Θηλασμός και διατροφή παιδιών ως προτεραιότητα στην παγκόσμια ατζέντα της υγείας

Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας που δημοσιεύτηκε στις 11/9/2018, σχετικά με το άρθρο 22 του ΠΔ 121/2017 (ΦΕΚ 148/Α/2017, παρ. 2β) αναφέρει ρητά πως “τα 2 πρώτα έτη της ζωής αποτελούν μια κρίσιμη περίοδο, όπου μέσω επαρκούς και ισορροπημένης διατροφής μπορεί να εξασφαλιστεί η υγεία και η βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών”.

Αντίστοιχα, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA) το 2014 με το ψήφισμα 65.6, έθεσε, εκτός των άλλων, δύο σημαντικούς στόχους παγκοσμίως: να αυξηθεί ο αριθμός των βρεφών που θηλάζουν αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους σε ποσοστό τουλάχιστον 50% έως το 2025 και να μην παρατηρηθεί περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των υπέρβαρων παιδιών1.

Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες με πολλές χρόνιες παθήσεις. Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με τον τερματισμό της παιδικής παχυσαρκίας, από τα πρώτα χρόνια ζωής θα πρέπει να παρέχονται συστάσεις για την κατάλληλη εισαγωγή στερεών τροφών στα βρέφη, την ενθάρρυνση των παιδιών για την κατανάλωση ποικιλίας υγιεινών τροφών, την αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά καθώς και τις κατάλληλες μερίδες ανά ηλικία2.

Προσοχή λοιπόν... είμαστε ό,τι τρώμε!

Επιλέξτε ακατέργαστα και αγνά υλικά, για να ετοιμάζετε τα σνακ τους όπως: το φρέσκο ψωμί, τα επιλεγμένα γαλακτοκομικά, τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα.

Σε περίπτωση που αγοράσετε έτοιμα προϊόντα, ελέγξτε τις ετικέτες τροφίμων στην πίσω πλευρά των συσκευασιών. Μη δίνετε στα παιδιά σας σνακ και χυμούς που περιέχουν ζάχαρη, αλάτι και ακόρεστα λιπαρά.

Συγκεκριμένα, το σιρόπι καλαμποκιού, η δεξτρόζη, η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη Κ και η σουκραλόζη δεν πρέπει να περιέχονται στα συστατικά των τροφίμων που καταναλώνει ένα παιδί.

Τα προϊόντα HiPP αποτελούν μία γρήγορη και ελεγμένη λύση για την υγιή σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού σας. Μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μία πληθώρα προϊόντων, τα οποία παρασκευάζονται με τα πιο αγνά βιολογικά υλικά, για αυτό και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Δοκιμάστε τις έτοιμες παιδικές τροφές HiPP σε βαζάκια με λαχανικά, μοσχαράκι, κοτόπουλο και γαλοπούλα βιολογικής καλλιέργειας- όλα μαγειρεμένα στον ατμό, για να διαφυλάσσονται οι θρεπτικές τους ιδιότητες. Στα γεύματα αυτά δεν έχει γίνει καμία προσθήκη αρωμάτων, χρωστικών, συντηρητικών και πηκτικών μέσων.

Τα Γαριδάκια HiPP με βιολογικό κεχρί κι επιλεγμένα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν υγιεινές προτάσεις για κάθε στιγμή μέσα στη μέρα.

Τα Ρυζογκοφρετάκια HiPP από 100% ρύζι βιολογικής καλλιέργειας και χυμό φρούτων βιολογικής προέλευσης είναι μια υγιεινή λύση για ούλα που φαγουρίζουν.

Βαλεντίνα Δερμιτζάκη
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

 

Βιβλιογραφία:

  1. World Health Assembly (2014). WHA 65.6 Comprehensive Implementation Plan on Maternal, Infant and Young Child Nutrition.
  2. World Health Organisation (2016). Report of the Commission on Ending Childhood Obesity.