Τι να προσέχετε όσον αφορά την άντληση γάλακτος;

Ακόμα και τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού, υπάρχουν καταστάσεις που θα σας αναγκάσουν να απουσιάσετε από το σπίτι για μακρές χρονικές περιόδους, όπως για παράδειγμα για να κάνετε κάποια ψώνια, ή για να πάτε στο γιατρό ή λόγω κοινωνικών υποχρεώσεων.

Ελέγξτε πρώτα εάν μπορείτε να πάρετε και το μωρό μαζί σας, και ίσως και κάποιο άλλο άτομο για να σας βοηθήσει. Πάντα θα είστε σε θέση να βρείτε ένα ήσυχο μέρος για να θηλάσετε. Εάν δεν είναι δυνατόν να πάρετε το μωρό μαζί σας, μπορείτε να αντλήσετε το γάλα εκ των προτέρων. Ο πατέρας ή οποιοδήποτε άλλο άτομο το οποίο φροντίζει το μωρό μπορεί να ταΐσει το μωρό με το μητρικό γάλα  σε μπιμπερό.

Το γάλα το οποίο έχει αντληθεί πρέπει να τυγχάνει προσεκτικού χειρισμού.  Συμβουλευτείτε από την μαία σας.

Το γάλα το οποίο έχει αντληθεί μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο στους + 4 ° C έως + 6 ° C (ελέγξτε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο) σε ένα κατάλληλο, ερμητικά κλειστό, καθαρό μπιμπερό (από γυαλί ή πλαστικό) για μέγιστο χρονικό διάστημα 2 ημερών. Το γάλα το οποίο έχει αντληθεί δεν θα πρέπει να φυλάσσεται στην πόρτα του ψυγείου, αλλά στο πίσω μέρος του ψυγείου – εκεί όπου είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία.

Σημαντικό:

Όλα τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το μητρικό γάλα πρέπει να καθαρίζονται επιμελώς! Τα μπιμπερό και οι θηλές πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι και να βουρτσίζονται και να αποστειρώνονται για 3 λεπτά ή να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων στους 65 βαθμούς Κελσίου.
Εάν το γάλα πρέπει να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να καταψυχθεί σε θερμοκρασία τουλάχιστον -20 ° C σε ένα θάλαμο κατάψυξης 4 αστέρων. Είναι καλύτερα να ξεπαγώσει αργά στο ψυγείο για 24 ώρες ή γρήγορα σε κρύο ή χλιαρό τρεχούμενο νερό (max. 37 ° C). Η σφραγίδα του μπιμπερό θα πρέπει να μείνει στεγνή. Δεν είναι κατάλληλο να ξεπαγώσετε το γάλα χρησιμοποιώντας φούρνο μικροκυμάτων.

Είναι καλή ιδέα να ανακατέψετε λίγο το μπιμπερό πριν από τη χρήση (με κυκλικές κινήσεις, μην το ανακινήσετε!), καθότι πιθανόν το λίπος που περιέχεται στο γάλα να έχει κατακαθίσει στον πάτο του μπιμπερό.