Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 36 της εγκυμοσύνης: Το μωρό σας υιοθετεί τη θέση γέννησής του

Το μωρό σας είναι πλέον πλήρως αναπτυγμένο και έχει όλες τις αισθήσεις που θα χρησιμοποιήσει έξω από τη μήτρα. Εάν γεννιόταν τώρα, θα θεωρείτο «πρόωρο» μωρό αλλά δεν θα υπήρχαν επιπλοκές. Εάν γεννηθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας (δηλαδή την εβδομάδα 37), θα θεωρείται νεογέννητο.

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 36

Το μωρό σας έχει μεγαλώσει άλλο ένα εκατοστό στη μήτρα από την περασμένη εβδομάδα και έχει μήκος 47 εκατοστά περίπου. Περίπου 2700 γραμμάρια, πλησιάζει το βάρος γέννησής του. Η κύρια εξέλιξη μεταξύ του τώρα και της γέννησης είναι στο βάρος του, αν και θα μεγαλώσει λίγο περισσότερο.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Τις τελευταίες εβδομάδες, το μωρό σας έχει συσσωρεύσει τα αποθέματα λίπους και «γεμίζει». Αυτό θα του επιτρέψει να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος του λίγο-πολύ, αν και θα χρειαστεί ακόμα τη ζεστασιά που μπορείτε να του δώσετε τις πρώτες μέρες του έξω από τη μήτρα. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το μωρό σας ζεστό μετά τη γέννησή του, ώστε να μην καταναλώνει πάρα πολλά αποθέματα λίπους για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός του - εάν το έκανε ήδη, θα χάσει ακόμη περισσότερο βάρος από ό, τι ήδη έχει χάσει. Τα μωρά συνήθως χάνουν μεταξύ 5 και 10 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους τις πρώτες ημέρες, καθώς εσείς παράγετε μόνο μικρές ποσότητες πρωτογάλακτος (αν και είναι πλούσιο και γεμάτο αντισώματα) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στη συνέχεια, τα στήθη σας θα παράγουν ώριμο μητρικό γάλα, το οποίο περιέχει το λίπος που χρειάζονται για το σωστό βάρος τους.

Όλα τα όργανα του μωρού σας, ο εγκέφαλός του, οι αισθήσεις και τα αντανακλαστικά λειτουργούν καλά για να επιβιώσει έξω από τη μήτρα σας: το παιδί σας είναι έτοιμο για την γέννηση του. Σχεδόν σίγουρα θα έχει μετακινηθεί στη θέση γέννησής του έως την εβδομάδα 36, η οποία ενέχει επίσης  τη μετάβαση προς τη λεκάνη σας. Ο ψευδής τοκετός από τώρα και στο εξής βοηθά αυτή τη διαδικασία και μετακινεί το μωρό σας στην δίοδο της γέννησης.

Αν περιμένετε δίδυμα, θα είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα: το πρώτο δίδυμο θα πρέπει να βρίσκεται στην κεφαλική θέση (σαν να περιμένατε μόνο ένα μωρό) και το δεύτερο δίδυμο συνήθως παίρνει θέση δίπλα του. Στο 45 τοις εκατό των κυήσεων που περιλαμβάνουν δίδυμα, και τα δύο μωρά βρίσκονται στη φυσιολογική θέση γέννησης το ένα δίπλα στο άλλο. Αφού το πρώτο δίδυμο περάσει από την στενή δίοδο γέννησης, ακολουθεί το δεύτερο δίδυμο - οπότε θα υπάρχει ένα κενό μεταξύ της γέννησης του πρώτου δίδυμου και της γέννησης του δεύτερου δίδυμου.

Την εβδομάδα 36, το μωρό σας θα γνωρίζει πολύ καλά τον κόσμο έξω από τη μήτρα, θα ακούει διαφορετικές φωνές και μουσική και θα παρατηρεί όταν είστε σε ένταση ή έχετε άγχος. Επομένως, είναι σημαντικό σε αυτό το τελικό στάδιο της εγκυμοσύνης να χαλαρώσετε όσο μπορείτε, να εστιάσετε σε εσάς και το μωρό σας και να ενισχύσετε τη δύναμή σας για την επερχόμενη γέννηση. Το μωρό σας βρίσκεται τώρα σε περιορισμένο χώρο και θα παραμείνει έτσι μέχρι να γεννηθεί. Όπως λένε, δεν υπάρχει καμία επιστροφή τώρα. Λόγω της θέσης που βρίσκεται το μωρό σας, δεν θα κινείται πολύ - αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα, μαζεύει απλώς τη δύναμή του για αυτό που πρόκειται να συμβεί.

Πως είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 36

Εάν πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο, θα παρακολουθείτε στενά τον γιατρό σας. Θα έχετε ραντεβού κάθε δύο εβδομάδες και όχι κάθε τέσσερις εβδομάδες και ο καρδιακός παλμός του μωρού σας θα ελέγχεται τακτικά. Ένα CTG (αν θέλετε) θα καταγράψει τον καρδιακό παλμό του και θα δείξει εάν συμβαίνουν ή όχι συσπάσεις, ενώ το μέγεθος, το βάρος και η ολόπλευρη ανάπτυξή του μπορούν να παρατηρηθούν μέσω υπερήχων.

Ο γιατρός θα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αρτηριακή σας πίεση, την κατακράτηση υγρών, το βάρος και το μέγεθος της κοιλιάς. Την εβδομάδα 36, συνιστάται επίσης κολπικό επίχρισμα για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Β, καθώς αυτό το βακτήριο μπορεί να δώσει στο μωρό σας μια σοβαρή λοίμωξη όταν διέρχεται από το κανάλι γέννησης. Εάν το τεστ είναι θετικό, πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά πριν τον τοκετό.

 

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Αίσθημα περισσότερης πίεσης

Εάν είχατε ήδη ψευδή τοκετό, θα αισθανθείτε περισσότερη πίεση στη λεκάνη σας. Η ουροδόχος κύστη σας θα αισθάνεται επίσης τη συμπίεση, καθώς αυτά τα είδη συσπάσεων μετακινούν το μωρό σας προς το κατώτερο μέρος της λεκάνη σας έτσι ώστε να είναι στη σωστή θέση να γεννηθεί μέσω του καναλιού γέννησης. Ο πόνος στην πλάτη μπορεί επίσης να αυξηθεί και μπορεί να παρατηρήσετε γαλακτώδη υγρά. Αυτό προέρχεται από τη βλεννογόνο στον τράχηλο σας, αλλά δεν είναι ακόμη σημάδι γέννησης (όπως πιστεύουν πολλοί άνθρωποι). Εάν η πίεση στη λεκάνη σας είναι υπερβολική για να αντέξετε, υπάρχουν ασκήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε το πυελικό σας έδαφος και να αποτρέψετε την ένταση.

Το πλεονέκτημα του ψευδούς τοκετού είναι ότι θα είναι πιο εύκολο να αναπνεύσετε, καθώς οι πνεύμονές σας δεν συμπιέζονται πλέον από τη μήτρα σας. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε πιο ελεύθερες.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Εάν αισθάνεστε υπερβολική πίεση στη λεκάνη, η μετακίνηση των γοφών σας με κυκλική κίνηση μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε το πυελικό έδαφος και να μειώσετε την πίεση.
  • Φοράτε φυσικά, μη αρωματικά καλσόν αν αισθάνεστε ακράτεια.
  • Συζητήστε όλα τα επερχόμενα ραντεβού σας με το γιατρό σας και βεβαιωθείτε ότι ξέρετε τι να κάνετε αν δεν είστε σίγουροι για οτιδήποτε.
  • Ρωτήστε την οικογένεια και τους φίλους σας εάν μπορούν να σας βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο κατά τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά τη γέννηση, ειδικά εάν έχετε ήδη παιδιά. Αυτό θα σας επιτρέψει να εστιάσετε σε όλες τις ενέργειές σας για το μωρό σας, ώστε να συνδεθείτε μαζί τους και να μάθετε πώς να ικανοποιείτε τις ανάγκες τους. Φυσικά, θα χρειαστείτε επίσης ξεκούραση μετά τον τοκετό.
  • Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να καλέσετε τους φίλους σας για να σας χαλάσουν και να σας δώσουν τα δώρα τους για το μωρό σας.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση

Οι έγκυες γυναίκες έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση λόγω των ορμονών στο σώμα τους, και της ανάγκης να τροφοδοτούν το μωρό τους με θρεπτικά συστατικά. Ο καρδιακός παλμός και ρυθμός είναι επίσης υψηλότερος, έτσι ώστε να μπορεί να μεταφερθεί περισσότερο αίμα γύρω από το σώμα σας.

Η μέθοδος Riva-Rocci, που πήρε το όνομά της από τον εφευρέτη της, περιγράφει τη διαδικασία και τον εξοπλισμό για τη λήψη της αρτηριακής πίεσης. Οι τακτικοί έλεγχοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διασφαλίζουν ότι το μωρό σας λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά και το πολύ σημαντικό οξυγόνο που χρειάζεται από το αίμα σας.

Η λήψη της αρτηριακής σας πίεσης επιτρέπει στους γιατρούς να δουν εάν το σώμα σας είναι υπερβολικά καταπονημένο η αν βρίσκεστε σε άσχημη κατάσταση, η οποία μπορεί συχνά να συμβεί από την εβδομάδα 36 της εγκυμοσύνης. Εάν αντιμετωπίσετε επιπλοκές όπως αυτές, αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας δεν παίρνει αυτό που χρειάζονται και η υγεία σας μπορεί να κλονιστεί.

Επομένως, είναι σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει τακτικά την αρτηριακή σας πίεση (RR) και να την καταγράφει ως προληπτικό μέτρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν παραβλέπονται επιπλοκές που προκύπτουν από την εγκυμοσύνη σας.



Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.