Πώς να κάνω το μωρό μου να συνηθίσει τις τροφές απογαλακτισμού;

Ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση της ανάπτυξης του μωρού σας, το βρεφικό γάλα ή το παρασκεύασμα βρεφικού γάλακτος δεν θα είναι πλέον επαρκή από τον 4ο εώς τον 6ο μήνα. Οι ειδικοί διατροφολόγοι τώρα προτείνουν την επέκταση του μενού με την προσθήκη γευμάτων με λαχανικά, πατάτες και κρέας. Το κρέας δεν είναι μόνο πλούσιο σε πρωτεΐνες. Είναι επίσης ο καλύτερος προμηθευτής φυσικού σιδήρου.

Πρώτη εβδομάδα με τροφές απογαλακτισμού μετά τον 4ο έως 6ο μήνα

ΠρόγευμαΘηλασμός ή Παρασκεύασμα Βρεφικού Γάλακτος HiPP*
Αργότερα το πρωίΘηλασμός ή Παρασκεύασμα Βρεφικού Γάλακτος HiPP *
ΜεσημεριανόΛαχανικά HiPP (π.χ. Καρότο, Παστινάκη, Κολοκύθα), και μετά θηλασμός/παρασκεύασμα βρεφικού γάλακτος
ΑπόγευμαΘηλασμός ή Παρασκεύασμα Βρεφικού Γάλακτος HiPP *
ΒράδυΘηλασμός ή Παρασκεύασμα Βρεφικού Γάλακτος HiPP *
Εάν είναι απαραίτητοΒρεφικό νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη, βιολογικό τσάι και βιολογικοί χυμοί, αραιωμένοι χυμοί

* Σημαντική συμβουλή: ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο για το μωρό σας. Συμβουλευτείτε τη μαία ή τον παιδίατρο σας αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε παρασκεύασμα βρεφικού γάλακτος.

  • Το μεσημέρι πριν από το μπιμπερό, ξεκινήστε με 4-6 κουταλιές της HiPP Λαχανικά, π.χ. "Αγνά Baby Καρότα", "Αγνό Παστινάκη» ή «Κολοκύθα».
  • Μετά τα λαχανικά, δώστε στο μωρό σας το συνηθισμένο γάλα (μητρικό γάλα ή παρασκεύασμα βρεφικού γάλακτος HiPP) μέχρι να χορτάσει.
  • Αυξήστε την ποσότητα των λαχανικών κατά λίγες κουταλιές κάθε μέρα.
  • Αν το μωρό σας δεν δέχεται τα λαχανικά αμέσως: απλά να είστε υπομονετικοί. Δοκιμάστε επανειλημμένα για αρκετές ημέρες.
  • Χρησιμοποιήστε ένα επίπεδο πλαστικό κουτάλι με στρογγυλεμένες άκρες.

Από τη δεύτερη εβδομάδα τροφών απογαλακτισμού

  • Συνεχίστε με λαχανικά όπως τα HiPP «Καρότα με Πατάτες» ή «Παστινάκη με Πατάτες", τα οποία μπορείτε τώρα να προσθέσετε στο μενού.

Ποιο είναι το επόμενο στάδιο;

  • Αφού το μωρό σας έχει εξοικειωθεί με τα λαχανικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε γεύματα με κρέας, για παράδειγμα HiPP "Καρότα με Πατάτες και Βιολογικό Μοσχαράκι" • Ένα γεύμα με κρέας είναι σημαντικό για να δώσετε στο παιδί σας αρκετό σίδηρο.
  • Από τη στιγμή που το μωρό σας τρώει ένα ολόκληρο βαζάκι (190 γρ), αφήστε πίσω το μητρικό γάλα/παρασκεύασμα βρεφικού γάλακτος HiPP του μεσημεριού.
  • Ορισμένες κουταλιές της HiPP Ήπια Φρούτα ή HiPP Φρούτα & Δημητριακά ως επιδόρπιο μετά από ένα μενού HiPP από 4 μηνών κάνει το μεσημεριανό γεύμα πλήρες. Η βιταμίνη C στα φρούτα προάγει την απορρόφηση του σιδήρου.
  • Ως το επόμενο βήμα, ο θηλασμός/το μπιμπερό το βράδυ μπορεί να αντικατασταθεί από μια βρεφική κρέμα γάλακτος και δημητριακών. Αυτές είναι διαθέσιμες ως βρεφικές κρέμες HiPP Good Night, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε βαζάκι ή σε σκόνη για ανάμιξη όπως εσείς επιθυμείτε.
  • Ως 3ο γεύμα απογαλακτισμού, προσφέρετε βρεφική κρέμα δημητριακών και φρούτων (π.χ. HiPP Φρούτα & Δημητριακά) τα απογεύματα αντί για ένα γεύμα γάλακτος.
  • Όταν το μωρό είναι στο στάδιο του απογαλακτισμού και ένα γεύμα γάλακτος έχει αντικατασταθεί πλήρως από μια βρεφική κρέμα, μετά τους 6 μήνες μπορείτε να αλλάξετε από παρασκεύασμα βρεφικού γάλακτος σε γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας. Τα μωρά που θηλάζουν θα συνεχίσουν να θηλάζουν.

* Αν θέλετε να δώσετε συνέχεια στο γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας από μπιμπερό πριν το τέλος του 6ου μήνα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. 

Συμβουλή: όσο πιο πολλές στερεές τροφές τρώει το μωρό σας, τόσο πιο σημαντικό γίνεται το θέμα κατανάλωσης υγρών. Ως εκ τούτου, δώστε στο μωρό σας υγρά, αλλά μην τα εξαναγκάζετε να τα πιούν. Ιδιαίτερα κατάλληλα υγρά είναι π.χ. το Βρεφικό Νερό HiPP, το Τσάι HiPP ή οι αραιωμένοι χυμοί φρούτων (1 μέρος χυμού με 2 μέρη νερού).

Σημαντικό: μην αφήνετε ποτέ το μπιμπερό στα χέρια του μωρού σου να το πιπιλίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν το μωρό σας πίνει λίγο στην αρχή, μην ανησυχείτε. Όσο τα κόπρανα του μωρού είναι μαλακά και οι πάνες του υγρές και βαριές, το μωρό σας παίρνει αρκετά υγρά.