Εasy & Fab Πάστα Φλώρα

Υγεινό σνακ 100-120 kcal

Για βρέφη άνω των 6-8 μηνών

Nutritional ID

  • Πηγή εδώδιμων ινών (από ίνες σίκαλης και δαμάσκηνου)
  • Συμβάλλει στην φυσιολογική λειτουργία του εντέρου
  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα

 

Μερίδες: 1 τάρτα 8 μερίδες ( 45γρ ανά μερίδα)

Υλικά:

Για την ζύμη:

  • 100γρ αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης (κοσκινισμένο)

  • 750γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)

  • 80γρ. αγνό βούτυρο αγελάδας (κομμένο σε κύβους σαν μεγάλο ζάρι)

  • 1 κρόκο βιολογικού αβγού

  • 4 κουτ. γλυκού νερό (ή όσο χρειαστεί)



Για τη γέμιση για 1 τάρτα:
Φτιάξτε ένα μείγμα (ανακατεύοντας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) από:

  • 1 βαζάκι (190γρ.) HiPP Δαμάσκηνο με αχλάδι βιολογικής καλλιέργειας

  • 16γρ HiPP BIO Κρέμα 5 Δημητριακών

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη, ρίξτε το αλεύρι και το βούτυρο σε κυβάκια (ένα ένα). Δουλεύετε με τα χέρια να ανακατευτούν και να γίνει ένα μείγμα και το βούτυρο να ενσωματωθεί με το αλεύρι. Στη συνέχεια, προσθέστε τον κρόκο αβγού και το νερό και ζυμώστε μέχρι να ενσωματωθούν στο αλεύρι και να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη σφιχτή ζύμη (υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί ελάχιστο νερό – περίπου 1-3 κουταλάκια γλυκού - ακόμα). Τυλίξτε την ζύμη της τάρτας που δημιουργήσατε με μια διαφανή μεμβράνη και βάλτε την για 1 ώρα στο ψυγείο.

Βγάλτε την ζύμη απ’ το ψυγείο, αφαιρέστε την μεμβράνη και κόψτε ένα κομμάτι 100γρ. από την ζύμη για να φτιάξετε την βάση της τάρτας και ένα κομμάτι 70γρ. για να φτιάξετε τις λωρίδες της επιφάνειας - την υπόλοιπη ζύμη μπορείτε να την βάλετε σε ένα τάπερ στην κατάψυξη για να την χρησιμοποιήσετε άλλη φορά (εντός 1 μηνών) -. Κάντε το μεγάλο κομμάτι της ζύμης μια μικρή μπάλα, τοποθετήστε την σε μια λαδόκολλα και με έναν πλάστη ανοίξτε φύλο διαμέτρου περίπου 14 εκ.

Τοποθετήστε ένα τσέρκι (κουπ πατ) διαμέτρου 12 εκ. σε ταψί στο οποίο έχετε προσθέσει αντικολλητικό χαρτί. Με την βοήθειας μιας σπάτουλας βάλτε την ζύμη να ξαπλώσει μέσα στο τσέρκι. Με τα δάχτυλα σας φτιάξτε τα τοιχώματα της ζύμης της τάρτας. Τρυπήστε την ζύμη με ένα πηρούνι. Για το ντεκόρ (λωρίδες της επιφάνειας): Ανοίξτε το άλλο κομμάτι (70γρ.) της ζύμης σε πάχος όπως της τάρτας, κόψτε σε ισοπαχείς λωρίδες και τοποθετήστε στο ταψί και τις λωρίδες ζύμης χιαστή (βρέχοντας τις ενώσεις με λίγο νερό) κόβωντας με το ίδιο το τσέρκι σε μήκος όσο χρειαστείτε για το ντεκόρ της τάρτας. Χτυπήστε ένα αβγό και προσεκτικά αλείψτε με ένα πινέλο τις λωρίδες με το αβγό

Tip: Τοποθετήστε μέσα στην ζύμη κομμάτι λαδόκολολλας και πάνω στην λαδόκολλα βάλτε λίγα ωμά όσπρια (100γρ. περίπου). Βοηθάνε για να διατηρηθεί το σχήμα της ζύμης και να μην χαλάσει

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο την ζύμη της τάρτας και τις λωρίδες ζύμης που έχετε φτιάξει χιαστή, στους 180-190οC για 15 λεπτά. Αφαιρέστε την λαδόκολλα με τα όσπρια, τις λωρίδες και ψήστε την ζύμη της τάρτας για ακόμα 5 λεπτά.

Αφαιρέστε από το φούρνο την ζύμη της τάρτας και μετά από 10-15’ προσθέστε μέσα το μείγμα της γέμισης, τοποθετήσετε πάνω στην επιφάνεια της γέμισης τις λωρίδες «χιαστή» και ψήστε για ακόμα 10’

ToP Tip: Όλες οι ζύμες θέλουν 1 ώρα ξεκούραση στο ψυγείο. Μπορούν να γίνουν και 1 ημέρα πριν τη χρήση τους

Ένα κομμάτι γλυκιάς ευτυχίας για το παιδί σας, το οποίο παράλληλα αποτελεί και ιδανική επιλογή για υγιεινό σνακ μετά την ηλικία των 8 μηνών, με περιεκτικότητα σε θερμίδες ανά μερίδα (περίπου 100 kcal) σύμφωνη με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών (πχ. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων)! Τα σωστά επιλεγμένα σνακ, με προσοχή στην ποιότητα, την ποσότητα και το πότε καταναλώνονται, είναι απαραίτητα για τη σωστή διατροφή ενός παιδιού. Οι διεθνείς οργανισμοί/ φορείς συνίστουν χαμηλή θερμιδική περιεκτικότητα (το 10% περίπου της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης) για τα υγιή παιδιά και ιδιαίτερα για τα βρέφη και μικρά παιδιά με αυξημένο σωματικό βάρος.

Σημαντικό χαρακτηριστικό της συνταγής είναι ότι συμβάλει στην φυσιολογική λειτουργία του εντέρου του παιδιού σας, με αποτέλεσμα να η κατανάλωση του να βοηθάει ιδιαίτερα σε περιπτώση δυσκοιλιότητας! Το μυστικό είναι η χρήση του αλευριού σίκαλης ολικής άλεσης και της βιολογικής φρουτόκρεμας HiPP δαμάσκηνο με αχλάδι που προτείνεται! Και μην ξεχνάτε, ένα υγιές ισορροπημένο εντερικό μικροβίωμα είναι απόκτημα ζωτικής σημασίας για την βέλτιστη υγεία και ανάπτυξη, την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την προστασία από την σωστή ανάπτυξη και δραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία γενικότερα, σωματική, ψυχική και γνωστική.

Διατροφική αξία*/ ανά μερίδα 45γρ (1/8 τάρτας): Θερμίδες (Kcal) 110, Λιπαρά (g) 5.6 (εκ των οποίων κορεσμένα 3g), Υδατάνθρακες (g) 13.5 (εκ των οποίων σάκχαρα 2.6g), Πρωτεΐνες (g) 2, Εδώδιμες ίνες (g) 1.6 (από ίνες σίκαλης και δαμάσκηνου)

*Η διατροφική ανάλυση αφορά την χρήση των συγκεκριμένων υλικών και ποσοτήτων που δίνονται στην συνταγή.

Σερβίρεται το κατάλληλο μέγεθος ανάλογα με την ηλικία και την ανάπτυξη του παιδιού σας.

Με αγάπη
Χριστίνα Κωστάρα
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MMedSci