ΣΤΑΔΙΟ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟΥ

Οι σωστοί τρόποι για να μπει η διατροφή τους σε στέρεες βάσεις!

Θεωρητικά, το βρέφος σας θα πρέπει μέχρι τον 6ο μήνα να τρέφεται αποκλειστικά μέσω του θηλασμού ή, εάν αυτό δεν είναι εφικτό, μέσω παρασκευασμάτων βρεφικού γάλακτος σε μπιμπερό.

Όσο το βρέφος σας αναπτύσσεται και γίνεται πιο δραστήριο, το γάλα δεν είναι αρκετό για να καλύψει όλες τις ανάγκες του σε ενέργεια ή σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι λοιπόν, σταδιακά, θα πρέπει να εισάγονται συμπληρωματικές τροφές, οι οποίες να έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία. Να είναι, δηλαδή, πολτοποιημένες ή ψιλοκομμένες, ώστε να είναι κατάλληλες για το βρέφος σας.

Ο στόχος, πέρα από το να καλύπτει το βρέφος όλες του τις ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, είναι να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες μέσω της μάσησης και, φυσικά, μετά το 1ο έτος ζωής να τρώει ό,τι και η υπόλοιπη οικογένεια!

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πότε είναι έτοιμο το βρέφος να δοκιμάσει νέες, στερεές τροφές. Η κατάλληλη στιγμή είναι μετά τον 6ο μήνα, όταν θεωρείται ότι το βρέφος είναι έτοιμο. Ωστόσο, ο παιδίατρός σας θα σας κατατοπίσει μέσω εξατομικευμένων συμβουλών για το ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για το μικρό σας, αφού κάθε βρέφος είναι μοναδικό!

Σας παραθέτουμε κάποια ‘σημάδια’ ότι το παιδί είναι έτοιμο να δεχθεί νέες, στερεές τροφές:

  • To βρέφος μπορεί να καθίσει, με υποστήριξη, και να στηρίζει το κεφάλι του καλά στην καθιστή θέση.
  • Το βρέφος αναγνωρίζει το κουτάλι και τι “σημαίνει” αυτό, και δείχνει ενδιαφέρον για άλλες τροφές εκτός από το γάλα.
  • Το βρέφος ανοίγει το στόμα όταν του προσφέρεται τροφή.
  • Το βρέφος καταπίνει χωρίς να πνίγεται.
  • Το βρέφος δέχεται το κουτάλι και δεν το σπρώχνει μακριά.

Η εταιρεία HiPP διαθέτει μια σειρά εξειδικευμένων προϊόντων με την ονομασία “Τροφές Απογαλακτισμού”, τα οποία είναι κατάλληλα ώστε το βρέφος σταδιακά να δοκιμάσει νέα τρόφιμα! Βιολογικές βρεφικές κρέμες δημητριακών, βρεφικά σνακ από δημητριακά και έτοιμα βαζάκια με φρουτόκρεμες, χωρίς συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης φρούτων, μπορούν να σας “λύσουν τα χέρια” στις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας και να σας επιτρέψουν να φροντίσετε τα βρέφη σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σε επόμενο άρθρο μας θα μιλήσουμε για την κατάλληλη χρονική στιγμή για να εισαχθεί κάθε ομάδα τροφίμων, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας!

Θαλής Παναγιώτου
Κλινικός Διαιτολόγος