Μπιμπερό - Πώς να τα κάνετε νόστιμα!

Κατά τη διάρκεια των πρώτων μερικών σημαντικών μηνών, τα γάλατα νηπιακής ηλικίας παρέχουν όλα τα κρίσιμα θρεπτικά στοιχεία για τα βρέφη τα οποία είτε δεν θηλάζουν είτε θηλάζουν μόνο εν μέρει. Εκτός από την σωστή προετοιμασία του βρεφικού γάλακτος, η δική σας αγάπη και φροντίδα είναι επίσης αποφασιστικά στοιχεία στην υγιή ανάπτυξη του βρέφους σας.

Αν ταΐζετε το μωρό σας εξολοκλήρου ή εν μέρει με το μπιμπερό δεν σημαίνει ότι του δίνετε  λιγότερη αγάπη και στοργή. Ακριβώς το αντίθετο: κρατήστε το μωρό σας στην αγκαλιά σας, ακριβώς όπως θα κάνατε αν το θηλάζατε και προσπαθήστε να διατηρείτε οπτική επαφή μαζί του. Με αυτό τον τρόπο το μωρό σας δεν θα είναι μόνο χορτάτο αλλά και ευτυχισμένο.

Η ιδανική προετοιμασία

Κατά την προετοιμασία των παρασκευασμάτων βρεφικού γάλακτος, παρακαλείστε να ακολουθείτε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Για να εξασφαλιστεί καλή πεπτικότητα και σωστή παροχή θρεπτικών ουσιών είναι σημαντικό να τηρούνται οι ενδεδειγμένες ποσότητες σκόνης και νερού. Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας χρειάζεται ακόμα να ωριμάσει, θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιους κανόνες υγιεινής: να προετοιμάζετε το μπιμπερό αμέσως πριν την ώρα που θα ταΐσετε και όχι πολύ πιο πριν. Τα χέρια, η μεζούρα και όλα τα μέρη του μπιμπερό πρέπει να είναι πεντακάθαρα και στεγνά. Θα πρέπει πάντα να βράζετε το νερό με το οποίο θα φτιάξετε το βρεφικό γάλα.

Απολαμβάνοντας στην σωστή θερμοκρασία

Όταν ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό, η θερμοκρασία του μπιμπερό δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 37°C (θερμοκρασία σώματος). Ένας καλός τρόπος να το δοκιμάσετε είναι να τοποθετήσετε μερικές σταγόνες στο εσωτερικό του καρπού σας: θα πρέπει να αισθανθείτε το γάλα ζεστό, αλλά όχι καυτό. Η ποσότητα του γάλακτος που καταναλώνουν τα μωρά διαφέρει ανάλογα με την όρεξή τους και τη χρονική στιγμή της ημέρας. Αφήστε το μωρό σας να πιει όσο χρειάζεται για να χορτάσει. Αν μείνει υπόλειμμα μην το φυλάξετε. Παρακαλείστε να το πετάξετε καθότι το βρεφικό γάλα δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Καθαρές θηλές, υγιή παιδιά

Όλα τα μέρη του μπιμπερό και της θηλής πρέπει να ξεπλένονται και να καθαρίζονται ενδελεχώς μετά από κάθε γεύμα. Κάθε τόσο πρέπει να βράζετε τις θηλές από καουτσούκ (αυτό δεν είναι απαραίτητο με θηλές από σιλικόνη). Παρακαλείστε να χρησιμοποιείτε μόνο τη μεζούρα που παρέχεται στην αντίστοιχη συσκευασία για τη μέτρηση της σκόνης. Δεν χρειάζεται να πλυθεί ή να αποστειρωθεί. Απλά σκουπίστε την με ένα καθαρό κομμάτι χαρτί και βεβαιωθείτε ότι το κουτί είναι αποθηκευμένο σε ένα καθαρό και στεγνό μέρος.