Τι να προσέχετε όταν θηλάζετε;

Ο θηλασμός είναι η πιο φυσική διατροφή για το παιδί σας.  Αλλά ακριβώς όπως διδάσκονται οι σωστές τεχνικές αναπνοής κατά τη διάρκεια του τοκετού, έτσι και ο θηλασμός πρέπει να διδαχθεί. Αν δεν είστε σίγουρες για το θηλασμό, είναι καλύτερο να σας επισκέπτεται μια μαία στο σπίτι, εφόσον αυτή η υπηρεσία προσφέρεται από το σύστημα υγείας.

Οι μαίες είναι ειδικά εκπαιδευμένες για να σας βοηθήσουν με τα προβλήματα θηλασμού. Στις πρώτες 10 μέρες μετά τον τοκετό μπορείτε να επωφεληθείτε αυτής της βοήθειας καθημερινά στα πλαίσια του συστήματος υγείας. Για ονόματα και διευθύνσεις πιστοποιημένων μαιών ελεύθερων επαγγελματιών μπορείτε να ψάξετε στο Χρυσό Οδηγό/ Τηλεφωνικό Κατάλογο ή αλλιώς να ρωτήσετε φίλους σας με παιδιά ή να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Σημαντικό:

  • Να θηλάζετε το μωρό σας όταν πεινάει. Αυτό στέλνει το μήνυμα στους μαστικούς αδένες να παράγουν περισσότερο γάλα. Με αυτόν τον τρόπο, η ποσότητα γάλακτος προσαρμόζεται στις ανάγκες του μωρού σας.
  • Πάντα να αφήνετε το παιδί σας να αδειάσει το ένα στήθος πρώτα: αν είναι σχεδόν άδειο αυξάνεται η περιεκτικότητα λίπους στο γάλα. Το μωρό σας χρειάζεται αυτό το γάλα το οποίο είναι πλούσιο σε θερμίδες, προκειμένου να βάλει βάρος. Ωστόσο, πάντα να του δίνετε και το άλλο στήθος μετά.
  • Να είστε προσεκτική ώστε το παιδί σας να μην πιπιλίζει απλά τη θηλή – αυτό θα σας κάνει γρήγορα να αισθανθείτε πόνο – αλλά να το θηλάζετε μόνο όταν πεινάει. Το στόμα του βρέφους θα πρέπει να καλύπτει τη μεγαλύτερη επιφάνεια της θηλαίας άλω κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
  • Μην βγάλετε το βρέφος από το στήθος τραβώντας το – αυτό περισσότερο εσάς θα πονέσει. Πιέστε με το μικρό σας δαχτυλάκι ανάμεσα στο στόμα και τη θηλή για να αφήσει τη θηλή και να πιάσει το δάχτυλο.