Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 9 της εγκυμοσύνης: Το έμβρυο παίρνει το σχήμα μωρού

Μέγεθος του εμβρύου την εβδομάδα 9

Το έμβρυο, έχει μέγεθος περίπου 2,6 cm, τόσο μεγάλο όσο ένα κεράσι (το μέγεθός του μπορεί να μετρηθεί σε cm από την εβδομάδα 9) .Παρόλο που το μωρό σας θα μεγαλώσει γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες, έχει ακόμα αρκετό χώρο στη μήτρα σας για να εξασκηθεί, να συντονίσει και να βελτιώσει τις κινήσεις του.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Μετά την κρίσιμη εμβρυϊκή περίοδο, η οποία διαρκεί από τη σύλληψη έως την 8η εβδομάδα, το μωρό σας εισέρχεται τώρα σε ένα νέο στάδιο της ανάπτυξής του. Δεν είναι πλέον τόσο ευαίσθητο και ευάλωτο όσο ήταν τις προηγούμενες εβδομάδες.

Όλα τα ζωτικά συστήματα οργάνων έχουν τεθεί σε λειτουργία έως την εβδομάδα 9 και ο πρώτος υπέρηχος θα πρέπει κανονικά να πραγματοποιείται μεταξύ της εβδομάδας 9 και της εβδομάδας 12. Ο λόγος, είναι για να επιβεβαιώσει ότι είστε έγκυος, για να ελέγξετε ότι το ωάριο εμφυτεύτηκε με επιτυχία στη μήτρα σας και ότι το μωρό σας έχει έναν υγιή καρδιακό παλμό, και τέλος, να υπολογίσει την ημερομηνία γέννησης . Σε αυτό το στάδιο, ο γιατρός σας θα είναι επίσης σε θέση να πει εάν περιμένετε δίδυμα.

Πολλά από τα εσωτερικά όργανα του μωρού σας έχουν αρχίσει να λειτουργούν.

Η κύρια ανάπτυξη της εβδομάδας 9 είναι ο σχηματισμός των νευρικών οδών του μωρού σας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αισθανθεί ερεθίσματα και να αντιδράσει σε κάτι.

Τα χαρακτηριστικά και η εμφάνιση του μωρού σας γίνονται όλο και πιο ανθρώπινα. Το κεφάλι του είναι όρθιο, τεντώνεται και χρησιμοποιεί τα άκρα του για να κάνει τις πρώτες του κινήσεις, οι οποίες προς το παρόν μοιάζουν ακόμη περισσότερο με σπασμούς.

Τα δάχτυλα του μωρού σας συνεχίζουν να αναπτύσσονται και η εβδομάδα 9 είναι αυτή που αρχίζουν να σχηματίζονται οι καρποί. Το πλέγμα που συνήθιζε να ενώσει τα δάχτυλα των ποδιών έχει σχεδόν εξαφανιστεί τελείως. Η σπονδυλική στήλη αναπτύσσεται καθώς και η μορφή των σπονδύλων. Μέχρι τη στιγμή που γεννιούνται τα μωρά, έχουν 33 ή 34 σπονδύλους συνδεδεμένους με ευελιξία από τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, οι οποίοι δίνουν στην πλάτη το εύρος των κινήσεών τους και τους επιτρέπουν να λυγίσουν.

Για να προστατεύσουν τον ευαίσθητο εγκέφαλό τους, το οστό του κρανίου τους αρχίζει να σχηματίζεται από την εβδομάδα 9 (αποτελούταν μόνο από τον  χόνδρο τις προηγούμενες βδομάδες). Άλλα οστά συνεχίζουν επίσης να σχηματίζονται, αν και εξακολουθούν να είναι μαλακά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανάπτυξης , καθώς δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει την τελική τους οστική δομή.

Επίσης, σε αυτό το στάδιο, θα γίνει και η ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας: σχηματίζονται σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου τους, οι οποίες θα ελέγχουν τα όργανα και τα επίπεδα ορμονών. Τα ερεθίσματα που θα νιώσουν τις επόμενες εβδομάδες θα  προάγουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους (επειδή αυτά τα ερεθίσματα πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία) και η αποστολή των ερεθισμάτων στον εγκέφαλο μέσω του νευρικού συστήματος ενισχύει επίσης την ανάπτυξη των νευρικών οδών τους. Ο εγκέφαλος του μωρού σας θα αναπτυχθεί πλήρως από τη στιγμή που θα γεννηθεί . Στα πρώτα του χρόνια, το παιδί σας θα μάθει ένα πλήθος νέων ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα το βοηθήσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του μεγάλου κόσμου. Μόλις φτάσει η ώρα της ενηλικίωσης ο εγκέφαλός του θα είναι πλήρως αναπτυγμένος με όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου και ψυχικές ικανότητες που χρειάζονται.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 9

Τα τυπικά συμπτώματα θα συνεχίσουν να περιορίζονται, καθώς τώρα το σώμα σας έχει σχεδόν πλήρως προσαρμοστεί στα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών. Μπορεί να αισθάνεστε ακόμα πιο κουρασμένες απ’ ότι συνήθως, αλλά αυτό θα σταματήσει ως το τέλος του τρίτου μήνα της εγκυμοσύνης σας. Τότε θα αρχίσετε να αισθάνεστε μια μεγάλη αίσθηση προσδοκίας και δημιουργικότητας και θα είστε γεμάτες ενέργεια.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Η κοιλιά σας δεν έχει φουσκώσει ακόμα, αλλά υπάρχουν άλλα σημάδια που μπορούν να προδώσουν πως είστε.

Αλλαγές στο δέρμα και τα μαλλιά σαςΤην 9η εβδομάδα, οι μαμάδες παρατηρούν συχνά αλλαγές στο δέρμα και τα μαλλιά τους. Μερικές γυναίκες αποκτούν πυκνότερα και πιο γυαλιστερά μαλλιά, ενώ τα μαλλιά άλλων γυναικών γίνονται πιο λεπτά. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται επίσης από την αλλαγή των επιπέδων των ορμονών ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης και, μετά τον τοκετό, θα υποχωρήσουν γρήγορα καθώς τα επίπεδα των ορμονών σας επιστρέφουν στο φυσιολογικό. Η θεραπεία των μαλλιών σας με ένα ήπιο σαμπουάν μπορεί να είναι χρήσιμη.

Μπορείτε ακόμα να στεγνώσετε τα μαλλιά σας με σεσουάρ, αλλά πρέπει να αποφύγετε τις βαφές ή την περμανάντ μαλλιών, καθώς οι χημικές ουσίες που υπάρχουν σε αυτές, μπορούν να απορροφηθούν από τις ρίζες των μαλλιών σας και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος σας. Αυτές οι ουσίες μπορούν να βλάψουν το μωρό σας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα στα μαλλιά σας: απαλές αποχρώσεις και φυσικές χρωστικές  που δεν θα προκαλέσουν προβλήματα.

Το δέρμα σας θα αντιδρά επίσης στις ορμόνες που περνούν από το σώμα σας. Ίσως γίνει πιο μαλακό έχοντας υγιή λάμψη χάρη στην αυξημένη κυκλοφορία του αίματος. Από την άλλη, μπορεί και όχι. Η ήπια θεραπεία είναι και πάλι η καλύτερη απάντηση - μην χρησιμοποιείτε ποτέ «επιθετικά» καλλυντικά  για να βελτιώσετε το δέρμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Χρήσιμες συμβουλέςΒεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό ασβέστιο, το οποίο βοηθά τα όργανα του μωρού σας να αναπτυχθούν σωστά.Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό ασβέστιο, το οποίο βοηθά τα όργανα του μωρού σας να αναπτυχθούν σωστά.

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό ασβέστιο, το οποίο βοηθά τα όργανα του μωρού σας να αναπτυχθούν σωστά.
  • Αγοράστε ένα σουτιέν από άνετο υλικό που θα προσαρμόζεται και θα τεντώνεται καθώς τα στήθη σας μεγαλώνουν (μπορεί να είναι καλή ιδέα να αγοράσετε ένα μέγεθος μεγαλύτερο).
  • Κάνετε απαλές ασκήσεις γυμναστικής καθημερινά, πηγαίνετε για περιπάτους και μην κάνετε κουραστικές εργασίες. Οι γυναίκες που έχουν σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα και έχουν ευκολότερο τοκετό.
  • Συζητήστε τι συμβαίνει και τι θα συμβεί, με τον σύντροφό σας ως οικογένεια. Η εγκυμοσύνη συχνά ενεργοποιεί το προστατευτικό ένστικτο των ανδρών.

 

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σαςΕυαίσθητα ούλα

Ευαίσθητα ούλα

Οι ίδιες ορμόνες που κάνουν τα στήθη σας να μεγαλώνουν, κάνουν τα ούλα σας πιο ευαίσθητα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παρατηρήσετε μικρές ποσότητες αίματος όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Το σάλιο σας είναι επίσης πιο στυφό απ’ ότι συνήθως και μπορεί να βλάψει τα δόντια σας . Γι 'αυτό φροντίστε να καθαρίζετε τα δόντια σας 2-3 φορές την ημέρα με μια μέτρια έως μαλακή οδοντόβουρτσα. Σας προτείνουμε επίσης να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας και να καθαρίζετε τα δόντια σας τακτικά.

Ρινορραγίες

Μπορεί επίσης να έχετε ρινορραγίες κάθε τόσο. Εάν είναι μόνο μια μικρή ποσότητα αίματος, τότε δεν χρειάζεται καμία θεραπεία, αλλά ρωτήστε το γιατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι επειδή μπορούν να σας δώσουν συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής τους.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.