Η Βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα

Γιατί η Βιταμίνη Ε είναι τόσο σημαντική;

Η βιταμίνη Ε ανήκει στην ομάδα των λιποδιαλυτών βιταμινών, πράγμα που σημαίνει ότι η επεξεργασία της στον οργανισμό γίνεται μόνο σε συνδυασμό με τα λίπη. Πάνω απ 'όλα, η βιταμίνη Ε είναι καλή για το δέρμα, τα μαλλιά και τους βλεννογόνους. Αλλά επίσης συμμετέχει στην οικοδόμηση των μυών, του συνδετικού ιστού και των αιμοφόρων αγγείων. Το σώμα απαιτεί βιταμίνη Ε έτσι ώστε να αναπτυχθεί ένα άθικτο ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα κυτταρικά τοιχώματα από επιθετικές ενώσεις οξυγόνου συλλαμβάνοντας και εξουδετερώνοντας τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες.

Καλές πηγές βιταμίνης Ε

Λαχανικά που είναι επίσης πλούσια σε λίπος είναι ως επί το πλείστον καλές πηγές της βιταμίνης Ε. Το φύτρο σίτου, το έλαιον της κνήκου και το ηλιανθέλαιο, τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε. Tα προϊόντα ολικής αλέσεως περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Το ξηρό, ρυτιδωμένο δέρμα είναι συνήθως το πρώτο σημάδι της ανεπάρκειας της βιταμίνης Ε, και την ίδια στιγμή θα αισθάνεστε κουρασμένοι και ευέξαπτοι. Ο μεταβολισμός των μυών δεν λειτουργεί πλήρως, και ο σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί επίσης να μειωθεί.