Βιταμίνη Β6

Γιατί η βιταμίνη 6 είναι τόσο σημαντική;

Η βιταμίνη Β6 αναφέρεται επίσης ως πυριδοξίνη, και όπως το φολικό οξύ ανήκει στην ομάδα βιταμινών Β. Εξασφαλίζει τη βέλτιστη απορρόφηση των ζωτικών πρωτεϊνών από την τροφή μας. Οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένες ανάγκες για πρωτεΐνη και ως εκ τούτου και αυξημένη ανάγκη για βιταμίνη Β6. Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 συμμετέχει στο σχηματισμό του αίματος. Καθώς αυξάνεται ο όγκος του αίματος κατά περισσότερο από ένα λίτρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό του αίματος. Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 αναλαμβάνει σημαντικές λειτουργίες του νευρικού συστήματος και υποστηρίζει ένα άθικτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Καλές πηγές βιταμίνης Β6

Ψάρι ή κρέας, προϊόντα ολικής άλεσης ή λαχανικά – η βιταμίνη Β6 περιέχεται ευρέως στα τρόφιμα. Τα φασόλια και οι μπανάνες είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Β6. Σημειώστε ότι η βιταμίνη Β6 είναι πολύ ευαίσθητη. Είναι υδατοδιαλυτή και η έκθεση σε υπεριώδες φως την καταστρέφει. Συνιστάται να αγοράζετε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα τρόφιμα και να τα προετοιμάζετε γρήγορα και με ήπιο τρόπο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 εμφανίζεται κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης. Μια πρόσθετη πρόσληψη βιταμίνης Β6 επομένως συνιστάται, και μπορεί να γίνει με συμπληρώματα διατροφής.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Η σοβαρή ανεπάρκεια οδηγεί σε δερματολογικά και νευρολογικά προβλήματα, προβλήματα στα μάτια και αναιμία. Δεν πρέπει να διακινδυνεύετε να υπάρξει ανεπάρκεια βιταμίνης Β6!