Υγιεινά και θρεπτικά παιδικά σνακ, για σωστή διατροφή ‘on the go’!

Τα σνακ είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διατροφής των παιδιών μας. Καταλαμβάνουν ένα σημαντικό ποσοστό της ημερήσιας ενεργειακής κατανάλωσης, αλλά και πρόσληψης θρεπτικών συστατικών. Τα παιδιά περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους έξω, στο πάρκο, στην παιδική χαρά, στον παιδικό σταθμό κ.α., οπότε είναι πολύ σημαντικό να έχουν διαθέσιμα υγιεινά σνακ, τα οποία τους παρέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, υποστηρίζοντας τη σωστή ανάπτυξή τους.

Σωστή ανάπτυξη

Τα κατάλληλα σνακ θα πρέπει να παρέχουν στα παιδιά ενέργεια, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ωφέλιμα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Όλα αυτά είναι απαραίτητα εφόδια ώστε να επιτευχθεί η σωστή ανάπτυξη του παιδιού στο 100%. Τα παιδιά έχουν έναν ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος απαιτεί υψηλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, ειδικά τα μικρά παιδιά, τα οποία έχουν ένα «ανώριμο» ανοσολογικό σύστημα, μπορεί εύκολα να παρουσιάσουν λοιμώξεις ή ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά. Συνεπώς, αναζητούμε σνακ τα οποία υποστηρίζουν τις ανάγκες των παιδιών!

Πρακτικά σνακ

Στους σύγχρονους ρυθμούς που ζούμε, οι γονείς δεν έχουν άπλετο χρόνο ώστε να ασχολούνται με τη διατροφή των παιδιών τους, ακόμη και αν το θέλουν πολύ. Οι ώρες εργασίες είναι αρκετές, οι ευθύνες φροντίδας της οικογένειας είναι πολλές και συχνά ο χρόνος που μένει για οργάνωση του φαγητού είναι λίγος. Οπότε, χρειαζόμαστε σνακ τα οποία δεν απαιτούν πολύπλοκες διαδικασίες προετοιμασίας, αλλά είναι εύκολα, μεταφέρονται εύκολα στη βόλτα, στο πάρκο, στον παιδικό σταθμό, στο σπίτι της γιαγιάς ή ενός φίλου και, φυσικά, είναι νόστιμα!

Διαμόρφωση συνηθειών

Ιδιαίτερα τα 2-3 πρώτα έτη της ζωής των παιδιών είναι πολύ σημαντικά για τη διαμόρφωση των συνηθειών τους ως ενήλικες. Τα ερεθίσματα που έχουν στην αρχή της ζωής τους και οι συνήθειες τις οποίες αποκτούν είναι εξαιρετικά πιθανό να τους ακολουθούν και σε όλη την ενήλικη ζωή τους. Εάν ένα παιδί συνηθίσει να καταναλώνει ανθυγιεινά τρόφιμα από νωρίς, όπως γλυκίσματα ή πατατάκια, θα είναι πολύ δύσκολο στη συνέχεια να αποκοπεί από αυτήν τη συνήθεια.

Προετοιμασία σνακ στο σπίτι

Ακολουθούν, ενδεικτικά, κάποιες ιδέες για εύκολα και γρήγορα σνακ τα οποία μεταφέρονται εύκολα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύσεις ‘on the go’!

  • Μπουκίτσες ενέργειας με ταχίνι, μέλι και κακάο.
  • Κέικ βρώμης με βρώμη, γάλα, άλειμμα ξηρών καρπών και φρούτα.
  • Brownies με γλυκοπατάτα, ξηρούς καρπούς και κακάο.
  • Κέικ με αβοκάντο και κακάο.
  • Τηγανίτες με αβγό, μπανάνα και βρώμη.
  • Μπουκίτσες ενέργειας με βρώμη, χουρμάδες και ξηρούς καρπούς.

 

Προϊόντα HiPP για εγγυημένη ποιότητα και θρέψη

Για τις μαμάδες που δεν έχουν χρόνο να ετοιμάζουν σνακ (οι οποίες, δικαίως, είναι πολλές στις μέρες μας) υπάρχει και η λύση των προϊόντων HiPP. Η εταιρεία HiPP, εδώ και δεκαετίες, συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών μέσα από τα προϊόντα της. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει σφραγίδα βιολογικής ποιότητας, συνεπώς οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί είναι άκρως ασφαλείς και θρεπτικές. Μπάρες φρούτων, μπισκότα, μπάρες μούσλι, τραγανά αστεράκια, φρουτοπολτοί και διάφορα άλλα μπορούν να αποτελέσουν εύκολα και ποιοτικά σνακ, που δε χρειάζονται προετοιμασία και, παράλληλα, υποστηρίζουν τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών μας!

Θαλής Παναγιώτου
Κλινικός Διαιτολόγος