Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 30 της εγκυμοσύνης: Το μωρό σας υιοθετεί τη θέση του

Την εβδομάδα 30, είστε στο μέσο του όγδοου μήνα της εγκυμοσύνης σας και στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο. Το μωρό σας είναι τώρα αρκετά μεγάλο για να βρει τα πράγματα λίγο περιορισμένα στη μήτρα σας, έτσι οι κινήσεις του θα αλλάξουν.

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 30

Το μωρό σας έχει μέγεθος περίπου 40 εκατοστά - οπότε είναι αρκετά μεγάλο. Ζυγίζει μεταξύ 1300 και 1400 γραμμάριων. Πλησιάζει το μέγεθος και το βάρος που θα έχει κατά τη γέννηση.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Ανάπτυξη των πνευμόνων

Οι πνεύμονες του μωρού σας είναι λίγο-πολύ ανεπτυγμένοι.

Ανάπτυξη πεπτικού συστήματος

Το πεπτικό σύστημα του μωρού σας είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωμένο. Μπορεί να καταπιεί, να χωνέψει και να αποβάλλει το αμνιακό υγρό. Αυτές οι δεξιότητες θα είναι ζωτικής σημασίας όταν για τη ζωή έξω από τη μήτρα και όταν θα τρέφεται με μητρικό γάλα. Ωστόσο, καθώς το έντερο του δεν θα έχει αναπτυχθεί ακόμη πλήρως κατά τη γέννηση, το πεπτικό του σύστημα στο σύνολό του δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρως ώριμο. Αυτό σημαίνει ότι θα υποφέρει  συχνά από πόνους, και πρήξιμο στο στομάχι, ειδικά μέχρι την ηλικία των τριών έως τεσσάρων μηνών, αν και αυτά τα συμπτώματα είναι ως επί το πλείστον αβλαβή και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ανάπτυξη υποδόριου λίπους και τριχοειδών αγγείων

Το μωρό σας αρχίζει να παίρνει κιλά, γεγονός που καθιστά τη δομή του σώματός του πιο συμπαγή. Οι μικρές ποσότητες υποδόριου λίπους είναι τα αποθέματα που χρειάζεται μετά τη γέννηση για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του και να επιβιώσει έως ότου το μητρικό γάλα (το οποίο περιέχει περισσότερα λιπαρά) είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Το υποδόριο λίπος βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Μικρά αιμοφόρα αγγεία που ονομάζονται τριχοειδή έχουν επίσης σχηματιστεί εκεί για να τροφοδοτήσουν το δέρμα του με το αίμα και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα του μωρού σας θα έχει πλέον ροζ χρώμα.

Υιοθέτηση της εμβρυϊκής θέσης

Η ποσότητα αμνιακού υγρού προσαρμόζεται σύμφωνα με την ανάπτυξη του μωρού σας. Έτσι όσο το μωρό σας μεγαλώνει, το αμνιακό υγρό μειώνεται σταδιακά για να του δώσει περισσότερο χώρο.

Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει πλέον αρκετός χώρος στη μήτρα σας για να τεντωθεί, οπότε υιοθετεί αυτό που είναι γνωστό ως εμβρυϊκή θέση τραβώντας τα πόδια του προς το σώμα του. Θα συνεχίσει να επιστρέφει σε αυτήν τη θέση ακόμη και μετά τη γέννησή του, και τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση θα απλωθεί στην κούνια τους. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η έλλειψη χώρου που το ενθαρρύνει να υιοθετήσει αυτήν τη θέση: στις πρώτες μέρες του έξω από τη μήτρα, το βοηθά επίσης να διατηρήσει το σώμα του ζεστό.

Αν μπορείτε, δοκιμάστε να βάλετε το μωρό σας σε ένα καροτσάκι ή σε μια καλαθούνα. Ελέγξτε αν η  θερμοκρασία είναι αρκετά ζεστή το χειμώνα και βεβαιωθείτε ότι παίρνει επιπλέον ζεστασιά εάν τη χρειάζεται.

Ανάπτυξη

Από την εβδομάδα 30 και μετά, οι τρίχες lanugo που καλύπτουν το μωρό σας θα εξαφανιστούν σταδιακά. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά (μετά από πολλά χρόνια συζήτησης) ότι μπορεί να αισθανθεί πόνο σε αυτό το στάδιο, και η τάση του να χρησιμοποιεί το αριστερό ή το δεξί του χέρι, το οποίο αργότερα θα το κάνει αριστερόχειρα ή δεξιόχειρα, γίνεται επίσης τώρα ξεκάθαρο.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 30

Αυτήν τη στιγμή, ο κύριος στόχος σας θα είναι να ελαχιστοποιήσετε ή να αποφύγετε τα συμπτώματα όπως ο πόνος στην πλάτη και στα πόδια. Θα δυσκολεύεσθε να μετακινηθείτε και ακόμη και αν ανεβείτε σκάλες μπορεί να σας προκαλέσει δύσπνοια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι πνεύμονές σας, όπως όλα τα όργανα της κοιλιάς και του στήθους σας, συμπιέζονται από τη μήτρα σας, και επειδή μεταφέρετε ένα πολύ βαρύτερο φορτίο.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Κνησμός και ραγάδες

Μπορεί μερικές φορές να παρατηρήσετε κνησμό καθώς το δέρμα σας τεντώνεται. Οι δερματολόγοι έχουν δείξει (και η εμπειρία από άλλες μητέρες επιβεβαιώνει) ότι η επάλειψη κρέμας ή λαδιού σε καθημερινή βάση στις περιοχές που επηρεάζονται από την εγκυμοσύνη σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τον κνησμό και να μειώσετε τις ραγάδες, ως προς το μέγεθος και την εμφάνιση. Μικρές ραγάδες θα εξαφανιστούν γρήγορα μετά τη γέννηση χωρίς να αφήσουν τυχόν αντιαισθητικές ουλές.
Ωστόσο, η εφαρμογή κρέμας στο δέρμα σας δεν θα εγγυηθεί ότι δεν θα έχετε ραγάδες, καθώς εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος που έχετε και τα γονίδιά σας.

Περισσότερα «μαλλιά» στην κοιλιά σας

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι το σώμα σας έχει αλλάξει με πολλούς τρόπους τις τελευταίες εβδομάδες. Οι περιοχές γύρω από τις θηλές σας μπορεί να έχουν μαυρίσει και μπορεί τώρα να υπάρχει μια γραμμή εγκυμοσύνης, που ονομάζεται linea nigra. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι οι ίνες τριχών στην κοιλιά σας, που προκαλούνται από ορμόνες που παράγει τώρα το σώμα σας.

Θεωρείται ότι οι γυναίκες που περιμένουν αγόρι είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν αυτές τις τρίχες, καθώς μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της ανδρικής σεξουαλικής ορμόνης τεστοστερόνης, η οποία προκαλεί τριχοφυΐα. Μια άλλη θεωρία είναι ότι αυτές οι τρίχες μεγαλώνουν επειδή η κοιλιά σας χρειάζεται πρόσθετη προστασία. Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Μπορείτε να βοηθήσετε την υγιή ανάπτυξη του μωρού σας φροντίζοντας να έχετε αρκετό ασβέστιο στη διατροφή σας. Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το τυρί. Τα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το μάραθο και η ρόκα είναι επίσης καλές επιλογές.
  • Προσπαθήστε να αισθανθείτε τους διαφορετικούς κοιλιακούς πόνους. Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ πόνων ανάπτυξης και έντασης συστολών κατά τη διάρκεια της ημέρας σας.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Επιβεβαίωση της θέσης του πλακούντα και προετοιμασία για πιθανή καισαρική τομή

Στην επόμενη επίσκεψη σας στο γιατρό, θα σας κάνουν υπέρηχο για να προσδιορίσει τη θέση του πλακούντα στη μήτρα σας. Εάν καλύπτει μερικώς ή ολικά τον τράχηλο σας , μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και θα πρέπει να είστε έτοιμες να γεννήσετε μέσω καισαρικής τομής.

Κάνοντας καισαρική τομή, θα σας παρέχουν αναισθητικό το οποίο όμως δεν θα βλάψει εσάς και το μωρό σας.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.