Το μωρό μου έχει συχνά δυσκοιλιότητα

Τα βρέφη συνήθως έχουν κίνηση του εντέρου 2 έως 3 φορές την ημέρα, αν και υπάρχουν μεγάλες διαφορές από βρέφος σε βρέφος. Μερικά βρέφη αδειάζουν τα έντερά τους πολλές φορές την ημέρα και μερικά άλλα μόνο μία φορά κάθε πέντε ημέρες. Ένα παιδί έχει δυσκοιλιότητα όταν έχει σκληρά κόπρανα λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα ή και ακόμη πιο σπάνια.

Σημαντικό: αν το μωρό σας έχει συνεχή προβλήματα χώνευσης, μιλήστε με τον παιδίατρό σας. 

Δυσκοιλιότητα αποκλειστικά με τροφές απογαλακτισμού

Εάν το παιδί σας τρέφεται μόνο με παρασκεύασμα βρεφικού γάλακτος, ελέγξτε  ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή ποσότητα σκόνης και νερού με τη μεζούρα που παρέχεται. Το παιδί σας παίρνει τα υγρά που χρειάζεται μόνο με τη σωστή αναλογία σκόνης και νερού.

Εάν το παιδί σας έχει την τάση να έχει σκληρά κόπρανα, μια αλλαγή στο HiPP Combiotic® θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελής. Τα βρεφικά γάλατα HiPP Combiotic® περιέχουν, μεταξύ άλλων, σημαντικές εδώδιμες ίνες (GOS από λακτόζη). Αυτές οι εδώδιμες ίνες βοηθούν στην χαλάρωση των κοπράνων και τα κάνουν πιο μαλακά. Το μητρικό γάλα περιέχει επίσης φυσικές εδώδιμες ίνες - ένας από τους λόγους για τους οποίους τα μωρά που έχουν θηλάσει συνήθως έχουν πιο μαλακά κόπρανα από τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό.

Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας ασκείται τακτικά, επειδή η χώνευση διεγείρεται από τα στριφογυρίσματα και τις κλοτσιές. Η βρεφική γυμναστική μπορεί επίσης να βοηθήσει και να είναι διασκεδαστική για το μωρό σας!

Χαϊδέψτε ή κάντε απαλό μασάζ δεξιόστροφα στην κοιλιά του μωρού.

Δυσκοιλιότητα με την εισαγωγή των τροφών απογαλακτισμού

Όταν εισάγονται οι τροφές απογαλακτισμού τα κόπρανα συχνά γίνονται πιο σκληρά και τα παιδιά δεν έχουν τόσο συχνή κίνηση του εντέρου. Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να πρέπει να πιέσουν λίγο περισσότερο μερικές φορές. Όσο το μωρό σας δεν κλαίει και δεν πονάει, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Συνήθως η κίνηση του εντέρου είναι αυτορρυθμιζόμενη μετά από λίγο καιρό και το πεπτικό σύστημα συνηθίζει τις νέες τροφές.

Για να κάνετε τα κόπρανα πιο μαλακά, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν:

  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παίρνει αρκετά υγρά. Λίγο τσάι ή χυμούς φρούτων με αποτέλεσμα την χαλάρωση κοπράνων (π.χ. HiPP Ήπιο Μήλο) ανάμεσα στα γεύματα οδηγεί συχνά στην ανακούφιση αυτού του προβλήματος.
  • Όταν πρόκειται για παιδικές τροφές θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ποικιλίες με επίδραση στην χαλάρωση των κοπράνων (οι ενδείξεις δίνονται στις ετικέτες), όπως π.χ. HiPP Φρούτα "Ήπιο Μήλο" ή γεύματα με δημητριακά ολικής αλέσεως (Βρεφικές Φρουτόκρεμες Ολικής Αλέσεως, Φρούτα & Δημητριακά).
  • Επίσης, η μετακίνηση ή το απαλό μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στην χώνευση. Δώστε στο μωρό σας αρκετές ευκαιρίες για δραστηριότητα. Αυτό χαλαρώνει τους μύες και διεγείρει την χώνευση.

Σημαντικό: όταν τα προβλήματα κοπράνων είναι παρατεταμένα, επικοινωνήστε με έναν παιδίατρο.