Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα:

Η πολύτιμη συμβολή τους στη βρεφική και παιδική διατροφή!

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ή αλλιώς απαραίτητα λιπαρά οξέα, είναι λιπαρά τα οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του και χρειάζεται να τα λάβουμε από τη διατροφή.

Ιδιαιτέρως για τα παιδιά και τα βρέφη, αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, καθώς φαίνεται ότι επηρεάζουν κατά πολύ την υγεία των ματιών, αλλά και διάφορα τμήματα του εγκεφάλου, όπως αυτά που σχετίζονται με τη μνήμη ή τη μάθηση.

Το μητρικό γάλα είναι μια πλούσια πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων και υπερκαλύπτει τις ανάγκες των βρεφών. Η θηλάζουσα μητέρα είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνει αρκετές πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων και να μην περιορίζει τη διατροφή της χωρίς λόγο.

Καλές πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια με σκούρο δέρμα, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί. Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι δε θα πρέπει να αργεί υπερβολικά η ένταξη των ψαριών στη διατροφή του βρέφους με τον φόβο πιθανών αλλεργιών, αλλά να γίνεται σωστά, με την κατάλληλη μέθοδο και παρακολούθηση. Αυτό που χρειάζεται προσοχή, και καλό είναι να αποφεύγεται σε συστηματική βάση, είναι τα μεγάλα ψάρια, τα οποία ενδεχομένως να συσσωρεύουν βαρέα μέταλλα.

Πολλά προϊόντα της HiPP είναι εμπλουτισμένα με το πολύτιμο θρεπτικό συστατικό Ωμέγα-3, το οποίο είναι σημαντικό για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και των νευρικών κυττάρων. Για παράδειγμα, πολλά από τα έτοιμα βαζάκια, τα οποία περιέχουν νόστιμα και θρεπτικά γεύματα, όπως το γεύμα με βοδινό και πατάτες βιολογικής καλλιέργειας, είναι εμπλουτισμένα με τα πολύτιμα Ωμέγα-3. Κάθε μητέρα μπορεί να τα εμπιστευθεί, όχι απλώς ως ένα εύκολο γεύμα, αλλά ως μία πλήρως ισορροπημένη και υγιεινή πρόταση διατροφής!

Θαλής Παναγιώτου
Κλινικός Διαιτολόγος