Ιώδιο για το θυρεοειδή αδένα

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το ιώδιο;

Το ιώδιο έχει ιδιαίτερη σημασία για τον όλο μεταβολισμό του οργανισμού, και ειδικότερα για τις ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα, που ρυθμίζουν την ενεργειακή ισορροπία του οργανισμού και έτσι τη σωματική αλλά και την πνευματική ανάπτυξη. Και είναι ακριβώς αυτές οι ορμόνες οι οποίες χρειάζονται το ιώδιο ως "καύσιμο". Η έλλειψη ιωδίου θα προκαλέσει διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα – που είναι και ορατή – την γνωστή βρογχοκήλη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Γερμανία κατατάσσεται ανάμεσα στις περιφέρειες του κόσμου όπου η ανεπάρκεια ιωδίου είναι ένα πρόβλημα ακόμη και σήμερα . Αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό, ούτε και το γεγονός ότι το ιώδιο είναι τόσο σημαντικό για το μεταβολισμό .

Καθώς ο σχηματισμός των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα ξεκινά από την 12η εβδομάδα κύησης, είναι ακόμη πιο σημαντικό οι μέλλουσες μητέρες να διασφαλίζουν ότι παίρνουν αρκετό ιώδιο. Θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο τις δικές τους ανάγκες, αλλά θα πρέπει να θεωρούν ότι έχουν αυξημένη ανάγκη για ιώδιο λόγω της εγκυμοσύνης τους.

Καλές πηγές ιωδίου

Σε γενικές γραμμές, ό,τι προέρχεται από τη θάλασσα είναι πλούσιο σε ιώδιο. Μια μερίδα 200 γρ μπακαλιάρου ή 100 γρ κίτρινου μπακαλιάρου θα προμηθεύσει την ημερήσια απαιτούμενη ποσότητα των 230μg. Μια περαιτέρω πηγή ιωδίου είναι το ιωδιούχο αλάτι. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, συνιστάται μια επαρκής πρόσληψη ιωδίου για τη διασφάλιση της υγείας του μωρού σας. Μια ιδανική παροχή ιωδίου είναι δυνατή μόνο με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής .

Συμπτώματα ανεπάρκειας

H έλλειψη ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική σωματική και πνευματική ανάπτυξη του μωρού. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην ακοή και στην ομιλία σε μεταγενέστερο στάδιο.