Η ανάπτυξη της εντερικής χλωρίδας στα πρώτα τρία χρόνια ζωής

 

Εντερική χλωρίδα- τι είναι;
Η ανάπτυξη της εντερικής χλωρίδας

Εντερική χλωρίδα- τί είναι;

Εντερική χλωρίδα ή εντερικό μικροβιώμα είναι ο όρος για όλους τους μικροοργανισμούς που εγκαθίστανται στο έντερο. Ιδιαίτερα σημαντικοί αποικιστές είναι τα βακτήρια γαλακτικού οξέος όπως οι γαλακτοβάκιλλοι και τα μπιφιδοβακτήρια. Ο λόγος που είναι τόσο σημαντικά είναι επειδή συνδέονται στο εντερικό τοίχωμα σαν φρουροί και διώχνουν τα παθογόνα. Με αυτόν τον τρόπο, λοιμώξεις μπορούν να αποφευχθούν. Στα μωρά η εντερική χλωρίδα πρέπει πρώτα να εγκατασταθεί και να αναπτυχθεί. Η εξέλιξη της εντερικής χλωρίδας είναι εκτενώς ολοκληρωμένη μετά τα τρία χρόνια.

Η ανάπτυξη της εντερικής χλωρίδας

Το μικροβίωμα του παιδιού αναπτύσσεται κυρίως τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του. Μετά τη γέννηση, το πεπτικό σύστημα του μωρού είναι ήδη σχεδιασμένο , αν και είναι εξακολουθεί να είναι «στείρο» στο μεγαλύτερο μέρος του. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα λείπουν τα πιο σημαντικά βακτήρια . Αυτό σταδιακά αποκαθίσταται στα πρώτα τρία χρόνια της ζωής.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βέλτιστη ανάπτυξη του μικροβιώματος είναι θεμελιώδης για το  κρίσιμο διάστημα  των πρώτων τριών χρόνων της ζωής, αφού έχει επίδραση στην υγεία του παιδιού μακροπρόθεσμα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί περίπου το 70-80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού είναι εγκατεστημένα στο έντερο. Συνεπώς, η εντερική χλωρίδα παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των λοιμώξεων και των αλλεργιών. Επιπρόσθετα, ένα υγιές μικροβίωμα είναι η βάση για υγιή πέψη, υγιή μεταβολισμό και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ο τρόπος που αναπτύσσεται το μικροβίωμα εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν παράγοντες που δεν μπορούμε  να επηρεάσουμε  άμεσα, όπως το περιβάλλον διαβίωσης,  τα αδέρφια ή τα κατοικίδια. Υπάρχουν όμως και παράγοντες που μπορούν να επηρεαστούν ενεργά, όπως η βρεφική διατροφή.

 

Γέννηση

Ο πρώτος αποικισμός στο έντερο λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της γέννησης. Ο τρόπος γέννησης παίζει αποφασιστικό ρόλο σε αυτό. Τα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό είναι κυρίως εκτεθειμένα στα κολπικά βακτήρια της μαμάς τους. Στο δρόμο τους  από το κανάλι γέννησης, τα μωρά έρχονται σε επαφή με την μητρική μικροχλωρίδα . Ωφέλιμα βακτήρια τα οποία υποστηρίζουν την ανάπτυξη του εντέρου μεταφέρονται. Κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού,  ανάμεσα σε άλλα, ένας μεγάλος αριθμός από γαλακτοβάκιλλους, όπως καλλιέργειες γαλακτικού οξέος, και τα μπιφιδοβακτήρια μεταφέρονται στο μωρό.

Τα βρέφη που γεννιούνται με καισαρική τομή, ωστόσο, έρχονται σε επαφή με βακτήρια του δέρματος και βακτήρια του νοσοκομειακού περιβάλλοντος πρώτα. Αυτός είναι ο λόγος που εμφανίζουν λιγότερο συχνά προστατευτικά βακτήρια γαλακτικού οξέος  στην εντερική τους χλωρίδα. Αυτό επίσης έχει αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των μωρών.

0 έως 6 μήνες

Ο θηλασμός υποστηρίζει το φυσικό αποικισμό στο έντερο, γιατί εκτός από όλα τα απαραίτητα  θρεπτικά συστατικά, το μητρικό γάλα περιέχει σημαντικά βακτήρια γαλακτικού οξέος.  Επιπλέον, το μητρικό γάλα περιέχει πολύτιμες ίνες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα ωφέλιμα εντερικά βακτήρια των παιδιών για ανάπτυξη. Τα μωρά τα οποία δεν θηλάζουν μπορούν να επωφεληθούν από φόρμουλα που περιέχει φυσικά βακτήρια γαλακτικού οξέος και ίνες.

6 έως 12 μήνες

Με την εισαγωγή των στερεών τροφών, το μικροβίωμα αλλάζει δραστικά. Η σύνθεση και η λειτουργία του μικροβιώματος προσαρμόζονται στην αλλαγή της διατροφής. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος που καθορίζουν το μικροβίωμα του βρέφους μειώνονται σε αριθμό και τα βακτήρια που μπορούν να απορροφηθούν από πολύτιμες ίνες από τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς επίσης και από διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης και λιπαρών, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Όσο μεγαλύτερη ποικιλία υπάρχει στη διατροφή τόσο μεγαλώνει η πολυπλοκότητα του εντερικού μικροβιώματος.  Αυτό σημαίνει ότι ολοένα και περισσότερα βακτήρια αναπτύσσονται και αποικίζουν το έντερο. Η μεγαλύτερη ποικιλία  συχνά συνεπάγεται ένα  πιο υγιές μικροβίωμα. Μία ισορροπημένη διατροφή με πολλές διατροφικές ίνες προάγει τη βέλτιστη ανάπτυξη του μικροβιώματος απέναντι σε ένα το οποίο διαφέρει και κυριαρχείται από ωφέλιμα βακτήρια.

12 μήνες έως 3 χρόνια

Όσο περισσότερο η διατροφή ενός παιδιού μοιάζει με τη διατροφή της υπόλοιπης  οικογένειας, τόσο περισσότερο το μικροβιώμα σταθεροποιείται και αναπτύσσεται όπως αυτό ενός ενήλικα. Η ωρίμανση του μικροβιώματος  συνεχίζεται κατά τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι σημαντική η περαιτέρω   βελτίωση της εξέλιξης του μικροβιώματος.  Μαζί με μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή , Οι προβιοτικές καλλιέργειες γαλακτικού οξέος μπορούν να υποστηρίξουν την προαγωγή της υγείας της εντερικής χλωρίδας και  συνεπώς να συνεχίσει να προστατεύει το παιδί ενάντια σε αρρώστιες και λοιμώξεις.  Στην ηλικία περίπου των τριών ετών, το βασικό μέρος της διαδικασίας ωρίμανσης του μικροβιώματος πρακτικά ολοκληρωθεί και μοιάζει (αλλά δεν είναι ακόμα ακριβώς ίδιο) με ενός ενήλικα  όσον αφορά τη σύσταση και τη λειτουργία.