Αλλαγή πάνας – οι συμβουλές μας

Ένα παιδί χρειάζεται αλλαγή πάνας περίπου 4.000 φορές έως ότου μάθει να πηγαίνει τουαλέτα. Τα νεογέννητα ουρούν έως και 20 φορές την ημέρα.

Για να μάθετε να αλλάζετε πάνες στην εντέλεια, ακολουθήστε τις συμβουλές μας.

Τι χρειάζεστε για την αλλαγή της πάνας:

  • ένα απαλό πανάκι, ζεστό νερό, ένα χαρτί κουζίνας εμποτισμένο με βρεφικό λάδι ή ένα υγρό μωρομάντηλο
  • κρέμα προστασίας από ερεθισμούς, σε περίπτωση που χρειαστεί
  • μια καθαρή πάνα
  • για βρέφη μεγαλύτερης ηλικίας, ένα παιχνίδι για να αποσπάσετε την προσοχή τους

Οδηγίες

Ανάψτε τη θέρμανση ώστε να είναι ζεστός ο χώρος. Βάλτε το κρεμαστό παιχνίδι σε λειτουργία ή, ανάλογα με την ηλικία του βρέφους, δώστε του ένα παιχνίδι για να παίξει.

Αφαιρέστε τη χρησιμοποιημένη πάνα. Πριν βάλετε την καθαρή πάνα, καθαρίστε την περιοχή των γεννητικών οργάνων με ένα πανάκι, ένα χαρτί εμποτισμένο με λαδάκι ή με υγρό μωρομάντηλο. Στεγνώστε σχολαστικά το δέρμα (αν χρειαστεί, ταμπονάρετε έως ότου στεγνώσει). Ο καθαρισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός αν το μωρό σας έχει λερώσει την πάνα του. Αν χρειαστεί, εφαρμόστε την κρέμα αλλαγής πάνας της HiPP. Βάλτε την καθαρή πάνα.

Μην αφήνετε ποτέ το μωρό μόνο του πάνω στην αλλαξιέρα.

Ειδικά για κορίτσια:
Σκουπίζετε πάντα με κατεύθυνση από μπροστά προς τα πίσω ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο να μεταφερθούν εντεροβακτηρίδια στον κόλπο.

Ειδικά για αγόρια:
Καλύψτε το πέος με ένα πανί ή με την πάνα, ώστε να μην λερωθείτε αν ουρήσει κατά τη διάρκεια της αλλαγής.

Πώς να αποφύγετε τους ερεθισμούς

Αν το μωρό σας εμφανίζει συχνά ερεθισμούς στην περιοχή της πάνας, μπορεί η πάνα να κρατά πολλή υγρασία ή να μην επιτρέπει την είσοδο επαρκούς ποσότητας αέρα για τον αερισμό του δέρματος. Οι πάνες χωρίς ελαστικά πλαϊνά μπορεί επίσης να δημιουργήσουν τριβή στην περιοχή. Η υγρασία από ούρα ή κόπρανα που δεν απορροφάται σωστά ερεθίζει την ευαίσθητη βρεφική επιδερμίδα. Τα βακτήρια που περιέχονται στα κόπρανα και ορισμένα συστατικά των ούρων μπορεί επίσης να ερεθίσουν το δέρμα.

Τι βοηθά στην προστασία της βρεφικής επιδερμίδας;

  • Αλλάζετε συχνά την πάνα – οι στεγνές πάνες μπορούν να μειώσουν τους ερεθισμούς.
  • Χρησιμοποιείτε απορροφητικές πάνες με ελαστικά πλαϊνά.
  • Η πάνα δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή. Θα πρέπει να υπάρχει απόσταση ενός δαχτύλου μεταξύ της πάνας και της κοιλιάς του βρέφους.
  • Αφού καθαρίσετε την περιοχή των γεννητικών οργάνων, φροντίστε να τη στεγνώνετε πάντα καλά, ιδιαίτερα στις πτυχώσεις του δέρματος ώστε να προλάβετε τυχόν ερεθισμούς. Ταμπονάρετε απαλά την περιοχή έως ότου στεγνώσει, χωρίς να τρίβετε και χωρίς να χρησιμοποιήσετε σεσουάρ.
  • Περιμένετε όσο το δυνατόν περισσότερο πριν τοποθετήσετε την καθαρή πάνα ώστε να αεριστεί το δέρμα. Θα δείτε ότι θα το απολαύσει και το μωρό σας!
  • Μπορείτε να εφαρμόσετε κρέμα στην περιοχή της πάνας για να την προστατεύσετε από προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από ούρα και περιττώματα. Οι κρέμες που περιέχουν ψευδάργυρο είναι ιδανικές για επιπλέον προστασία από την υγρασία.

Η πρόληψη των ερεθισμών του δέρματος είναι πάντα καλύτερη και ευκολότερη από την αντιμετώπισή τους. Οι γονείς θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν τον κανόνα “ABCDE” για να αποφύγουν τη δημιουργία φλεγμονής στην περιοχή της πάνας. Το κάθε γράμμα συμβολίζει τις ακόλουθες λέξεις:

Air (αέρας): Τα παιδιά που δεν φοράνε πάνες δεν εμφανίζουν εξανθήματα. Αφήστε το δέρμα χωρίς πάνα ώστε να αεριστεί όσο το δυνατόν πιο συχνά.

Barriers (φραγμοί): Αναγέννηση των δερματικών φραγμών. Μια κρέμα με ψευδάργυρο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της περιοχής της πάνας από ούρα και περιττώματα.

Cleansing (καθαρισμός): Φροντίστε να αλλάζετε τακτικά την πάνα, να καθαρίζετε και να στεγνώνετε σχολαστικά την περιοχή ταμπονάροντας απαλά.

Diapers (πάνες): Επιλέξτε πάνες με υψηλό βαθμό συγκράτησης υγρασίας (απορροφητικές).

Education (εκπαίδευση): Οι γονείς πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένοι διότι οι γνώσεις τους μπορεί να συμβάλουν δραστικά στην προστασία ενάντια στους ερεθισμούς της επιδερμίδας.