Τάρτα αλμυρή

Quick and tasty.

Περιέχει α-λινολενικό οξύ (ALA), απαραίτητο για την «μεταβολική ακεραιότητα»
Κατάλληλη για βρέφη άνω των 8 μηνών και παιδιά

Nutritional ID

Περιέχει α-λινολενικό οξύ (ALA), απαραίτητο για την «μεταβολική ακεραιότητα».

  • Πηγή λαχανικών υψηλής ασφάλειας.
  • Ιδανικό για παιδιά με διατροφικές ιδιαιτερότητες, όπως άρνηση πρόσληψης κρέατος και λαχανικών.
  • Κατάλληλη για βρέφη άνω των 8 μηνών και παιδιά.

Υλικά

Για την ζύμη:

  • 175γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
  • 100γρ. αγνό βούτυρο αγελάδας (κομμένο σε κύβους σαν μεγάλο ζάρι)
  • 1 κρόκο αβγού (20γρ.)
  • 4 κουτ. γλυκού νερό

 

Για τη γέμιση για μια τάρτα:

Φτιάξτε ένα μείγμα από:

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη, ρίξτε το αλεύρι και το βούτυρο σε κυβάκια (ένα ένα). Δουλεύετε με τα χέρια να ανακατευτούν και να γίνει ένα μείγμα και το βούτυρο να ενσωματωθεί με το αλεύρι. Στη συνέχεια, προσθέστε τον κρόκο αβγού και το νερό και ζυμώστε μέχρι να ενσωματωθούν στο αλεύρι και να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη σφιχτή ζύμη (υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί ελάχιστο νερό – περίπου 1-2 κουταλάκια γλυκού - ακόμα). Τυλίξτε την ζύμη της τάρτας που δημιουργήσατε με μια διαφανή μεμβράνη και βάλτε την για 1 ώρα στο ψυγείο.

Βγάλτε την ζύμη απ’ το ψυγείο, αφαιρέστε την μεμβράνη και κόψτε ένα κομμάτι 100γρ. από την ζύμη για να φτιάξετε την βάση της τάρτας - την υπόλοιπη ζύμη μπορείτε να την βάλετε σε ένα τάπερ στην κατάψυξη για να την χρησιμοποιήσετε άλλη φορά (εντός 1 μηνών) -. Κάντε το κομμάτι της ζύμης μια μικρή μπάλα, τοποθετήστε την σε μια λαδόκολλα και με έναν πλάστη ανοίξτε φύλο διαμέτρου περίπου 14 εκ..

Τοποθετήστε ένα τσέρκι (κουπ πατ) διαμέτρου 12cm σε ταψί στο οποίο έχετε προσθέσει αντικολλητικό χαρτί. Με την βοήθειας μιας σπάτουλας βάλτε την ζύμη να ξαπλώσει μέσα στο τσέρκι. Με τα δάχτυλα σας φτιάξτε τα τοιχώματα της ζύμης της τάρτας. Τρυπήστε την ζύμη με ένα πηρούνι

Tip: Τοποθετήστε μέσα στην ζύμη κομμάτι λαδόκολολλας και πάνω στην λαδόκολλα βάλτε λίγα ωμά όσπρια (100γρ. περίπου). Βοηθάνε για να διατηρηθεί το σχήμα της ζύμης και να μην χαλάσει Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190οC για 15 λεπτά. Αφαιρέστε την λαδόκολλα με τα όσπρια και ψήστε για ακόμα 5 λεπτά.

Βγάλτε από το φούρνο την ζύμη της τάρτας και προσθέστε μέσα το μείγμα της γέμισης και ψήστε για ακόμη 10’.

Top Tip: Όλες οι ζύμες θέλουν 1 ώρα ξεκούραση στο ψυγείο. Μπορούν να γίνουν και 1ημέρα πριν τη χρήση τους

Τάρτα με σπιτική ζύμη και τρυφερή γέμιση από βιολογικό κοτόπουλο HiPP...θρεπτική και απολαυστική!

Είναι γεγονός ότι ενώ τα βρέφη δείχνουν συνήθως έντονο ενδιαφέρον να δοκιμάζουν τα πάντα, τα παιδιά γίνονται πιο επιλεκτικά και πιο επίμονα σχετικά με το τι καταναλώνουν. Η αποδοχή των τροφίμων επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες ένας από τους οποίους είναι είναι τα χαρακτηριστικά του τροφίμου. Εστιάστε σε ήπιες γεύσεις και μυρωδιές, έντονα και ζωηρά χρώματα, τρυφερά και ζουμερά. Υπάρχει επίσης ιδιαίτερη προτίμηση στους υδατάνθρακες (πχ. πατάτες, ζύμες, μακρόνια, ψωμί).

Είναι γεγονός ότι ενώ τα βρέφη δείχνουν συνήθως έντονο ενδιαφέρον να δοκιμάζουν τα πάντα, τα παιδιά γίνονται πιο επιλεκτικά και πιο επίμονα σχετικά με το τι καταναλώνουν. Η αποδοχή των τροφίμων επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες ένας από τους οποίους είναι είναι τα χαρακτηριστικά του τροφίμου. Εστιάστε σε ήπιες γεύσεις και μυρωδιές, έντονα και ζωηρά χρώματα, τρυφερά και ζουμερά. Υπάρχει επίσης ιδιαίτερη προτίμηση στους υδατάνθρακες (πχ. πατάτες, ζύμες, μακρόνια, ψωμί).

Στην συνταγή έχουμε ταιριάξει εύπεπτες πολύτιμες τροφές – θησαυρό – για τα μικρά σας, οι οποίες αλληλοσυμπληρώνονται απόλυτα σε γευστικά χαρακτηριστικά !

HiPP κους κους με λαχανικά και βιολογικό κοτόπουλο. Γιατί κάνει καλό: Εκτός του ότι αποτελεί πηγή λαχανικών υψηλής ασφάλειας, περιέχει το ουσιώδες λιπαρό οξύ α-λινολενικό οξύ (ALA). Το ALA δεν μπορεί να συντεθεί από τον οργανισμό, είναι απαραίτητο για την «μεταβολική ακεραιότητα» και και γιαυτό ονομάζεται ουσιώδες λιπαρό οξύ, δηλαδή πρέπει να προσλαμβάνεται μέσω της τροφής! Ένα βαζάκι 220g καλύπτει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για βρέφη 6-12 μηνών και σχεδόν το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για μικρά παιδιά 1-3 ετών. Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ESFA), η διαιτητική πρόσληψη του ALA είναι χαμηλή σε βρέφη και μικρά παιδιά που ζούν στην Ευρώπη, και θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή για την εξασφάλιση της κάλυψης του;

Αβγό, εξαιρετικά θρεπτική τροφή για τα βρέφη και μικρά παιδιά για την οποία επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν τον ρόλο στην ανάπτυξη συμπεριλαμβανομένης της νοητικής επίδοσης! Εκτός από το ότι αποτελεί πηγή πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας, αποτελεί εξαιρετική πηγή χολίνης, DHA, λουτεϊνη και ζεαξανθίνη (πολύτιμα συστατικά για καλή όραση) και η λίστα είναι μεγάλη !

Συνοδέψτε με λαχανικά για σαλάτα για ένα ιδανικό πλήρες γεύμα!

Με αγάπη
Χριστίνα Κωστάρα
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MMedSci

Διατροφική αξία*/ ανά ½ τάρτα (περίπου 130γρ.): Θερμίδες (Kcal) 330, Λιπαρά (γρ.) 20 (εκ των οποίων κορεσμένα 11γρ.), Υδατάνθρακες(γρ.) 28 (εκ των οποίων σάκχαρα 1.5γρ.), Πρωτεϊνες (γρ.) 9.4, Eδώδιμες ίνες (γρ) 1.2, Φολικό οξύ (μg) 13, α-λινολενικό οξύ (γρ.) (ALA): 0.06

*Η διατροφικη ανάλυση αφορά την χρήση των συγκεκριμένων υλικών και ποσοτήτων που δίνονται στην συνταγή