Crunchy Κροκέτες ψαριού

Για τον έλεγχο της χοληστερόλης
Για βρέφη που έχουν εντάξει το ψάρι στη διατροφή τους και μικρά παιδιά.

Nutritional ID

  • Για έλεγχο της χοληστερόλης
  • Πηγή μακράς αλύσου ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων
  • Συμβάλλει στην ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου

Υλικά

  • 300γρ μπακαλιάρος βρασμένος ξεψαχνισμένος (θα χρειαστείτε περίπου 650g μπακαλιάρο ωμό)

  • 200ml ρόφημα καρύδας, χωρίς ζάχαρη (εξαφανίζει την «γεύση» ψαριού)

  • 200ml ζωμό από το ψάρι

  • 80γρ HiPP Bio Κρέμα χωρίς γάλα με Βρώμη

  • 1 βαζάκι (190γρ) HiPP Ποικιλία λαχανικών βιολογικής καλλιέργειας

  • 20γρ παρμεζάνα τριμμένη

  • 1 αυγό βιολογικό  (50γ)

Για το πανάρισμα

  • 2 αυγά βιολογικά (χτυπημένa)

  • 100γρ HiPP Bio Κρέμα χωρίς γάλα Ρυζάλευρο

  • 120γρ. κινόα βρασμένη και καλά σουρωμένη (θα χρησιμοποιήσετε περίπου 40γρ ωμή κινόα)

Εκτέλεση:

Καθαρίστε το ψάρι καλά και βάλτε το σε μια κατσαρόλας με κρύο νερό (προαιρετικά μπορεί να προσθέσετε 50γρ καρότο κομμένο, 50γρ σέλινο ή σέλερυ, 50γρ κρεμμύδι καθαρισμένο) να βράσει για 15-20λεπτά. Αφαιρέστε το ψάρι από το ζωμό και μόλι κρυώσει το ψάρι ξεψαχνίστε το. Κρατήστε τον ζωμό (Σημείωση: Θα χρειαστείτε περίπου 650γρ. μπακαλιάρο ωμό για να σας μείνει 300γρ. βρασμένος μπακαλιάρος).

Σε μια κατσαρόλα βάλτε το ρόφημα καρύδας και το ζωμό από το ψάρι και βράστε το μείγμα μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει ±50 οC. Προσθέστε στο μείγμα την Hipp Κρέμα Βρώμη, το βαζάκι Hipp Ποκιλία μεσογειακών λαχανικών, το ξεψαχνισμένο ψάρι, την παρμεζάνα και το αυγό και ανακατέψτε μέχρι να γίνουν ένα βελούδινο μείγμα (αν θέλετε να κάνετε το μείγμα πιο σφιχτό προσθέστε λίγο παραπάνω Κρέμα Βρώμης HiPP).

Βάλτε όλο το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και φτιάχνω κροκέτες σε σχήμα φελλού (ή σχήμα κεφτέ). Κάθε κροκέτα είναι περίπου 50γρ. Τοποθετώ τις κροκέτες στην κατάψυξη και μετά από 2-3 ώρες τις βγάζω για το πανάρισμα.

Πανάρισμα: Περάστε πρώτα από το ρυζάλευρο, μετά από το αυγό (είναι σημαντικό το αυγό και το ρυζάλευρο να καλύπτει όλες τις μεριές της κροκέτας) και στη συνέχεια περάστε ξανά τις κροκέτες από το αυγό και το ρυζάλευρο και από τη βρασμένη κινόα (η κινόα να πάει παντού). Τοποθετήστε τις κροκέτες ξανά στην κατάψυξη. Αφαιρέστε τις κροκέτες που επιθυμείτε να καταναλώσετε και τηγανίστε σε φριτέζα ή σε κατσαρόλα με ηλιέλαιο στους 170οC για 5’ ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Μια ξεχωριστή κροκέτα ψαριού – δυνητικά ωφέλιμη για τα βρέφη (που έχουν εντάξει το ψάρι στη διατροφή τους) και τα μικρά παιδιά, που θα την απολαύσουν!

Δεν έχει καθόλου την γεύση ψαριού» είπε ο γιος μου όταν δοκίμασε αυτή την συνταγή. Είναι γεγονός ότι κάποια παιδιά δεν τα τρώνε όλα, συμπεριλαμβανομένου του ψαριού. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, τα βρέφη και μικρά παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν 1-2 μερίδες (λιπαρού ψαριού) την εβδομάδα για την επαρκή πρόσληψη DHA.

Ψάρι, η επιτομή των υγιεινών και ωφέλιμων τροφών για βρέφη και παιδιά! Το ψάρι κατέχει ουσιώδη ρόλο στην ανάπτυξη αλλά και ωρίμανση του σπουδαίου οργάνου και κέντρο του νευρικού συστήματος....του εγκεφάλου! Τα ψάρια και θαλασσινά αποτελούν μια μοναδικά πλούσια πηγή των μακράς αλύσου ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και ιδιαίτερα του εικοσιδυοεξαενοϊκού οξέος (DHA), που είναι γνωστό ότι κατέχει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου – αποτελώντας την βάση για βάση για την ανάπτυξη των γνωστικών, των κινητικών και των κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων σε όλη τη διάρκεια της ζωής του -, αλλά και της όρασης. Το DHA αποτελεί ένα από τα κυριότερα δομικά συστατικά των μεμβρανών του εγκεφάλου και απαραίτητο για τη λειτουργία των νευρώνων και συσσωρεύται σε μεγάλες ποσότητες και ταχείς ρυθμούς στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και τον αμφιβληστροειδή κυρίως κατά την ενδομήτριο ζωή και συνεχίζει μέχρι το τέλος των δύο (2) ετών.
Ένα άλλο εξαιρετικά σημαντικό ω-3 πολυακόρεστο λιπαρό οξύ είναι το α-λινολενικό οξύ (ALA) το οποίο δεν μπορεί να συντεθεί από τον οργανισμό, είναι απαραίτητο για την «μεταβολική ακεραιότητα» και και γιαυτό ονομάζεται ουσιώδες λιπαρό οξύ, δηλαδή πρέπει να προσλαμβάνεται μέσω της τροφής! Αν και το DHA μπορεί να συντεθεί από το α-λινολενικό οξύ (ALA), η μετατροπή είναι πολύ περιορισμένη γι’αυτό και συνιστάται η απευθείας πρόσληψη.

Στην συνταγή έχουμε ταιριάξει εύπεπτες πολύτιμες τροφές – θησαυρό – για τα μικρά σας, οι οποίες αλληλοσυμπληρώνονται απόλυτα σε γευστικά χαρακτηριστικά !

HiPP Ποικιλία λαχανικών βιολογικής καλλιέργειας. Γιατί κάνει καλό: Εκτός του ότι αποτελεί πηγή λαχανικών υψηλής ασφάλειας, περιέχει το ουσιώδες λιπαρό οξύ α-λινολενικό οξύ (ALA). Ένα βαζάκι 190g καλύπτει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για βρέφη 6-12 μηνών και σχεδόν το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για μικρά παιδιά 1-3 ετών. Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ESFA), η διαιτητική πρόσληψη του ALA είναι χαμηλή σε βρέφη και μικρά παιδιά που ζούν στην Ευρώπη, και θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή για την εξασφάλιση της κάλυψης του;

HiPP Bio Κρέμα χωρίς γάλα με Βρώμη. Γιατί κάνει καλό: Εύπεπτη τροφή από 100% βρώμη ολικής άλεσης με την γνωστή προβιοτική δράση και πηγή της θαυματουργής διαλυτής ίνας β-γλυκάνης, ιδιαίτερα σημαντική για τον έλεγχο των λιπιδίων.

Αβγό, εξαιρετικά θρεπτική τροφή για τα βρέφη και μικρά παιδιά για την οποία επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν τον ρόλο στην ανάπτυξη συμπεριλαμβανομένης της νοητικής επίδοσης! Εκτός από το ότι αποτελεί πηγή πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας, αποτελεί εξαιρετική πηγή χολίνης, DHA, λουτεϊνη και ζεαξανθίνη (πολύτιμα συστατικά για καλή όραση) και η λίστα είναι μεγάλη !

Σερβίρετε τις παναρισμένες κροκέτες οι οποίες αποτελούν από μόνες τους ιδανικό γεύμα και καλή όρεξη!

Με αγάπη
Χριστίνα Κωστάρα
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MMedSci

Διατροφική αξία*/ ανά 2 κροκέτες (100γρ.) παναρισμένες σύφμωνα με τις οδηγίες: Θερμίδες (Kcal) 240, Λιπαρά (g) 5,6 (εκ των οποίων κορεσμένα 2g), Υδατάνθρακες (g) 30 (εκ των οποίων σάκχαρα 2.6g), Πρωτεϊνες (g) 17, Eδώδιμες ίνες (g).

*Η διατροφικη ανάλυση αφορά την χρήση των συγκεκριμένων υλικών και ποσοτήτων που δίνονται στην συνταγή