

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι έχει αυξηθεί το βάρος σας. Αυτό είναι αναμενόμενο καθώς θα πάρετε περισσότερα κιλά τους επόμενους μήνες. Τα επιπλέον κιλά κατανέμονται στην κοιλιά, στους γοφούς, και στο στήθος, όπου συσσωρεύονται τα αποθέματα λίπους εγκύων γυναικών.

Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί τακτικά την αύξηση του βάρους σας, καθώς αποτελεί βασική ένδειξη ότι η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται καλά και το παιδί σας αναπτύσσεται όπως θα έπρεπε.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Το σώμα σας τώρα προετοιμάζεται για το χρόνο μετά τη γέννηση όταν θα ταΐζετε το μωρό σας. Το πιο ξεκάθαρο σημάδι είναι το στήθος σας, το οποίο είναι μεγαλύτερο από ό, τι πριν από μερικές εβδομάδες. Είναι πολύ πιθανό να νιώσετε ότι πονάτε.

το στήθος σας προετοιμάζεται να ταΐσει το μωρό σας

Το στήθος σας αναπτύσσει τώρα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για το θηλασμό. Μικρές προεξοχές- αδένες σχηματίζονται γύρω από τις θηλές σας. Ο θηλασμός είναι μια επίπονη διαδικασία και οι αδένες παράγουν μια λιπαρή υγρή ουσία που καταπραΰνει τον περιβάλλοντα θηλαστικό ιστό, το καθιστά ελαστικό και βοηθά στην πρόληψη των πληγών. Εάν παρατηρήσετε διαρροή αυτής της ουσίας, μπορείτε απλώς να την απλώσετε πάνω από τις θηλές σας με τα δάχτυλά σας.

Πόνος και ορατές μπλε φλέβες στο στήθος σας

Η αυξημένη ροή αίματος στον ιστό του μαστικού σας αδένα μπορεί να οδηγήσει σε φλέβες που μπορούν να γίνουν ορατές κάτω από το δέρμα σας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Εάν αισθανθείτε πόνο, το απαλό μασάζ στο στήθος σας με κυκλική κίνηση θα βοηθήσει. Τα σουτιέν σας πρέπει να παρέχουν καλή υποστήριξη και οι ιμάντες δεν πρέπει να πιέζουν το δέρμα σας. Αν θέλετε, μπορείτε να αρχίσετε να φοράτε ένα σουτιέν θηλασμού για να μειώσετε τον πόνο στο στήθος.

Συμβουλές μαίας

«Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για να καταπραΰνετε τον πόνο, περιέχουν αιθέρια έλαια που μπορούν να σας βοηθήσουν όταν θηλάζετε. Βεβαιωθείτε ότι απλώνετε αυτές τις θεραπείες μόνο στο στήθος σας και όχι στις θηλές σας.» Dorothee Kutz, μαία

Χρήσιμες συμβουλές

  • Εφαρμόστε προϊόντα περιποίησης στο δέρμα σας για να το διατηρήσετε απαλό και ελαστικό.
  • Ξεκινήστε την έρευνα παιδιάτρων στην περιοχή σας.
  • Φορέστε άνετα εσώρουχα.
  • Βεβαιωθείτε ότι φοράτε άνετα ρούχα σας παρέχουν αρκετή ελευθερία κινήσεων.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Επιλέγοντας τις σωστές πάνες

Αφού γεννήσετε, θα αγοράσετε πάνες για το μωρό σας για τα επόμενα 2 χρόνια περίπου. Υπάρχουν πολλά  είδη από διαφορετικές πάνες και συστημάτων αλλαγής πάνας που μπορούν να αγοράσουν οι γονείς και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πάνες υφασμάτων, πάνες μιας χρήσης ή έναν συνδυασμό των δύο. Εάν επιλέξετε πάνες μιας χρήσης, βεβαιωθείτε ότι είναι μαλακές και απαλές στο δέρμα του μωρού σας.

Κορυφαία συμβουλή: Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε πάνες τώρα, ένα ή δύο πακέτα θα είναι αρκετά. Δεν ξέρετε πόσο μεγάλο και βαρύ θα είναι το μωρό σας!

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, ξεκινήστε να σκέφτεστε πού θέλετε να γεννήσετε

Συνήθως θα έχετε την επιλογή να επιλέξετε πού θέλετε να γεννήσετε. Μπορεί να είστε σε θέση να μείνετε μία νύχτα στο νοσοκομείο μετά τον τοκετό ή μπορεί να θέλετε να επιστρέψετε στο σπίτι το συντομότερο δυνατό

Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής. Είναι επίσης καλή ιδέα να μιλήσετε με άλλες μαμάδες για το τι έκαναν, και τις εμπειρίες τους από τον τοκετό.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.