Ζάχαρη: Πόσο ένοχη μπορεί να είναι;

Τα τελευταία 50 χρόνια έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος κατά της ζάχαρης, σε μια προσπάθεια οργανισμών όπως ο ΠΟΥ για μείωση της παχυσαρκίας και χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιοαγγειακές παθήσεις, καρκίνος και διαβήτης.
Είναι όμως δικαιολογημένος;

Sugar I.D.
Ζάχαρη( σουκρόζη) , γλυκόζη, γαλακτόζη, φρουκτόζη, λακτόζη και μαλτόζη, είναι τα γνωστά σάκχαρα στην διατροφή μας που ανήκουν στους υδατάνθρακες και χαρακτηρίζονται ως1:
Φυσικα: βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, χουρμά, ή σε άλλες φυσικές πηγές όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά.
ή «Πρόσθετα» όπως η σουκρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, προϊόντα υδρόλυσης αμύλου και άλλα απομονωμένα παρασκευάσματα ζάχαρης.

Γλυκιά ζωή
Τον 19ο αιώνα άρχισε η υπερκατανάλωση της επεξεργασμένης λευκής ζάχαρης και της φρουκτόζης, ιδιαίτερα σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης HFCS, όχι στην φυσική της μορφή, αλλά κυρίως από προϊόντα του βιομηχανικού τομέα, ως πρόσθετο σάκχαρο. Σήμερα βρίσκεται παντού: αναψυκτικά, αθλητικά ποτά, έτοιμα ροφήματα τσαγιού, γλυκά, δημητριακά πρωϊνού, μπάρες δημητριακών, παιδικές τροφές , επιδόρπια γιαουρτιού, αρτοσκευάσματα...
Στην πραγματικότητα, αυτή η υπερκατανάλωση πρόσθετων σακχάρων στα προϊόντα του εμπορίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, φθορά των δοντιών κτλ.! Οργανώσεις όπως ο ΠΟΥ θεωρούν επιβεβλημένη τη μείωση της κατανάλωσης σακχάρων και τροφίμων/ ροφημάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα – ιδιαίτερα πρόσθετων - σε ενήλικες και παιδιά, σε ποσοστό λιγότερο από το 10%, μέχρι και 5% των ημερήσιων θερμίδων.

Μέτρον άριστον
Η ζάχαρη δίνει τη γεύση που αγαπάμε όλοι, ιδιαίτερα τα παιδιά! Δεν είναι ανάγκη να την αποφύγουμε όπως και τα άλλα φυσικά, καλά σάκχαρα: μέλι, φρούτα , μαρμελάδες φρούτων . Τα φυσικά, καλά σάκχαρα στα γλυκά που ετοιμάζουμε, σε μια ζεστή σοκολάτα που φτιάχνουμε για εμάς και τα παιδιά μας, στο γιαούρτι κ.α. αλλά και η συνειδητή επιλογή προϊόντων του εμπορίου, όταν αυτά καταναλώνονται με μέτρο και στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, υποστηρίζουν την επιθυμία μας για μία γλυκιά ζωή γεμάτη υγεία!

Ενεργείστε έξυπνα

  • Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες με τα συστατικά!
  • Προτιμήστε εταιρίες που επιλέγουν φυσικά σάκχαρα στα προϊόντα τους και όχι «κρυφές» λέξεις που την υποδηλώνουν - π.χ. σιρόπι ιμβερτοποιημένου σάκχαρου, σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόζη.
  • Ιδιαίτερα σε παιδικές και βρεφικές τροφές προτιμήστε αυτές που περιέχουν φυσικά σάκχαρα.

 

Με αγάπη
Χριστίνα Κωστάρα
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MMedSci

 

Βιβλιογραφία
1.EFSA Journal 2010; 8 (3): 1462. Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre.
2.World Health Organization (WHO) Guideline: Sugars Intake for Adults and Children. World Health Organization; Geneva 2015.