Πίνει αρκετά υγρά το μωρό σας;

Το πόσα υγρά χρειάζεται το μωρό σας εξαρτάται από την ηλικία και το είδος της διατροφής του.

Κατά τους πρώτους μήνες, το μωρό σας σβήνει τη δίψα του αλλά και την πείνα του με το γάλα. Επιπρόσθετη πρόσληψη υγρών μέσω του νερού ή του τσαγιού μπορεί να καταστεί απαραίτητη, αν το μωρό σας ιδρώνει ή χάνει μεγάλες ποσότητες υγρών (π.χ. θερμότητα, πυρετό).

Κατά το στάδιο του απογαλακτισμού, τα μωρά χρειάζονται επιπλέον υγρά εκτός από το μητρικό γάλα ή το παρασκεύασμα βρεφικού γάλακτος. Αυτό μάλιστα ενισχύεται όσο πιο πολλές τροφές απογαλακτισμού τρώνε. Στην αρχή το μωρό σας θα πίνει πολύ λίγο επειδή παίρνει το μεγαλύτερο μέρος των υγρών του από το μητρικό γάλα ή το παρασκεύασμα βρεφικού γάλακτος. Από το 3ο γεύμα απογαλακτισμού θα πρέπει να πίνουν κάτι με κάθε γεύμα. Τα μωρά στο 2ο εξάμηνο του πρώτου έτους χρειάζονται συνολικά περίπου ½ λίτρο υγρών, συμπεριλαμβανομένων του μητρικού γάλακτος ή του παρασκευάσματος βρεφικού γάλακτος.

Στα κατάλληλα ποτά περιλαμβάνονται το νερό της βρύσης ή το μεταλλικό νερό για βρέφη και μικρά παιδιά, όπως το Βρεφικό Νερό HiPP. Άλλα ξεδιψαστικά ποτά είναι τα ειδικά βρεφικά τσάγια, οι βιολογικοί χυμοί & το μεταλλικό νερό, τα βιολογικά τσάγια & οι χυμοί, οι αραιωμένοι χυμοί (1 μέρος χυμού και 2 μέρη νερού). Ιδανικά, θα πρέπει να προσφέρετε ποτά ανάμεσα στα γεύματα, μαζί με τα γεύματα ή μετά τα γεύματα, αλλά όχι άμεσα πριν από το γεύμα καθώς αυτό μειώνει την όρεξη.

Σημαντικά:

Κάθε ποτό που καταναλώνεται συχνά ή συνεχώς από μπιμπερό μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα. Επομένως:

  • Μην αφήνετε το μωρό να χρησιμοποιεί το μπιμπερό για συνεχές πιπίλισμα, ως πιπίλα ή ως βοήθημα για τον ύπνο.
  • Πάντα να κρατάτε το μπιμπερό για να ταΐζετε το μωρό και να το αφήνετε να πίνει γρήγορα.
  • Εξασφαλίστε τακτική φροντίδα των δοντιών από το πρώτο τους κιόλας δοντάκι.
  • Βοηθήστε το μωρό σας να εξοικειωθεί με το να πίνει από φλυτζάνι από τον 8ο μήνα.