Ημερόλογιο Εγκυμοσύνης

Συγχαρητήρια, είστε έγκυος!

Ήδη από το δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης αρχίζει η ανάπτυξη του κεφαλιού του βρέφους με θέσεις για τα μάτια και τα αυτιά. Η καρδιά επίσης σχηματίζεται και αρχίζει αμέσως να χτυπά. Προς το τέλος της 8ης εβδομάδας το μωρό σας είναι 1 εκατοστό σε μέγεθος και ζυγίζει περίπου 3 γραμμάρια. 

Να τι σκέφτεται το μωρό σας

"Μπορώ να σας πω: αυτή τη στιγμή λειτουργώ σε έναν ρυθμό που ακόμα κι εγώ βρίσκω απίστευτο.

Κάθε μέρα κάτι νέο μεγαλώνει. Στο τέλος του μήνα θα είμαι ένα μικροσκοπικό μωράκι, σε κάποιο βαθμό, ήδη εντελώς εξοπλισμένο με όλα όσα είναι χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου.  Εντάξει, εννοείται ότι έχω ακόμα δουλειά στις αναλογίες.

Έχω την εντύπωση ότι για σένα τα πράγματα κινούνται κάπως αργά. Είσαι κουρασμένη σήμερα, έτσι δεν είναι; Και πού και πού μπορεί να νιώθεις ναυτία.. Είναι καλύτερο να ξεκουράζεσαι οπουδήποτε και οποτεδήποτε μπορείς. Θα δείς, σε ένα ή δύο μήνες θα είσαι σε άριστη φόρμα και θα έχεις πάλι τον έλεγχο της διάθεσής σου. "

Τι δεν μπορείτε να νιώσετε ακόμη

Το μωρό σας ήδη κινεί τα πόδια του. Ο ουρανίσκος και οι πνεύμονες έχουν αναπτυχθεί. Αρχίζει η ανάπτυξη των δοντιών, των  νυχιών και των γεννητικών οργάνων. Στο τέλος της 12ης εβδομάδας, το αγέννητο παιδί είναι περίπου 7,5 εκατοστά μήκος και ζυγίζει περίπου 14 γραμμάρια. Τώρα ήρθε η ώρα της πρώτης μεγάλης ιατρικής εξέτασης στην οποία μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό σας σημαντικά ζητήματα σχετικά με την εγκυμοσύνη.

Συχνά, είναι λογικό να αποφασίσετε από νωρίς να  παρακολουθήσετε προγεννητικές τάξεις, να κλείσετε το μαιευτήριο και φυσικά τη μαία.

Να τι σκέφτεται το μωρό σας

"Γιούπι! Αν μπορούσατε να με παρακολουθείτε, θα είσαστε σίγουρα περήφανοι για μένα.

Μπορώ να κάνω ήδη πολλά ακροβατικά. Κλωτσάω με τα πόδια μου (φυσικά δεν μπορείς ακόμη να το νιώσεις), συνοφρυώνομαι και ήδη άρχισα να συσπώ τα χείλη μου. Στο κάτω-κάτω, το αντανακλαστικό του  πιπιλίσματος μου, πρέπει να έχει αναπτυχθεί τέλεια όταν γεννηθώ. 

Και πώς είναι η φυσική σου κατάσταση; Αν ακόμα ασκείσαι, εξαιρετικά! Αλλά μην το παρακάνεις! Μην ξεχνάς ότι δεν είσαι μόνη!  Είμαι κι εγώ εδώ!  Αν λαχανιάσεις ή αν έχεις ταχυκαρδία, τα ίδια νιώθω κι εγώ. Αν δεν είσαι σίγουρη τι και πόσο μπορείς να κάνεις, είναι καλύτερα να ρωτήσεις το γιατρό σου. Αλλά όπως και να έχουν τα πράγματα, όσο καλύτερα  προετοιμάζεις το σώμα σου για αυτό, τόσο πιο εύκολα θα με μεταφέρεις."

Πρώτα αντανακλαστικά

Το μωρό σας ήδη μπορεί να πιπιλά τον αντίχειρα του και να απλώνει το χέρι στον ομφάλιο λώρο. Μπορεί να ξεχωρίσει τις γλυκιές από τις πικρές ουσίες στο αμνιακό υγρό. Αν πέσει δέσμη φωτός πάνω στην κοιλιά του, καλύπτει τα μάτια του. Είναι περίπου 15 εκατοστά ύψος και σχεδόν πλήρως ανεπτυγμένο. Ίσως τώρα να μπορείτε να αισθάνεστε κινήσεις του.

Σε αυτές τις εβδομάδες, ο γυναικολόγος σας είναι πιθανώς σε θέση να προσδιορίσει ήδη το φύλο του μωρού σας.

Να τι σκέφτεται το μωρό σας

"Μπορείς να δείς ότι  γίνομαι όλο και πιο ευαίσθητο.

Πρόσφατα, για παράδειγμα, όταν στάθηκες μπροστά από την λάμπα για να δείξεις στον μπαμπά ότι άρχισε να μεγαλώνει η κοιλίτσα σου, νόμισα ότι περνάω από ανάκριση. Δυνατό φως κατευθείαν στα μάτια μου! Γύρισα γρήγορα από την άλλη. Εσείς οι ενήλικοι είστε περίεργοι μερικές φορές ...

Από την άλλη, τα πράγματα που έχεις αρχίσει να κάνεις καθημερινά τον τελευταίο καιρό είναι απλά υπέροχα! Το απαλό τέντωμα και το μασάζ ... ξέρω ότι δεν το κάνεις για μένα, αλλά για να προλάβεις τις ραγάδες. Αλλά δεν με νοιάζει, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι με χαϊδεύεις."

Επίδραση μουσικής στην κοιλίτσα 

Το μωρό σας ήδη αντιδρά στη μουσική και μπορεί σαφώς να διακρίνει τους ήχους. Στο τέλος του 5ου  μήνα έχει ήδη καλές πιθανότητες επιβίωσης ως  πρόωρο βρέφος έξω από τη μήτρα. Και μάλιστα παρόλο που το μωρό σας είναι μόνο 20 εκατοστά ύψος και ζυγίζει περίπου 240 γραμμάρια στην 20η εβδομάδα.

Μερικές γυναίκες παρατηρούν τις λεγόμενο συστολές άσκησης αυτές τις εβδομάδες. Αυτό δεν πρέπει να σας προκαλέσει ανησυχία: αυτοί δεν είναι οι κανονικοί πόνοι τοκετού.  Το σώμα σας απλά προετοιμάζεται από νωρίς για τη γέννα.

Να τι σκέφτεται το μωρό σας

“Χικ!

Σου το λέω, αυτός ο λόξυγγας μπορεί να πετάει το μωρό εδώ κι εκεί μέσα στη μήτρα . Δεν είναι και τόσο άσχημο όμως μαμά και σίγουρα θα συμβεί πιο συχνά.

Εκτός από αυτό, περνάω εξαιρετικά εδώ πέρα τώρα. Ειδικά επειδή η ακοή μου λειτουργεί καλύτερα κάθε μέρα. Μερικές φορές μπορώ να ακόμα να ξεχωρίσω και τη φωνή σου από τους άλλους όταν μιλάνε όλοι ταυτόχρονα. Ω, αυτό είναι ωραίο! Πάντα η φωνή σου είναι η καλύτερη!"

Ανάπτυξη σε διπλό χρόνο

Κατά την διάρκεια αυτού του μήνα, το βάρος του μωρού διπλασιάζεται. Τα μάτια του ανοίγουν και κλείνουν και αρχίζει να αναπνέει. Μπορεί να παρατηρήσει το άγχος και την ανησυχία πιο έντονα από ό, τι προηγουμένως. Το μωρό αναλαμβάνει επίσης την σωστή θέση. Οι βραχίονες βρίσκονται στο στήθος και τα πόδια σηκώνονται.

Η συμβουλή μας: Θα πρέπει να πηγαίνετε στον οδοντίατρο πιο συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνιστάται, τουλάχιστον δύο φορές.

Να τι σκέφτεται το μωρό σας

"Ω σε παρακαλώ, μαμά!

Είναι αξιέπαινο ότι θέλεις να δείξεις στο αφεντικό σου ότι μπορεί ακόμα να στηρίζεται πάνω σου. Αλλά τι θα γίνει με μένα; Και μετά είναι και το αχρείαστο στρες με τους συναδέλφους ... το βρήκα εξίσου δύσκολο όπως κι εσύ! Στο μέλλον, παρακαλώ μην μας πιέζεις έτσι πια, γιατί τώρα μπορώ να νιώσω όλα σου τα συναισθήματα. Ή μήπως δεν παρατήρησες πόσο θυμωμένα σφυροκοπoύσα μέσα στην κοιλιά σου για να ηρεμήσεις επιτέλους;

Η δουλειά μου κι εμένα είναι αρκετά δύσκολη αυτό το μήνα. Πρέπει να μεγαλώσω σημαντικά και αυτό γίνεται  μόνο αν καταφέρω να ξεκουραστώ. Αν κάτι σε αναστατώσει έτσι ξανά, απλά αφήσέ το και σκέψου αυτό που είναι σημαντικό: δηλαδή μόνο εσένα κι εμένα. Μετά θα νιώσουμε κι οι δύο πολύ καλύτερα σύντομα."

Ζυγίζει ήδη ένα ολόκληρο κιλό

Σε 25 εβδομάδες το μωρό σας ζυγίζει ήδη 1000 γραμμάρια και είναι περίπου 32 εκατοστά ύψος. Κινείται ρυθμικά στη μουσική και αντιδρά στα χάδια και στο μασάζ του κοιλιακού τοιχώματος. Αν είναι θορυβώδης ή θέλει να επικοινωνήσει, θα κλωτσήσει την κοιλιά σας με πάθος . Σύντομα , θα είστε σε θέση να ερμηνεύετε τα σήματα. Τώρα είναι η ώρα να γραφείτε στα μαθήματα τοκετού.

Να τι σκέφτεται το μωρό σας

"Πόση προσπάθεια καταβάλλεις για να φτιάξεις το υπνοδωμάτιό μου!

Φυσικά εκτιμώ μια χαρούμενη ατμόσφαιρα - αλλά ένα πράγμα μπορώ να σου πω σίγουρα τώρα:  όταν θα βγω, θέλω να είμαι μαζί σας πρώτα απ 'όλα! Όσο το δυνατόν πιο κοντά. Έτσι, είναι καλύτερο να ψάχνεις για κάτι μετακινούμενο για μένα. Για παράδειγμα, μια κούνια την οποία θα στήσεις πολύ κοντά στο κρεβάτι σας.

Μάλλον θα έχεις παρατηρήσει ήδη πώς αντιδρώ σε κάθε τι που συμβαίνει έξω. Παρακαλώ συνέχισε να βάζεις καλή μουσική και να με χαϊδεύεις πολύ.  Στο κάτω-κάτω, μας χωρίζει μόνο το τοίχωμα της κοιλιάς σου.  Και αυτό όχι για πολύ τώρα! "

Ένας μικρός έτοιμος άνθρωπος!

Εάν το μωρό σας γεννιόταν τώρα, θα μπορούσε να επιβιώσει σχετικά εύκολα έξω από τη μήτρα. Το δέρμα έχει ήδη τη λειτουργία ρύθμισης της θερμότητας. Σε μια κουλουριασμένη θέση είναι περίπου 38 εκατοστά μήκους και ζυγίζει περίπου 2- 2,5 κιλά.

Περίπου στην 29η εβδομάδα της κύησης, οι έγκυες γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από δύσπνοια. Τώρα είναι απόλυτα απαραίτητο να κάνουν συχνά διαλείμματα και να έχουν ένα σταθερό ρυθμό.

Να τι σκέφτεται το μωρό σας

"Ένα θα σου πω μαμά, αρχίζω να νιώθω πολύ στριμωγμένο εδώ μέσα.

Το προηγουμένως άνετο σπίτι μου, το νιώθω τώρα σαν μια ντουλάπα. Και μάλιστα δεν τεντώνομαι καν όπως πρέπει. Δεν καταλαβαίνω τι βρίσκεις τόσο αστείο: «Για δες, το γόνατό της ... » και «Είναι απίθανο, αυτό θα μπορούσε να είναι το πόδι!» σε ακούω να λες εκεί έξω.  Δεν είναι πως δεν έχω χιούμορ, αλλά δεν έχω πια χώρο να ξεσπάω στα γέλια.

Ό,τι αποφασίσεις: Για να είμαι ειλικρινής, δεν με νοιάζει αν γεννηθώ μέσα σε πισίνα, πάνω σε μια κούνια ή στο σπίτι. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να νιώθεις εσύ καλά και να περάσω εγώ καλά από το γεννητικό σωλήνα.  Μετά μπορείς να με πάρεις αμέσως στην αγκαλιά σου."

Αναπτύσσεται και περιμένει

Ακόμη και τα δάχτυλα και τα νύχια του μωρού σας έχουν ήδη αναπτυχθεί πλήρως σε αυτό το στάδιο. Είναι έτοιμο για να αντιμετωπίσει τον έξω κόσμο. Προς το τέλος του μήνα, περιστρέφεται και βρίσκεται με το κεφάλι στην πυελική κοιλότητα. Δεν έχει μείνει πολύς καιρός πια μέχρι να γεννηθεί. Ώρα να σκεφτούμε για :

  • Ποιον θα θέλατε στο πλευρό σας κατά τη διάρκεια του τοκετού;
  • Μήπως το νοσοκομείο σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε το βρέφος στο δωμάτιό σας;
  • Υπάρχει στήριξη με τον θηλασμό σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αμέσως;


Η άδεια μητρότητας ξεκινά από την 35η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Οι εργαζόμενες μητέρες έχουν τη δυνατότητα να απουσιάσουν από την εργασία έξι εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού.

Να τι σκέφτεται το μωρό σας

Είναι αλήθεια ότι θέλεις να με μεταφέρεις με μάρσιπο στην αρχή όταν έρθω; Ω μαμά , αυτό είναι υπέροχο!

Έτσι θα μπορούσα να βλέπω τον κόσμο γύρω μου και θα εξακολουθώ να είμαι τόσο κοντά σου όσο είμαι τώρα. Μην τους αφήσεις να σε μεταπείσουν. Είναι πολύ καλύτερα όταν δεν αναγκάζομαι πάντα να σε φωνάζω. Εξάλλου, είναι πολύ καλό για τις αρθρώσεις του ισχίου μου όταν κάθομαι στο μάρσιπο. Ναι, μαμά, έτσι θα το κάνουμε: Στην αρχή θα μένουμε μαζί όσο το δυνατόν συχνότερα.

‘Οπως βλέπεις στη σκέψη είμαι ήδη περισσότερο έξω παρά μέσα. Με έχει τσιμπήσει το ταξιδιωτικό μικρόβιο. Ακόμη και ο γιατρός το καταλαβαίνει. Ένα καρδιοτοκογράφημα είναι πολύ ενδιαφέρον.  Ήδη πραγματικά ανυπομονώ να σας δω και τους δύο. "

Σε θέση εκκίνησης!

Το μωρό σας είναι τώρα με το κεφάλι προς τα κάτω στη «θέση τοκετού». Τώρα είναι λιγότερο κινητικό, καθώς δύσκολα μπορεί να κινηθεί λόγω έλλειψης χώρου. Το μήκος του σώματός του είναι περίπου 52 εκατοστά, το βάρος του περίπου 3,5 κιλά. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από τον τοκετό σταματά να αναπτύσσεται.

Να τι σκέφτεται το μωρό σας

" Για κάποιο λόγο ένιωσα την ανάγκη να γυρίσω ανάποδα πρόσφατα .

Έτσι ακριβώς. Και τώρα είμαι γυρισμένο με το κεφάλι προς τα κάτω και δύσκολα μπορώ να αλλάξω. "Ωραία αν μείνει έτσι στο μέλλον», άκουσα το γιατρό να λέει. Είναι φυσιολογικό αυτό για εσένα εκεί έξω; Κουνάς κι εσύ τα πόδια σου στον αέρα όλη μέρα; Θα χει πλάκα αυτό όταν θα πάμε βόλτα μαζί!

Κατά τα άλλα είμαι απόλυτα έτοιμο για το ταξίδι και μετρώ ημέρες. Φυσικά, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Αλλά μην ανησυχείς. Δεν θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από μία ημέρα. Αυτό είπε και ο μπαμπάς, έτσι δεν είναι; Καλύτερα να σκέφτεσαι πάντα ότι με κάθε συστολή πλησιάζουμε στην μεγάλη στιγμή, όταν θα μπορέσεις να με κρατήσεις στην αγκαλιά σου για πρώτη φορά. Θα δεις, όλα θα είναι πολύ εύκολα εάν το κάνεις έτσι. Και θα ναι και η μαία και οι γιατροί στο νοσοκομείο επίσης εκεί ... Κουράγιο! Μας περιμένει μια υπέροχη περιπέτεια!”