Παιδικά τρόφιμα: Η σημασία της ανάγνωσης της διατροφικής ετικέτας

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα τυποποιημένο προϊόν;

Επιλέγοντας το κατάλληλο για τα παιδιά μας!

Καθώς οι ρυθμοί της ζωής έχουν γίνει αρκετά γρήγοροι και η καθημερινότητα απαιτητική, συχνά οι μητέρες καλούνται να επιλέξουν κάποια συσκευασμένα τρόφιμα για το παιδί ή ακόμα και για το βρέφος τους. Αρκετές φορές, εμείς οι διαιτολόγοι, σας προτρέπουμε να επιλέγετε πιο φυσικά τρόφιμα και να αποφεύγετε, κατά το δυνατό, τα συσκευασμένα ή τυποποιημένα προϊόντα. Ωστόσο, πάνω απ΄ όλα χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές! Τα τυποποιημένα τρόφιμα, όταν είναι ποιοτικά, στηρίζονται στις διεθνείς διατροφικές συστάσεις, περιέχουν αγνά και θρεπτικά υλικά και μπορεί να αποδειχτούν “διατροφικός θησαυρός”, λύνοντάς μας τα χέρια σε πολλές περιστάσεις. Πολλές φορές οι γονείς ψάχνουν μια εύκολη διατροφική λύση, η οποία θα μπορεί να μεταφερθεί και να διατηρηθεί (να μην κινδυνεύει από μικροβιακές αλλοιώσεις, δηλαδή) όταν το παιδί βρίσκεται εκτός σπιτιού (για παράδειγμα στον παιδικό σταθμό, στη βόλτα, στο σπίτι ενός φίλου). Σε αυτές, αλλά και σε πολλές άλλες περιστάσεις, τα τυποποιημένα προϊόντα είναι απαραίτητα και έρχονται για να μας «λύσουν τα χέρια».

Πώς διαβάζω μια διατροφική ετικέτα

Το ζήτημα της ανάγνωσης μιας διατροφικής ετικέτας είναι αρκετά πολύπλοκο και χρήζει αρκετής ανάλυσης. Το ιδανικό είναι να γίνουν κάποιες συνεδρίες διατροφικής εκπαίδευσης με έναν επιστήμονα Υγείας, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, ο οποίος θα εξηγήσει αναλυτικά και με αρκετά παραδείγματα στους γονείς πώς να διαβάζουν μια ετικέτα και πώς να εντάξουν το τρόφιμο, βάσει της διατροφικής του ετικέτας, στη διατροφή του παιδιού. Τα βασικά σημεία που χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς διαβάζοντας μια διατροφική ετικέτα είναι τα εξής:

 

  • Αξιολογούμε το τρόφιμο και εξάγουμε συμπεράσματα για αυτό βάσει των συστατικών τα οποία περιέχει ανά 100γρ.
  • Η σειρά με την οποία αναγράφονται τα συστατικά του τρόφιμου παίζει σημαντικό ρόλο. Τα συστατικά αναγράφονται στη διατροφική ετικέτα με φθίνουσα σειρά. Δηλαδή, τα συστατικά τα οποία αναγράφονται πρώτα βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο τρόφιμο, ενώ τα συστατικά τα οποία αναγράφονται τελευταία βρίσκονται σε μικρότερη συγκέντρωση. Εάν, για παράδειγμα, σε ένα τρόφιμο αναγράφεται: γάλα, ξηροί καρποί, ζάχαρη, κομμάτια μπανάνας, σημαίνει ότι το γάλα είναι το συστατικό το οποίο βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο τρόφιμο.
  • Δίνουμε μεγάλη σημασία στα κορεσμένα λιπαρά, στα σάκχαρα και στο αλάτι. Τα συστατικά αυτά δεν είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας και ιδιαίτερα στην παιδική διατροφή τα αποφεύγουμε. Επιθυμούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο χαμηλά στη διατροφική ετικέτα.
  • Αποφεύγουμε τα trans λιπαρά οξέα, τα οποία είναι και τα πιο επεξεργασμένα λιπαρά οξέα που μπορούμε να συναντήσουμε σε ένα τρόφιμο. Τα trans λιπαρά οξέα έχουν χαρακτηριστεί ως επιβαρυντικά από την επιστημονική κοινότητα και χρειάζεται να τα αποφεύγουμε.
  • Προσέχουμε για ‘κρυμμένη’ ζάχαρη. Αρκετά προϊόντα ενδέχεται να αναγράφουν ότι δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά να περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη. Αυτό γίνεται γιατί στη Χημεία τροφίμων υπάρχουν πολλές χημικές ενώσεις οι οποίες είναι παρόμοιες με τη ζάχαρη. Κάποια παραδείγματα συστατικών τα οποία μπορεί να περιέχει ένα τρόφιμο και αντιστοιχούν σε “κρυμμένη ζάχαρη”, είναι τα εξής: μέλι, σιρόπι αγαύης, σιρόπι σφενδάμου, γλυκόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη και άλλα συστατικά τα οποία τελειώνουν σε -όζη.
  • Αξιολογούμε τις φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη γενικότερη υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Ενδέχεται να τις βρείτε και ως εδώδιμες ίνες.
  • Αξιολογούμε το προϊόν για την περιεκτικότητά του σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά: Για παράδειγμα αρκετά τρόφιμα πλέον είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, D, E, ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ωφέλιμα λιπαρά οξέα όπως τα Ω3. Τα συστατικά αυτά έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό και την ανάπτυξη του παιδιού, συνεπώς είναι επιθυμητά.

 

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και δεν αποτελούν εξατομικευμένες συμβουλές. Γι’ αυτό μπορεί να τροποποιούνται ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού, το ιατρικό ιστορικό και γενικότερα τις ανάγκες του.

Βιολογικά προϊόντα από τη HiPP

Η εταιρεία HiPP παράγει βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, τα οποία πληρούν τις πιο πάνω προδιαγραφές και μπορούν να “εγγυηθούν” τη σωστή και επαρκή θρέψη των παιδιών. Τυποποιημένα τρόφιμα από τη μεγάλη σειρά της HiPP, όπως φρουτοπολτοί, παιδικές μπουκίτσες, παιδικό μούσλι και διάφορα άλλα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς ζάχαρη και με ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά, μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική και πεντανόστιμη επιλογή εντός και εκτός σπιτιού!

Θαλής Παναγιώτου
Κλινικός Διαιτολόγος